Da li ste KEŠ prevarant?

by | jul 21, 2009

Da li ste ikada, već u radnji, strgnuli cenu sa artikla koji ste upravo kupili da vaša jača polovina ne bi videla koliko ste stvarno platili? Ili, gurnuli kesu punu novih stvarčica u zadnji deo ormana (da biste ih obukli mnogo kasnije uz komentar: „Ovo? Pa, kupila sam to pre sto godina…“)?
 Uf! Sve su to „simptomi“ pojave koja se naziva – žena sa grižom finansijske savesti, novog soja keš varalica.

 

lepota i zdravlje kes prevaraSudeći prema anketama, skoro 70 posto žena bar jednom je izgovorilo malu, belu laž, tipa: „Kupila sam to na rasprodaji. Bilo je upola cene“. Žene su mnogo spremnije da pričaju o najneprijatnijim zdravstvenim nego o novčanim problemima. Zbog toga se neminovno nameće zaključak da je broj žena koje kriju svoje finansijske tajne od partnera sve veći.
Iako ovaj oblik ženskog ponašanja deluje bezazleno, te sitne laži često vode u mnogo ozbiljnije stvari, kao što su prećutkivanje velikih novčanih dugova koje većina žena napravi pre braka ili tokom njega. Ali, zbog čega smo postale takve varalice?

Članak se nastavlja posle reklama

Finansijka NEISKRENOST
Moguće je da razgovor o novcu „ubija“ svaku romantiku, baš kao i sklapanje predbračnog ugovora. No, zbog sve češćeg korišćenja kredita, različitih privatnih zajmova i kreditnih kartica (uz obaveznu primenu dozvoljenog minusa), mogućnosti zaduživanja, pa time i stvaranja problema, sve su veće.
Novac je zaista jedna od najosetljivijih tema za razgovor, naročito ako imate problema.

 

No, posledice finansijske neiskrenosti po vezu mogu da budu razorne, smatraju psiholozi. Tajne u vezi sa novcem u neku ruku su kao prevara – tajna ljubavna veza. To znači da vodite odvojen život i da niste 100 posto posvećeni partneru i vezi. Ipak, pravo pitanje je kako da obavestite partnera o ličnim novčanim „transakcijama“, a da ipak zadržite finansijsku nezavisnost? L&Z je izdvojila četiri najčešća novčana problema koja žene taje od jačih polovina, i predlaže vam kako da ih rešite na pošten način.

Članak se nastavlja posle reklama

 

TAJNI RAČUN U BANCI

Članak se nastavlja posle reklama

Veronika I. (30) nikada nije priznala partneru da ima još jedan račun u banci.
„Sa Ervinom se zabavljam već četiri godine, ali nikada mu nisam rekla da imam još jedan račun u banci. Nakon što platim račune za stan, i podmirim ostale lične potrebe, određenu sumu od plate ostavljam na ‘tajnom’ računu. Volim da znam da je taj novac samo moj. Osim toga, uvek postoji rizik da u vezi nešto krene naopako, pa mi ta tajna ušteđevina pruža sigurnost.
Ne želim finansijski da zavisim ni od koga. Naravno, ekstra novac mi služi i da obradujem Ervina nekim poklonom ili izlaskom u restoran. Da on zna za moj tajni fond, takve stvari ne bi bile izvodljive.
Inače, planiramo da uskoro kupimo stan, ali nisam sigurna da ću mu čak i tada otkriti svoj tajni izvor. Nedavno smo otvoreno razgovarali o novcu koji će uložiti svako od nas pa sam mu prvi put rekla koliko tačno zarađujem. Mi smo dve osobe koje zarađuju zasebne plate, zasebno se zadužuju i isto tako vraćaju dugove.“

KAKO DA SE IZVUČETE

Članak se nastavlja posle reklama

Budite iskreni i direktni. Pronađite pravi trenutak za razgovor i recite svom partneru da imate određenu sumu novca koju čuvate za „hitne“ slučajeve. Predložite mu da i on napravi rezervni fond zbog balansiranja takve situacije.
Pametnije postupajte sa računima u banci. OK je da imate zasebne račune u banci, ali ne bi bilo loše da otvorite i zajednički, sa kojeg ćete moći da podižete novac samo uz oba potpisa.

 

Članak se nastavlja posle reklama

PREKORAČENJE NA KARTICAMA

Radmila E. (33) uspela je pet godina da taji dug (koji se stalno uvećavao!) od supruga.
„Kada sam počela da se zabavljam sa Tonijem, pre pet godina, već sam bila dužna više stotina evra, zbog šopinga, izlazaka i plaćanja računa. U tom trenutku, nisam videla nikakvu svrhu u tome da mu pričam o svojim dugovima.
Problemi su se pojavili kada smo počeli češće da izlazimo, idemo na putovanja… Da stvari budu još gore, uzela sam kredit za polovna kola, tako da nisam mogla da ‘ispratim’ svoje veće troškove.
Za kratko vreme, moji dugovi su se upetostručili. Dospela sam u situaciju da uzimam kredite da bih otplatila dugove. Tek kada me je Toni prošle godine zaprosio, konačno sam mu priznala da sam zadužena do guše. Na početku je bio ljut, a onda me je, kada se smirio, naterao da na papir ispišem sve svoje mesečne troškove. Potom je smislio kako da vratim dugove. Zahvaljujući tome, uspela sam da isplatim skoro sve pare. Veoma sam zadovoljna zbog toga jer sada možemo da štedimo za našu svadbu!“

KAKO DA SE IZVUČETE
Budite iskreni prema sebi. Prvo morate da priznate koliko ste dužni da biste mogli o tome da pričate sa partnerom. Sedite, porazgovarajte i zajedno osmislite plan vraćanja dugova.
Dve glave su pametnije od jedne. Ukoliko budete potpuno iskreni i ne služite se silnim opravdanjima i izgovorima, partner će pokazati veće razumevanje i spremnost da vam pomogne. Napravite spisak prioritetnih dugovanja na osnovu kamata – što je kamata veća, brže treba da isplatite dug.

Članak se nastavlja posle reklama

 

VI ZARAĐUJETE VIŠE

lepota i zdravljeLjilja G. (29) zarađuje dvostruko više od supruga.
„Kada sam upoznala Bojana, znala sam da je pravi muškarac za mene. No, ni nakon venčanja nisam mu rekla koliko zarađujem. Bojan je tipičan muškarac i smatrala sam da bi mu saznanje da je moja plata mnogo veća od njegove povredila ponos.
Podelili smo troškove za venčanje, a onda sam se preselila kod njega, ali on mi nije dozvolio da plaćam račune. Tek kada je prodao kola i još nekoliko aparata iz kuće, shvatila sam u kakvoj je novčanoj krizi. Tada sam mu rekla da uvek može da računa na mene ako se pojavi neki problem. Dogovorili smo se da on plaća troškove za kuću, a da ja finansiram odmore. To mi odgovara jer ne mislim da muškarac treba sve da plaća, naročito kada to ne može finansijski da izdrži.“

Članak se nastavlja posle reklama

KAKO DA SE IZVUČETE
I dalje izbegavajte situacije u kojima bi vaš suprug osetio ljubomoru, stid ili poniženje. O novcu razgovarajte direktno i racionalno.
Napravite plan, na godišnjem nivou, o tome koliko će ko učestvovati u zajedničkim troškovima.

 

NEPRESTANO KUPUJETE!

Članak se nastavlja posle reklama

Sneža T. (39) oseća krivicu zbog kompulsivnog šopinga, zbog čega krije od svog supruga koliko troši.
„Pre desetak godina sam postala kupoholičarka. Nakon što sam završila fakultet odmah sam se udala, rodila dvoje dece i nisam se bavila ničim drugim osim decom i kućom. A onda sam konačno dobila posao i počela da vodim drugačiji život. Na počeku sam osećala ‘glad’ za propuštenim stvarima, pa sam je utoljavala kupovinom odeće, obuće, nakita… Nekada sam to radila svaki dan, sada kupujem tri puta nedeljno. Ako moj suprug Marko slučajno otkrije moj novi ‘plen’, uvek me dobro izgrdi zbog trošenja. Na svu sreću, dobro zarađujem pa nemam dugova. Ipak, svesna sam da bi trebalo pametnije da trošim novac.“

KAKO DA SE IZVUČETE
Razmislite o tome šta vam stvarno treba. Zapravo, napravite listu stvari koje su vam zaista potrebne. A kada krenete u grad, ponesite onoliko novca koliko bi bilo razumno da potrošite.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

 

Tagovi: