Moja mala nema mane…

by | januar 21, 2014
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

Srela sam Baneta juče – kaže Gaga. Kog Baneta…? Kako kog, Racinog Baneta. To RACINOG izgovara kao da su u najmanju ruku Bane i ona i Raca – rod rođeni, pa zamisli sad – kako ja ne znam kog Baneta?! Dobro, i…? Ništa. Još se nije oženio. Kaže – čeka pravu. Nije se još pojavila. E pa, ako mu se nije pojavila do četrdesete, neće vala ni sad. Njegova ti je prava k’o Halejeva kometa, prolazi na svakih sedamdesetšest godina…

Mada… znam ja Baneta. Nije da nema prave, nego njemu nijedna nije dovoljno dobra. Imao je on jednu ozbiljnu vezu, tamo na četvrtoj godini faksa, i ostavi devojku na pravdi Boga. Što? Imala spušten svod stopala. Neće on neku feleričnu, s krivim koščicama. Umislio dečko da je bogomdan, pa mu nijedna ne valja. Traži nešto, ne znam ni ja šta.

To su ti oni što bi da šetaju modele. Hoće da mu riba bude avion, a nikad se nije zapitao šta to on nudi zauzvrat. Sigurno će neka da padne na to što još živi s tatom i mamom u stanu od pedesetdva kvadrata? Ili će da je šarmira svojom pameću? Ta pamet već dvadeset godina čeka da diplomira? Ili možda karijerom noćnog čuvara? Mišićima? Golfom dvojkom? Lovom koje nema? Ma daj, mislim se, balavac jedan, treba malo na zemlju da se spustiš, da vidiš ’de si i šta si.

Jer, vidiš, dragi moj Bane, lepo je to što imaš tako visoko mišljenje o sebi, i to godinama već, ali bojim se da si malo pobrkao lončiće. Znam da hoćeš savršenu. I da imaš podugačak spisak. Ti bi, pretpostavljam, da nađeš neku koja recimo, voli fudbal, ali da ne moraš da je vodiš na utakmice. Ili da nema ništa protiv piva, sve dok si ti taj koji ga ispija s drugarima.

Da je obdarena i spreda i otraga, ali da te svoje atribute nekako skromno nosi, zapravo, da se kamuflira tonom odeće, tako da samo ti možeš da ih vidiš. A da bude i šarmantna. Verovatno bi neku koja deli tvoja ubeđenja, odnosno da klima glavom na sve što ti kažeš i da nema svoje mišljenje. Da od tebe učini boljeg čoveka i izazove sažaljenje pred nepravdom, ali ne toliko dobrog da moraš da volontiraš u centru za stare i nemoćne. Da bude, kako da kažem, jedna stabilna devojka, osoba od poverenja, kojoj možeš sve da kažeš, što te ipak neće naterati da joj priznaš koliko zarađuješ ili koliko si onomad ostavio u kladionici. Da je ambiciozna, naravno.

Svi mi imamo svoje snove i ti to najbolje kapiraš. Zato – srednju školu mora da završi, ne zvao se ti Bane. I da ti ne bude sebična, mislim, nagledao si se onih što samo na sebe misle, je l’ da…? Ne može njena maskara biti preča od tvog novog džojstika za Wii.

Zamalo da zaboravim, ti bi neku pametnu. Mislim, pošto ćete već provoditi toliko vremena zajedno – mora da zna da vodi konverzaciju. Da bude mudrica jedna, kad vam dođu gosti, a ona samo da sipa vicove. Da pamti važne datume, godišnjice, utakmice, naročito kad Čelzi igra na Kamp Nou – ne možeš ni ti sve.

Treba tebi jedna takva, mislim – čovek si, od krvi i mesa. Pa kad nisi načisto, a ti samo upitaš nju – a ona sve zna. Il’ ako ne zna ona, da zna bar da izgugla ljudski. I da te voli bezuslovno. Onako kao Lesi, kao Lajka. Kad te pogleda, da ti suze krenu. I da te voli baš takvog kakav si.

Krene li ono ’’pa što ne promeniš košulju, ona ti bolje stoji, vidi kako si neobrijan, kol’ko ima da si se kupao…’’ – piši propalo. Nema sreće od tih što bi da teraju po svom. E, da, i da se slaže s tvojom familijom. Majku da ti zove Mama. A kod svojih da ide samo nedeljom. Radnim danima samo ako nekom pukne žuč ili krene kamen.

I dragi Bane, spušten svod nije tek ’’jedna kriva koščica’’. Prosečno stopalo se sastoji od 26 kostiju . Upornim radom i vežbama – deformitet se vremenim koriguje. A šta ćeš ti nesrećo?

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: