Lepo mi je: 4 mesta u Beogradu gde tišina govori

by | mart 16, 2018

Informacije, obaveze, saobraćajna gužva i drugi ometači tišine svakog dana nas napadaju sa svih strana. Prihvatamo ih kao najrođenije, ne verujući da bez njih i ne možemo. Tako među nama ima onih koji kažu da vole svu tu gužvu i buku, jer ih to čini živima, dok drugi žele da predahnu, nađu mirno mesto i osame se u tišini, kako bi obnovili energiju. Malo mira i tišine posle svakodnevne buke nam je neophodno kako bismo se vratili sebi. To je balans koji nam je potreban za dobro zdavlje. Sasvim je u redu da volite gužvu i veliko društvo, ali zapitajte se zašto ne možete nekada biti društvo sami sebi. Zar to nije najbolje društvo?! Uvek verni prijatelj koji nas nikada ne napušta?! I u sred Beograda ima bar 4 mesta gde možemo pronaći mir i tišinu, u društvu ili sami. Redovno ih posećujem, jer tamo dozvoljavam sebi da budem sa sobom. Tamo se buka stiša, a tišina govori. A, ona ima toliko toga da nam kaže.

Autor: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar
Centar za lični razvoj „Lepo mi je“
www.lepomije.rs

Šuma u Košutnjaku

Pored trim staze koja je nedavno obnovljena i kafića i kafanica koje je okružuju, na Košutnjaku ima čitav splet staza za šetanju, kraćih i dužih, zavisi koliko vam prija. Neverovatan je osećaj kada se iz bučnih ulica koje vode do Košutnjaka spustite peške u sred šume. Gde god da u Beogradu stanjujete, do ove lokacije vam je potrebno maksimum pola sata vožnje kolima ili prevozom. Staza je uređena, a mir i tišina nezamenljivi. Nije ideja da se osamimo i boravimo u šumu, već da se približimo sebi i dodirnemo tišinu koja nam priroda nudi u sred glavnog grada. Probajte, oduševićete se koliko je lep osećaj otklanjanja neke unutrašnje težine i briga, koji potraje i danima posle šetnje kroz šumu.

Kej na 25. maju

Spustite se na bilo koji kej pored Save ili Dunava i već ćete se osećati bolje. Voda odmara i čisti nas od briga. Samo posmatranje vode zna ozbiljno da nas oslobodi stresa. Lično najviše volim kej na 25. maju, ali onaj deo gde nema kafića i splavova. Tu obično šetaju samo stanari obližnjih zgrada i prolaze biciklisti. Ali ako tamo odete, samo na sekund obratite pažnju kako sve postaje tiho, odjednom se dobro osećate. Ta tišina nam je svima potrebna, jer ako insistitramo na buci, zdravlje će nas upozoravati da moramo da promenimo navike. Spustite se na reku, evo kreće proleće i dani će u svakom pogledu biti mnogo vedriji.

Seminar LEPO MI JE u Lava Novi

Ne mora samo priroda biti destinacija za mir i tišinu. Ja mnogo volim Lava Novu, restoran iza Kanadske ambasade u Kneza Miloša, koji ima divan ambijent i uvek pomislim kako u sred najprometnije ulice u gradu ima jedno takvo mesto. Zato sam baš tamo smestila seminar LEPO MI JE koji ću držati od 12. aprila do kraja maja i koji će se sastojati iz 4 povezana časa. Pominjem ovu temu, jer će i to biti mesto gde ćemo naći tišinu i naučiti zašto je važno da svesno negujemo unutrašnj mir. Videćemo i kako smeh i lekoviti razgovori mogu doneti mir i unutrašnje spokojstvo. Jer, budimo iskreni, od pojedinačnih tehnika i trenutaka u kojima samo povremeno uradimo nešto za sebe, nemamo mnogo koristi. Ali ako LEPO MI JE označimo kao stil svog života, stvari počinju da se kreću u mnogo boljem smeru. O toj celovitosti ćemo govoriti na seminaru.

Kafe knjižare

Poput šume, vode i lepog ambijenta, knjige, takođe, znaju da oplemene dušu. Oduševljena sam što u Beogradu ima već nekoliko knjižara koje su istovremeno i kafići. Sve su u centru grada i veoma su tiha i prijatna mesta. Ljubitelji knjiga znaju za njih. Ako već niste probali, pronađite ih i uživajte u lepom ambijentu, uz kaficu, čaj ili već šta volite. Duša će vam biti zahvalna ako joj priuštite ovu naviku.

Lepo mi je: Unutrašnji mir se može vežbati

Lepo mi je: Da ti kažem iskreno, ma sve je u redu

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Tagovi:

top