Hitna odmoć

by | mart 13, 2013

Nije seksi, nije cool ali moram!

Iako od fraze Uticajni bloger dobijam potrebu da istog momenta posetim najbliži toalet, pa makar se nalazio i na železničkoj stanici u Donjem Dubokom, moram da pokušam da utičem na nešto. Verovatno ću tiho omanuti ali ako ne kažem šta imam, otvoriće mi se usta na laktu i počeće da urlaju. Povod nije seksi, priča nije cool i verovatno dobrano izlazi iz mog domena ovde.

Imam, zapravo, jedan savet: Ukoliko vama ili bližnjem vašem zatreba hitna medicinska pomoć usled srčanog ili moždanog udara, povrede, obilnog krvarenja i sl., nemojte je tražiti u Urgentnom centru KC Vojvodine jer se tamo ne bave delatnostima medicinske pomoći. Hitne tj. urgentne pogotovo!

Ništa bolje nemam ni da izjavim o UC KC Beograda ali otkad sam sa njima imao posla, prošlo je tri godine pa su trauma i bes već iščezli. Tamo sam išao jer sam se lično nagrdio a u UC KCV sam vodio oca. Hitna pomoć ga je uredno i brzo dovela ali od momenta kada je predat tamošnjem osoblju, počinje moj kratki i brzi kurs samoukog lekarstva. Tamo nisu baš zainteresovani da nosila i kolica sa pacijentima guraju do rentgena, infuzije, skenera ili nadležnog doktora. Možeš to i sam,a sam možeš i da pronađeš kuda treba da ideš, obzirom da, isto tako, sam moraš i da pretpostaviš koje medicinske radnje treba da preduzmeš.

Pošto ćaletu nije bilo prvi put da ima moždani udar, znao sam otprilike šta treba proveriti pa sam ga odvozao do skenera i nazad u predvorje mističnih odaja Velikog Vrača koji će se kad-tad ukazati smrtniku blizu smrti. Već nakon sat ipo, doktorica se obratila nama malima. Nepokretan i onemogućen da govori, nije prošao kvalifikacije za intenzivnu negu pa su nam rekli da ga neće zadržati. Nije dovoljno ukršen. Imaju još pacijenata. Čudno, otkud pacijenti u bolnici? Da li bih mogao dobiti pomoć da čoveka koji ne može da se uspravi čak ni da sedne prevezem do mog auta, jer ni sanitetsko vozilo nismo zavredili? Ne. I ne samo to, nego ne mogu ni računati na nosila ili kolica jer se ona mogu vozati samo u krugu od 0.8 metara. OK… Je l’ tako, gospodo?

Tu onda počinje saga o lošem Dobrom Liku kojoj ipak nije mesto na jednom rozikastom web-portalu…

Zamislite samo onaj premuževni glas što najavljuje holivudske blokbastere: But then… they pushed him too far! Quentin Tarantino presents: Emergency ward riot.

Tagovi: