Lepa svaki dan:Zašto sam se odlučila za estetske korekcije i zbog čega pričam o tome?

by | 31 maja, 2019

Jednu od glavnih tema na mom blogu i YT kanalu LEPA SVAKI DAN je estetska medicina, koja sama po sebi izaziva oprečna mišljenja I stavove, verujem u velikoj meri izazvanih lošim iskustvima. Često me neko pita kako sam odlučila da nešto na sebi korigujem I zbog čega kada mi ništa nije falilo pre toga. Ono što sledi je uglavnom “woow, kako imaš hrabrosti da pričaš o tome?”, što ja uopšte ne smatram nečim za hrabrost, već nečim što je neophodno da bi što manje devojaka doživelo negativna iskustva zbog neinformisanosti I da bi se shvatilo da iako estetska, svaka intervencija je intervencija I zahteva paživ odabir stručnjaka i oprez.

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, @lepasvakidan

Elem, da ne biste mislili (ukoliko ne pratite moje kanale) da sam promenila lični opis, u startu ću vam reći o čemu se radi: radila sam korekciju grudi jer sam imala nešto u medicine poznato kao blago tubularni oblik što ne izgleda nimalo lepo, I korigovala sam gornju usnu – asimetriju I volumen da ne bih izgledala kao da se durim kad sam ozbiljna jer mi je donja bila toliko veća od gornje 

U svakom slučaju, iako bi mnogi I pre te dve korekcije rekli “Bože, zaista ti ne treba to, sve ti je ok” meni nije bilo, posebno kad su grudi u pitanju. Ne u smislu nedostatka samopouzdanja što mnogi često nepravedno povezuju sa korekcijama, već u smislu da realna slika mojih grudi se u mojoj glavi nije uklapala uz sliku onoga kako ja sebe vidim I mislim da treba da bude. Kao neko kome je zdravlje na prvom mestu I ko to često potencira kroz sve kanale, dugo sam razmišljala o tome da li je ispravno uraditi tu korekciju ili nije, kakve mogu biti posledice, raspitivala se kod lekara različitih specijalizacija koje cenim i istraživala temu I doktore mesecima…

Razmišljala se o tome šta će neko da kaže ako zna da “ta devojka ima silikone” I da li će me to na neki negativan način promeniti. Posle meseci istraživanja I dosta kraćeg vremena premišljanja, prelomila sam – doktori se slažu da ni na koji način nije ugrožavajuće za zdravu osobu (ne vise nego bilo koja druga operacija – krajnika npr.) jer da jeste ne bi se radilo nakon mastektomije kod pacijentkinja koje su preživele rak dojke, a to što ljudi mogu da kažu ili pomisle negativno je samo predrasuda I njihovo ograničenje, posebno ako je korekcija umerena. Jer, kao što radimo na sebi u svim segmentima I sferama života: završavamo fakultet, učimo strain jezik, pohađamo kurseve, ulepšavamo životni prostor, zašto ne bismo radili I na tom estetskom segment I ulepšali nešto što nam smeta?

Vođenja time, odlučila sam se da korigujem grudi I da to vizuelno bude tako da samo ja znam da je nešto menjano, tek da meni bude lepo kada kupujem veš ili se pogledam u ogledalo. Reći da mi je to donelo mnogo je mala reč – ne samo u smislu lepšeg osećaja u svojoj koži, što je neminovno kada nešto unapredite, već mi je otkrilo jednu potpuno novu oblast u koju sam se zaljubila (estetska medicina I medicina generalno) I krenula da je istražujem, te je ona danas na neki način moj posao: kroz pisanje tekstova za doktore I ohrabrivanje žena kroz moje kanale da se pozabave I svojim zdravljem I lepotom.

Razlog zašto pišem I pričam o ovome je jer se dobri rezultati ne vide, a loši pričaju sami za sebe . Devojke I žene koje žele da urade nešto za sebe u ovoj oblasti, često ne znaju odakle da počnu, jer previše žena krije da su ikada nešto korigovale (znate, to su one kojima u srednjoj školi kažete da imaju prelepu kosu tako glatku I sređenu, a one kažu da je samo suše fenom, nikakva feniranja I slično, khm, khm!).
To je ujedno I razlog postojanja izvesnih predrasuda prema ovoj oblasti – jer nažalost češće o korekcijama pričaju osobe sa kojima ne želimo baš da se poistovetimo, jer te korekcije budu tako jasno primetne da ne mogu ni da se sakriju. Ukoliko se samo osvrnete oko sebe na ulici, majka koja šeta bebu I zakopčana je do grla sa grudima slabe trojke možda ima silikonske implantate, ona direktorka finansija koja je strah I trepet kad se naroguši možda ima Botox urađen tako da I dalje ima normalnu mimiku, a komšinica koja je tako prirodna da se minimalno I šminka možda ima 1ml hijalurona u usnama. I ne, apsolutno ne želim ovim da kažem da su sve žene na svetu verovatno uradile nešto, daleko bilo – ja sam neko ko zaista veruje da ne treba raditi nešto tek da biste uradili ili kvariti nešto lepo da bi bilo veće, već želim da vas ohrabrim ukoliko postoji nešto što vas tišti I kvari vam sreću kad je vaš izgled u pitanju, da ga promenite ako vam je stalo bez predrasuda I straha.

Kliknite na sledeću stranicu…

Ali, iz mog iskustva, preduslovi da bi bilo koja korekcija bila nešto što će vam doneti nešto, a ne oduzeti, su ove stvari:

1. Uradite to ZBOG SEBE – ne zbog partnera, ne da biste se nekome dopali, nego zbog sebe, da bi se slika koju imate o sebi u glavi, poklopila sa onim u realnosti. Ako imate 50 godina, a osećate se mlađe I želite da tako I ostane, uradite taj Botox I malo filera, neka se ta slika poklapa.

2. Proverite svoje motive I imajte realna očekivanja – jer očekivati da će pravilno urađena korekcija da vas učini da izgledate I osećate se lepše, ženstvenije, samopouzdanije I privlačnije je apsolutno realno I tačno! Očekivati da će vam dati samopouzdanje koje vam je falilo pre operacije ili promeniti život, nije realno I ne bi trebalo da bude. Estetske korekcije mogu biti dobra dopuna I unapređenje onoga što imate, ali nikako baza od koje polazite kada vrednujete sebe.

3. Budite umereni – jer dozvoliti da korekcija koju ste uradili priča pre nego što progovorite nikome ne donosi dobro. Osobe koje ispunjavaju prva dva kriterijuma, treći prosto prirodno izaberu. I taj je jedini ispravan jer uvek sve možete dodati I naglasiti, ali oduzeti teško.

4. Pronađite pravog stručnjaka – jer pravi stručnjak neće dozvoliti da uradite bilo šta ukoliko prva 3 kriterijuma nisu ispunjena I staviće vaše zdravlje na prvo mesto. Pravi stručnjak ima iskustva, sertifikovan je za procedure I operacije koje obavlja, koristi registrovane materijale, ima smisla za estetiku I jedini može kreirati rezultat kojim ćete biti zadovoljni.

5. Uradite pravu stvar – prosto se zapitajte da li će ta jedna stvar koju ćete korigovati imati pozitivan uticaj I na ostale segmente vašeg života? Korekcija nosa kod nekoga ko ima primetnu nepravilnost često donosi poboljšanje u svim segmentima života – samopouzdaniji nastup, radiji ste da se slikate u svim lepim trenucima I iz svih uglova, opušteniji ste jer ne razmišljate kako da konturiranjem smanjite vidljivost problema već nanesete malo pudera I spremni ste za polazak. Razmislite kako će ta stvar uticati pozitivno na ostatak stvari u vašem životu.

I za kraj, živite I pustite drugog da živi. Ako osećate potrebu da nešto korigujete I ispunjavate sve ove kriterijume, u srcu znate da je to ispravno I važno za vas – uradite to. Ne bavite se pretpostavkama, tuđim predrasudama I ne plašite se – ali budite pametni, obazrivi I izaberite pravog stručnjaka : ZDRAVLJE JE UVEK IZNAD LEPOTE I ako treba odložite korekciju da biste dali malo vise novca za pravu stvar, nego užurbano pogrešili.

Ako ste protivnik estetskih korekcija I to je u redu. Nemojte ih nikada raditi na sebi – negujte se, čuvajte svoju lepotu na način koji je u skladu sa vašim vrednostima I nemojte drugima nametati to. Jer od svih “istinski samopouzdane I zadovoljne osobe to ne rade” izjava, tačna je samo jedna: Istinski samopouzdane I zadovoljne osobe nikad ne pričaju negativno bez potrebe, posebno o nečemu što njih ne dotiče I sa čim nemaju iskustva.

Zato, kojoj god grupi da pripadate uživajte u onome što vam je priroda dala ili u onome prirodnom I poboljšanom estetskom medicinom – svaki dan života je važan da se u njemu osećamo lepo I srećno I učinite sve da tako I bude.

P. S. Iskustva, neke korisne savete, upozorenja I dodatne informacije o ovoj temi, kao I moje lično iskustvo sa korekcijom grudi I usana, možete pronaći na mojim kanalima LEPA SVAKI DAN (YouTube, Instagram I sajt).

Pročitajte i…5 benefita od svakodnevno doteranog izgleda koji nemaju veze sa estetikom

Tagovi:

top