U modi su potpetice kakve su nosile naše bake

by | mart 21, 2016
Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Ako pitate bilo koju ženu šta najviše voli da kupuje, sigurna sam da će odgovoriti – cipele. Od nastanka prvih modela pre nove ere, potreba za njima ne prestaje. One danas ne služe samo za zaštitu stopala, već oslikavaju stil jedne dame i njen smisao za modu. Svake sezone kreatori nam donose nove modele – od klasičnih, elegantnih, preko retro i romantičnih sa karnerima, pa sve do modela sa resicama i nitnama. Izbor je veliki, a samim tim nameće se i večito pitanje: u koji komad uložiti novac.

Iako mnoge dame preferijaju vrtoglavo visoke potpetice koje će nogu učiniti dužom i vitkijom, ove sezone spustite se nekoliko centimetara, jer su u trendu potpetice kakve su nosile naše bake. Vremena se menjanju, pa su „in“ modeli u vintidž stilu, a samim tim i debela štikla visine od 3 do 7,5 centimetara.

Foto: PR

Foto: PR

Čuvene modne kuće uvrstile su u svoje kolekcije ovaj model cipela. I dok Valentino i Chloé predlažu pastelne nijanse, Rupert Sanderson i Topshop Unique biraju zavodljivu crvenu. Čuveni dvojac Dolce & Gabbana ostaje veran svom cvetnom, romantičnom stilu pa su njihove cipele ukrašene belim radama. Još jedan model nežnog dizajna našao se u kolekciji čuvene britanske dizajnerke cipela Charlotte Olympie, dok je Isabel Marant inspiraciju našla u Mary Jane cipelama. Prave retro kreacije lansirali su Marc Jacobs i Tabitha Simmons, a ako ste, ipak, ljubiteljke klasike, tu su lakovane Michael Kors i Salvatore Ferragamo.

Foto: PR

Foto: PR

Devojke koje žele svojom obućom da privuku pažnju, Miu Miu i Aquazzura predlažu pete ukrašene raznobojnim kristalima, dok su za smele devojke eyecatcher Gucci modeli neobične pete sa krznenim dodatkom.

Mnoge devojke misle da su male i decentne potpetice za starije dame, ali nisu u pravu. Ne samo da su praktičnije od visokih, jer u njima možete hodati celog dana bez opasnosti da vas noge zabole, već su prilagodljive različitim stilovima – uz cvetnu haljinu A-kroja kreiraju retro look sedamdesetih, sa kratkim topom i džinsom postaju pravi šik komad, dok će u kombinaciji sa pencil suknjom i košuljom vaš poslovni autfit biti bez greške.

Foto: Guliver/Splash

Foto: Guliver/Splash

Cipele sa blok petom možete pronaći i u prodavnicama high street brendova kod nas, a kao inspiracija neka vam posluže stajlinzi poznatih dama koje uveliko nose ovakve modele.

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: