Na terapiji: Kako zdravo brinuti, a kada je briga hronična?

by | septembar 15, 2015
Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor www.bodyandmindinstitut.rs

Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor

www.bodyandmind-institut.com/

Dragi moji, pisali ste i pitali da li je zdravo brinuti i da li vas to čini odgovornijom osobom, jer ako brinemo na taj način ćemo sprečiti katastrofu?

Pre svega, briga predstavlja jedan lanac misli i slika koje su opterećene negativnim osećanjem i predstavljaju pokušaj mentalnog rešavanja problema u vezi sa pitanjem čiji je ishod neizvestan. Zbog te neizvesnosti briga je veoma bliska sa osećajem straha. Možete brinuti zbog raznih stvari; briga može biti usmerena na brojne lične vrednosti kao što su porodica, zdravlje, finansije ili usmerena samo na jednu dominantnu vrednost (na primer finasije).

Kada brinete najčešći unutrašnji dijalog u vašoj glavi ispunjen je katastrofalnim predviđanjima i uglavnom mislite o najgorim mogućim ishodima i precenjujete verovatnoću javljanja najgorih mogućih ishoda. Lanac razmišljanja ide po principu „Šta ako…“

Vaš način mišljenja nije usmeren na nalaženje rešenja za aktuelni problem, već otkrivanje svih mogućih posledica tog problema. Kao rezultat ovakvog načina razmišljanja vaša anksioznost povodom budućnosti se povećava tako da ste mentalno blokirani za rešavanje problema. Ovakav niz može da se završi napadom panike i utiskom da se ovaj pravac razmišljanja ne može kontrolisati.

Ono što razlikuje stanje hronične brige od zdrave, jeste konkretno mentalno rešavanje aktuenog problema, mentalno suočavanje sa najverovatnijim negativnim ishodom i izbor strategije za prevladavanje tih negativnih ishoda.

Ako prepoznajete svoja iracionalna uverenja kao što su: Ako nešto opasno može da se desi treba da brinem i budem okupiran razmišljanjima o potencijalnoj opasnosti… jer me tako opasnost neće iznenaditi i uplašiti… Ili – bilo bi neodgovorno od mene ako ne bih unapred mislio o mogućim opasnostima… Budite sigurni da su ova razmišljanja odgovorna za održavanje vaše hronične brige.

Pokušajte da se suprotstavite svojim iracionalnim uverenjima o brizi kao zaštitnom ponašanju i usmerite svoje misli u rešavanje aktuelnog problema. Savladajte neke od tehnika relaksacije ili se obratite psihoterapeutu.

Ostale tekstove iz rubrike „Na terapiji“ možete pročitati OVDE.

Tagovi: