Crossfit kao metod treninga za mršavljenje

by | jul 11, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Verovatno ste na više strana čuli za Crossfit, kada odradite prvi trening utisak je odličan, oduševljeni ste i zadovoljni, kasnije kako se treninzi ređaju, a umor stiže, Crossfit dobija neku drugu dimenziju, i glavno pitanje „Da li je bezbedno, da nije previše naporno“ i slično.

Drage dame Crossfit je po mom mišljenju odličan metod treninga, ispunjava kriterijume za postizanje nekoliko ciljeva, uz pomoć njega možete smršati, zategnuti se ali ukoliko to želite možete i malo uvećati svoju mišićnu masu. U svakom slučaju mislim da je to zabavan vid treninga, svakodnevna borba sa samim sobom i sa svojim telesnim ograničenjima, jedina opasnost i mana ovakvog programa jeste neracionalno zanemarivanje tehnike izvođenja i intenziteta na račun povećanja nekoliko kilograma tega ili metara staze.

Teško je biti objektivan u situaciji kada ste okruženi sa desetak osoba koje svakodnevno prelaze sopstveni limit, želja za napretkom je prožeta sa jakim takmičarskim duhom i u takvim uslovima je gotovo nemoguće ostati fokusiran na sopstveni rad i slušati svoje telo, nakon nekoliko „tehničkih“ grešaka dolazi do povrede i pitanja da li je ovo za mene, ali ne mora da bude tako.
Crossfit način treninga je baziran na samim osnovama ljudskog pokreta, tu su trčanje, guranje, skokovi, penjanje, izbačaji, nabačaji i svi oni pokreti koji su u neku ruku bazični. Od rekvizita se najviše koriste šipke, girje (kettlebell), kamionske gume, lanci, konopci…

Pomenućemo nekoliko vežbi koje se najčešće koriste kao i specifične greške koje se kod njihovog izvođenja dešavaju.
1. Mrtvo dizanje, samo ime nije prijatno, ali je benefit vežbe veoma veliki. Aktiviraju se mišići leđa, nogu i ramena. Najčešća greška kod ove vežbe jeste savijanje leđa i prebacivanje tereta na lumbalnu regiju koja ne sme trpeti veliko opterećenje, bolovi u donjem delu leža su posledica lošeg izvođenja mrtvog dizanja.
2. Nabačaj, takođe vrlo kompleksna vežba gde je od velike važnosti da međumišićna saradnja bude na najvišem nivou. Najveća greška kod ove vežbe su prelazak kolena preko ravni stopala čime sam zglob kolena izlažete prevelikom opterećenju rizikujući povredu.
3. Kettlebell swing, odlična vežba sa girjom (kettlebell-om) ali ukoliko krivite leđa, makar i najmanje mogućnost povređivanja je veoma velika.

Tagovi: