DIY: Očistite lako kuhinjske uređaje od masnoće i kamenca

by | mart 1, 2016

Kuhinjski uređaji skloni stvaranju masnih naslaga i kamenca će zablistati bez mukotrpnog ribanja, samo pratite ove savete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Naslage u blenderu

U blenderu mogu ostati sasušene naslage hrane, a do nekih delova ne možete doći krpom, posebno oko nožića. Ulijte u njega malo deterdženta i tople vode pa ga uključite na 15-ak sekundi. Na kraju ga dobro isperite.

Pročitajte i… Kako da najlakše skinete fleke sa odeće

Kako da očistite naslage s roštilja, rerne, kuvala ili kafe aparata pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Kuvalo za vodu i kamenac

U električno kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije dno. Otavite da odstoji najmanje 15 minuta, a kod većih naslaga kamenca i nekoliko sati. Na kraju ispirajte vodom dok miris sirćeta ne nestane.

Pročitajte i… Neka vaša rerna zablista: Sjajan trik za čišćenje masnoće

3. Masne naslage u rerni

Mešavina sode bikarbone i sirćeta čini čuda od svake rerne. Pomešajte 80 g sode bikarbone i kašičicu sirćeta, nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata otvorena 15 minuta. Isperite vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise iz rerne.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Čišćenje roštilja

Nije loše na roštilj, pre pečenja, staviti aluminijsku foliju. Tako će kasnije biti manje muke s čišćenjem. Ako već postoje naslage masnoće najpre ih prebrišite vlažnim sunđerom pa posipajte sodu bikarbonu. Čišćenje će biti mnogo lakše.

Pročitajte i… Kako eliminisati neprijatan miris buđi iz veš mašine

5. Aparat za kafu kao nov

Aparat za kafu najlakše se čisti mešavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mešavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus (kao da kuvate kafu) i na kraju dobro isperite vodom.

Tagovi: