Žene života žedne: Novo leto

by | jun 8, 2018

Kalendarski još nije stiglo, ali na sve druge načine jeste. Leto! Vruće, sparno, gradsko, dosadno, naporno, s komarcima, flekama ispod pazuha, otečenim nogama (da, da, sa 40+ ima i toga na temperaturi od 30+), praznim ulicama…Jedna dobra stvar u vezi sa ovim letom je što je – novo. A sve što je novo i neizvesno, ostavlja prostora za maštu i snove. Pa ko ume da sanja.

Piše: Ivana Jovanović

Kad pre, pitam se dok mi iz ormana ispadaju džemperi i jakne (krajnje je vreme za vakuum kese). Još nisam rezervisala more (a ni odlučila kada i kuda), još imam mnogo poslovnih ideja koje bih, eto, baš sve sada da testiram, još nisam na dijeti… Žene i vreme. Večni nesklad. Što si više žena (mislim – multitasking žena), to si više u svađi sa satom. Čini mi se i sa kalendarom. Ipak, odgovorno trvrdim: čak i ako ste pomirene sa činjenicom da niste dovoljno brze ili efikasne, letu se treba radovati.

Najpre zbog sunca. Priča o vedrom nebu i suncu kao izvoru serotonina možda ima i neko naučno objašnjenje, ali me nauka sada uopše ne zanima. Verujem u ono što osećam. Plavo nebo i žuto sunce su dovoljan razlog da iskočiš iz kreveta bez jutarnjeg mrcvarenja.

Zatim – lakoća odevanja. Dovoljna su tri minuta i tri stvari: haljina, baletanke i dobra tašna. Lagani mejkap ne računam. Leti je potrebno toliko malo šminke, da može i u autu. Nerviraju vas žene koje stavljaju karmin na semaforu? Niste letnji tip. A neprilagođeni lošije prolaze.

Hrana? Tokom leta, hrana je za mene jedna od lakših tema. Niti sam naročito gladna, a i kada jesam, volim sveže, grilovano, bez zaprške. Dakle – brzo. Ponekad me ukućani ne kapiraju, jer „Mama, kada ćeš da skuvaš nešto redovno?“, ali ne trošim mnogo vremena na objašnjavanje. „Zdravije vam je ovako.“ je sve što imam da kažem.

Crne hronike, žuta štampa, crveno slovo, šareni „pajaci na pokretnoj traci“? Naprosto – leti čitam samo knjige. Sve te boje imam u ljudima oko sebe, u pričama, u poslu koji radim, u svojoj deci, u samoj sebi, ali savršeno prirodne i čiste.

Kućni poslovi? Pa kuća je ista i zimi i leti. Ali ja ubedih sebe da se manje prlja ili lakše pere leti. Ili se bar brže suši. I pegla tek radi reda.

Uštini vamo, uštini tamo i leti definitivno ostaje više vremena za pravi život. Ali i za snove. Ako vam treba naučni dokaz, ne bavim se naukom. Smišljam priče. A ovoga leta baš planiram da se raspišem.

Novo leto, nove priče, nova ja…što i vama od leta želim.

Pročitajte i…Žene života žedne: Mini suknja, maksi nivo

Tagovi:

top