Na terapiji: Kako da tokom praznika ne potrošite čitavo bogatstvo

by | decembar 25, 2015
Lidija Ćulibrk, urednica magazina "Lepota&Zdravlje", specijalista zdravstvene psihologije

Lidija Ćulibrk, urednica magazina „Lepota&Zdravlje“, specijalista zdravstvene psihologije

Gore od toga da potrošimo sve pare koje imamo je da potrošimo i pare koje nemamo. Ili da potrošimo previše, a da ipak izostane efekat koji smo priželjkivali. Sve to može da nam se desi i dešava se u ovoj pretprazničnoj euforiji.

Gde god se okrenemo, u hiper-marketima, na ulicama i trgovima nameštene su zamke za nas potrošače. Sve blješti, svetluca i titra u novogodišnjem sjaju i odašilje nam sliku sreće, obilja i blaženstva koje nam tako nedostaje.

Kako da pomognemo sebi?

Podsetimo se da prepuštanjem šoping groznici postajemo deo velike reklamne mašinerije koja nas uzima pod svoje jer se služi perfidnim metodama prodaje i stvaranja lažnih potreba. Dakle, postajemo žrtva. Kada to osvestimo, lakše nam je da se odupremo i podsetimo šta je ono što nam je zaista potrebno. Za opstanak su nam potrebni: vazduh, voda, hrana i krov nad glavom. Za kvalitetan život: socijalna podrška, pripadnost zajednici (porodica, brak, prijatelji, radni kolektiv), intimnost i ostvarenje svojih potencijala.

Nova “mala crna haljina”, cipele koje idu uz nju, komad trendi nakita ili najskuplje igračke za vaše dete, svakako da nisu na tom spisku. Pa, zašto ih onda svi toliko priželjkujemo.

Zato što sve te slatke i lepe stvarčice služe da njima kompenzujemo neku od gorepomenutih stavki. Koji “nedostatak” je u pitanju ili je reč o više njih, moramo sami da otkrijemo i ozbiljno se pozabavimo tom temom. Da li smo nezadovoljni odnosima sa drugim ljudima, da li su oni previše konfliktni, površni, bez pravih i autentičnih emocija ili im nedostaje iskrenosti i radosti? Da li imamo utisak da nismo ostvarili svoje potencijale i svoje snove, da se gušimo u monotoniji ili stalno smo premoreni? Da li se plašimo da prekinemo “potrošene” stare veze, da uđemo u novu vezu, da napravimo korak dalje, da se prepustimo bliskosti i drugoj osobi?

Sve ovo su zbilja važne stvari od kojih direktno zavisi naša sreća, a možda i zdravlje pa i život. Ali, ako budemo “padali” na svaku trendi stvarčicu ili pak očajavali zato što je nemamo, ove teme nećemo rešiti nikada. Iskoristimo praznike koji nam svakako poklanjaju malo više slobodnog vremena da porazmislimo o ovim temama i u Novoj krenimo put realizacije kvalitetnijeg života.

To je lako reći, ništa nije kako treba, odakle početi?

Prvo i osnovno je: budimo promena koju želimo da vidimo u drugima i u svom životu! Tokom praznika ćemo biti okruženi porodicom i bliskim ljudima, pa ako primećujemo da nam nedostaje njihova pažnja, strpljenje, ljubav – dajmo ih mi. Nije lako, ali vredi. I, osim toga, to je jedini način. Srećna Nova!

Ostale tekstove iz rubrike „Na terapiji“ možete pročitati OVDE.

Tagovi: