Kremasti puter od badema je ukusan baš kao što zvuči, imamo i dokaz :)

by | januar 4, 2017

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Došla nam je tako dugo čekana nova godina. Neki su ušli u nju u punom sjaju, sa mnogo buke i polomljenih čaša, želeći da joj stave do znanja da su spremni da se sa njom uhvate u koštac, dok su neki drugi stidljivo i pomalo bojažljivo zakoračili u nju, tiho, na prstima, bojeći se da je ne razljute i šapćući joj nežno, kao detetu, svoje želje, strahove i nade.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Hteli mi to da priznamo ili ne, novogodišnja noć za sve nas predstavlja novu nadu, priliku da se resetuje sve ono loše što nam se dešavalo i što smo činili u prethodnoj godini, šansu za novi početak i mogućnost da postanemo bolji, saosećanjiji i vredniji.

Bez obzira na to što apsolutno nikakve razlike izmedju 31. decembra i 1. januara nema, ta magična noć nas sve preobražava, menja i donosi nešto novo, neko uzbudjenje u vazduhu koje nas opija i daje energiju da svoje želje i odluke sprovedemo u delo. Mnogo je takvih odluka i želja, neke su toliko krupne da se već godinama provlače kroz naše misli i, što više vreme prolazi, izgledaju nam sve nedostižnije i teže. Druge su, pak, bile male ali su se, tokom godina, kao grudva snega koja se kotrlja niz brdo, povećavale, upijale još novih željica da bi se ove godine pojavile pred nama kao ogromna snežna lopta sa kojom ne znamo šta ćemo.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Ove godine nisam imala nešto mnogo želja. Tačno je ono da, kada predjete tridesetu, neki čip se okrene u glavi i, sve ono materijalno što ste nekada želeli, zamene želje za zdravljem, više vremena sa najbližima, želja da se pravilnije hranimo i da budemo zadovoljniji i prihvatimo sebe same. Da, kada napunite trideset počnete da se pretvarate u jedno dosadno biće! Šalu na stranu, na mom spisku želja za ovu godinu našla se želja da više putujem, (želja koja se kod mene verovatno i sa 90 godina neće ugasiti i o putovanjima ćete moći da čitate na blogu) kao i želja da se pravilnije hranim i da istrčim maraton (nekada davno sam trenirala atletiku, pa ovo sa maratonom nije tek tako došlo).

Što se tiče pravilnije ishrane, moram da napomenem da se oduvek hranim krajnje čudno za mnoge ljude, da nikada nisam volela povrće i da sam oduvek izbegavala da mnoge stvari probam jer mi se njihov izgled ili miris nije svidjao. Samo zato. Vraćam se na ono što sam malopre rekla- kada napunite 30 godina postajete dosadno biće i počnete mnogo više pažnje da poklanjate svom zdravlju. Tako sam, da bih prevarila samu sebe, našla hiljadu i jedan način da unesem ponešto od povrća u svoju ushranu a da moje telo to ne primeti (znate ono kada deci po tanjiru crtate sve i svašta kako bi pojeli povrće ili ono što ne vole, nešto slično radim i ja, samo bez crtanja :).

Volim da šargarepu ili tikvicu ubacim u kolač, da napravim koru za picu od karfiola ili da zamaskiram ukus spanaća u smutiju puterom od badema. Da, konačno je došlo vreme da sa vama podelim recept za puter od badema, to savršenstvo koje već nekoliko meseci unazad ne prestaje da me oduševljava i ne prestaje da bude sastavni deo svih kolača koje pravim. Zato, trk po bademe i hajde da ga zajedno napravimo!

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Sastojci:
• 1 šolja badema
• 1 kašičica kokosovog ulja
• 2 kašike kokosovog šećera

Priprema:
1. U multipraktiku umutite bademe dok se potpuno ne isitne i počnu da se pretvaraju u puter.
2. Dodajte kokosov šećer i kokosovo ulje i mutite dok se kokosov šećer ne isitni i sjedini sa bademima i pretvori u kremasti namaz.

 

Tagovi: