Zimska žena

by | decembar 5, 2013

Ja sam slinio i kad nije bilo ovako hladno

dobar_likIma ono „Djevojke u ljetnim haljinama volim“ od Haustora a ima i, samo retkima poznata „A woman in winter“ pesma škotskog new-wave punk benda Skids. Uvek na nju pomislim kad počne ozbiljna zima i žene na ulici poprime svoj graciozniji izgled. Leto neizmerno više volim od zime, ali, kada malo bolje razmislim, žene su privlačnije zimi.

Po cenu da zvučim kao kreten, a toga se, vi koje redovnije čitate sve ovo dobro znate, nikada nisam plašio, izvaliću sledeće: Leto ističe formu, a zima suštinu.

Lako je leti ložiti se i zverati levo-desno. Sve je i podređeno tome tada. Lepo vreme uvek dočekamo izmrcvareni višemsečnim sivilom pa nam svako pupljenje, pogotovo ono žensko, deluje kao ponovo rađanje. Sad prava zima tek počinje, još je nova i osvežavajuća. Zimska žena tek započinje svoju novu sezonu.

Jedva se nateram u šetnju a kad konačno zakoračam, zahvaljujem svima i svačemu što sam krenuo. Zimske žene u kaputima – predivno! Zimske žene u kratkim jaknama – slatko!

Ove u kaputima mi deluju kao da sve znaju i da imamo o čemu da divanimo satima, a ove u jaknama kao da imaju snage za sve na svetu. Uvek me totalno zbune one što i usred zime insistiraju na splavarskom letnjem izgledu. Sa njima ne znam kuda bih, a i nemam volje. Odmah da kažem da sam uvek ovako razmišljao. Nisu ovo lamenti autora na početku kraja njegove slatke mladosti…

…I saw this lonely boy. With a marble girl.
In another face. In another world…

Jao, sad vidim da postoji i film iz 2004. koji se zove po ovoj pesmi i da ga je režirao pevač Skidsa! Idem ga potpuno legalno skinuti sa neta…

Tagovi: