ĐAVOLJA VAROŠ na putu da postane SVETSKO ČUDO!

by | jul 8, 2009

Glasanje za izbor novih sedam svetskih čuda prirode završeno je u ponoć, a kandidat Srbije Đavolja Varoš prva je u kategoriji pećina, formacija, stena i dolina.

 

lepota i zdravlje djavolja varos

Članak se nastavlja posle reklama

 

Prema podacima agencije Bernarda Vebera iz Švajcarske, koja organizuje ovu akciju, iz 220 zemalja sveta, stiglo je više od milijardu glasova. Jedini kandidat Srbije, spomenik prirode Đavolja Varoš je u prvom krugu glasanja zauzela prvo mestou Evropi i 11 u svetu između 170 kandidata. U drugom krugu glasanja, kada se rezultati iskazuju po kategorijama, ovaj prirodni fenomen u Srbiji, koji je svrstan u kategoriju stenovite formacije, kanjoni i pećine, tokom celog perioda glasanja držao je prvo mesto.

Ogroman broj glasova iz celog sveta
Direktor sektora za razvoj turizma Radovan Tanasković, kaže da, s obzirom na rezultate glasanja u prvom i drugom krugu , Đavolja Varoš je dobila znatno više glasova nego što Srbija ima stanovnika. Istivremeno, on kaže da će konačni rezultati drugog kruga glasanja biti objavljeni sutra, tako što će iz svake kategorije, a bilo ih je sedam, biti izabrano po 11 Kandidata. Od ovih 77 kandidata, panel stručnjaka Agencije treba da odabere 28 kandidata koji idu u treći krug glasanja, a ovi rezultati biće zvanično objavljeni 21. jula tačno u 12 sati i sedam minuta.

Članak se nastavlja posle reklama


Dva fenomena na jednom mestu
Prirodni spomenik Đavolja Varoš kod Kuršumlije čine dva u svetu retka fenomena: 202 zemljane figure atraktivnog oblika, koje nastaju erozijom tla, visoke i do 15 metara i dva, u svetu vrlo retka izvora vode sa viskom mineralizacijom. Ovakvih izvora u svetu ima svega sedam. Ono što ovaj spomenik prirode čini posebnim je što se oba fenomena nalaze na jednom mestu. Đavolju Varoš je pre dve godine, u izboru za sedam novih svetskih čuda prirode, nominovalo turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije, kome su podršku dali Turistička organizacija Srbije i ministarstvo za dijasporu. Prema podacima preduzeća Planinka, nakon nominacije, u protekle dve godine Đavolju Varoš je posetilo preko 80 hiljada turista iz zemlje i inostranstva.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepota i zdravlje dj

Članak se nastavlja posle reklamaČlanak se nastavlja posle reklama

Legende i mitovi
Postoji nekoliko legendi koje se ispredaju o ovom neverovatnom mestu. Prema jednoj, nekada davno ovde su živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru. Đavolji plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove, i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima.
 Prema drugoj legendi, zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje, a njih su se otarasili prenoćivši jednu noć pored crkvišta Sv. Petke, koje se nalazi u neposrednoj blizini zemljanih figura.

Tagovi: