Znate da Jovana isključivo priprema zdrave slatkiše, a ovog puta na meniju je „domaća Nutela“

by | februar 1, 2017

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Svi dobro znate taj savršeni ukus lešnika i kakaoa koji Nutela ima i, ako ste kao ja iz generacije koja je odrastala na Eurokremu u vreme sankcija, znate dobro da se Nutela malo kasnije pojavila i bila prilično skupa za naše uslove, odredjujući se, na taj način, kao nešto nedostižno i vredno što se može jesti samo u posebnim prilikama.

Taj osećaj nas celog života prati i, bez obzira na to što sada, kao odrasli ljudi, možemo sebi priuštiti Nutelu u svakom trenutku, ona će zauvek ostati ono nedostižno savršenstvo, nešto što za sve nas ima posebnu vrednost.

Foto: Privatna arhiva

S obzirom na to su se u mojoj porodici uvek jele ogromne količine slatkiša i da imam starijeg brata sa kojim sam se uvek takmičila ko će pojesti više, nije čudno što sam nekada bila u stanju da pojedem ne samo svoju ogromnu palačinku prepunu Nutele, već i polovinu druge palačinke koja je ostala drugarici jer joj je od ogromne količine šećera već bilo muka. Dakle, jasno vam je sa kim imate posla 🙂

Pročitajte i…Topla čokolada sa kremom od lešnika koji neodoljivo podseća na Nutelu obradovaće sva vaša čula

Foto: Privatna arhiva

Zbog moje “genetičke “ opsednutosti slatkišima i ogromne količine šećera koje sadrži velika većina kupovnih slatkiša nešto je u mojoj ishrani moralo da se menja. I promenilo se pre otprilike dve godine, bukvalno u roku od nedelju dana. Okrenula sam se zdravim, uglavnom veganskim, slatkišima i mogu vam reći da se osećam mnogo bolje nego pre.
S obzirom na to da su postojale vrlo male šanse da se odreknem Nutele, morala sam da nadjem način da napravim njenu zdraviju varijantu u kojoj ću moći da uživam bez griže savesti.

Pročitajte i…Domaći Ferrero Rocher? O, da, probali smo ga i savršen je!

I onda se desilo čudo. Nakon što sam prvi put napravila domaći krem od lešnika i kakaoa i uporedila ga sa Nutelom, shvatila sam da, u stvari, Nutela uopšte nema ukus lešnika. Marketing i velike kompanije su nas ubedili da, ukoliko se neki proizvod stalno pojavljuje na televiziji i pritom je još i skup, to je dovoljna garancija njegovog kvaliteta. Nažalost, stvari ne stoje baš tako jer, tek kada uporedite kupljen proizvod sa domaćim, koji je 100% prirodan i bez ikakvih ekstrakata, videćete kolika je razlika u ukusu i da kupovna Nutela, u stvari, sadrži ogromnu količinu šećera.

Foto: Privatna arhiva

Suvišno je reći da sam potpuno prestala da je kupujem iako, bez obzira na sve, moram da priznam da ću joj uvek biti zahvalna za taj divni ukus u kome sam nekada uživala a koji me je naterao da napravim još bolji i zdraviji krem koji neće uticati negativno na moje zdravlje i liniju.
Uživajte!

Sastojci:
1 1/2 šolje pečenog lešnika bez ljuske
1/3 šolje šećera od kokosa
2 supene kašike kakaoa
1 supena kašika istoljenog kokosovog ulja
Ukoliko želite da bude kremastija, dodajte vode. Ja sam koristila otprilike 1/4 šolje.

Pročitajte i…Jovanin krem sir od indijskih oraha i bosiljka nećete moći da prestanete da jedete!

Priprema:
1. Stavite lešnik u multipraktik i mutite nekoliko minuta dok ne pusti ulje i pretvori se u puter.
2. Dodajte kokosov šećer, kakao i kokosovo ulje i mutite još minut.
3. Dodajte, malo po malo, vode. Mutite sve dok masa ne postane kremasta (nemojte da vas zbuni ukoliko, kada prvi put dodate vode, Nutela počne da se zgušnjava i pretvara u lopticu. Dodajte još malo vode i mutite lagano i vrlo brzo će početi da se pretvara u krem).
4. Sipajte u teglu i čuvajte Nutelu u frižideru do nedelju dana.

Pratite Jovanu i na njenom blogu…My sweet mundo

Tagovi: