Na terapiji: Životna filozofija zahteva ili želja

by | decembar 17, 2015
Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor www.bodyandmindinstitut.rs

Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor

www.bodyandmind-institut.com/

„Ja apsolutno moram, u svim uslovima i uvek, iz sebe i od sebe proizvesti i dati ono što je dobro (ili izuzetno dobro) i sebe potvrditi pred ljudima koji su mi značajni  ili osvojiti njihovu naklonost. Ako podbacim u tim važnim domenima, to je užasno, a ja sam loša, nekompetentna i bezvredna osoba, koja  će verovatno uvek podbacivati,  tako mi i treba i zaslužujem ispaštanje.“

Koliko često ste osetili bes i mržnju prema sebi, anksioznost i depresivno raspoloženje koje as je navelo da se povučete u sebe, a zatim da izbegavate u nedogled neprijatne situacije?

Da li ste znali da vas ovaj unutrašnji dijalog u formi filozofije apsolutističkog zahteva prema sebi i iracionalnog načina razmišljanja dovodi u ova emocionalna stanja i neadekvatna ponašanja? U situacijama kao što su važan sastanak, prezentacija, javni nastup, umesto da zahtevate od sebe, potrebno je jednostavno da se setite da se ništa ne mora i ostanete samo na nivou želje i tako postanete mnogo efikasniji u postizanju svojih ciljeva.

Kada bi više primenjivali ovu životnu filozofiju želja bili bi mnogo efikasniji i srećniji. Izbegli biste čitav niz negativnih osećanja kao što su strah, panika, anksioznost, stid, potištenost, depresiju… Pitate se sigurno, kako? Proveravanjem i dovođenjem u pitanje ova iracionalna uverenja je siguran put ka kreiranju racionalnog, realnog, korisnog i samopomažućeg uverenja koje će učiniti da vaša anksioznost postane radost, a strah hrabrost.

Pitanjima „Da li zaista moram…? To što jako želim da budem sjajan, uspešan i da osvojim naklonost svih znači i da moram? I ako ne bude tako, da li je to zaista užasno ili samo neprijatno? Da li to znači da sam u potpunosti loš, nekompetentan i bezvredan? Da li to znači da ću uvek biti neuspešan i  da nastavim da kinjim sebe i nikada više se ne izložim takvoj situaciji?

Na ova pitanja najbolje odgovrite na sledeći način:
„Volela bih da u svim uslovima i uvek iz sebe i od sebe dam najbolje i ono što je dobro i sebe potvrdim pred drugim ljudima koji su mi značajni i osvojim njihovu naklonost, ali ne znači da apsolutno to i moram. Ako podbacim u tim važnim domenima to je samo neprijatno i ne čini me lošom, nekompetentnom i bezvrednom osobom. To znači da sam samo nesavršeno ljudsko biće koje može da greši i da moje greške, neuspeh ili blam me ne čini me pogrešnom osobom. Ovo iskustvo je samo informacija za mene i smernica šta mogu da promenim i popravim. Svaki put ću se izložiti toj neprijatnosti dok moj strah ne postane hrabrost.“

Svaki put kada izaberete ovu životnu filozofiju želja, a ne zahteva imate priliku da prevaziđete svoje blokirajuće emocije i ponašanja koja vas inhibiraju. Prema tome, šta čekate? Upustite se u avanturu prevazilaženja samih sebe i samo napred, sreća prati hrabre!

Ostale tekstove iz rubrike „Na terapiji“ možete pročitati OVDE.

Tagovi: