Feng shui: Kako birati boje prilikom uređenja stana

by | avgust 2, 2013

U feng šuiju velika pažnja poklanja se pravilnom odabiru boja. One mogu da “leče”, ali nepravilno upotrebljene, ozbiljno narušavaju zdravlje i međusobne odnose ukućana.

boje-feng sui

Boje nisu samo ukras već veoma moćno sredstvo koje vaš dom može pretvoriti u oazu harmonije i prosperiteta. No, pre svega, treba znati da za svaku prostoriju u kući ili stanu postoje povoljne i nepovoljne boje. Naime, feng šui stručnjaci biraju ih po principu koji se bazira na kombinovanju pet osnovnih elemenata – vatra, metal, zemlja, drvo i voda, i njihovom kružnom ciklusu.

Članak se nastavlja posle reklama

HODNIK

S obzirom na to da toj prostoriji najčešće nedostaje svetlosti, preporučuju se sve nijanse žute, bela ili krem boja.

DNEVNA SOBA

Članak se nastavlja posle reklama

Nasuprot hodniku, u dnevnoj sobi mogu da se upotrebe intenzivnije boje, kao što su narandžasta i crvena, s tim što sa ovom poslednjom ne treba preterivati, jer može da deluje uznemirujuće na ukućane. Međutim, one se mogu ublažiti pastelnim tonovima.

KUHINJA

Članak se nastavlja posle reklama

Sa ovom prostorijom treba biti maksimalno pažljiv, jer je njen centralni deo šporet (vatra), pa treba izbegavati crvenu boju (recimo pločica, kuhinjskih elemenata, stolica…). Jaka energija vatre može se umiriti žutom bojom, koja je optimistična, usmerava na stvaralaštvo i intelektualni rad, pa je pogodna i za trpezariju.

KUPATILO

Članak se nastavlja posle reklama

Preporučuje se umirujuća zelena i opuštajuća plava boja.

SPAVAćA SOBA

Članak se nastavlja posle reklama

I za spavaću sobu pogodne su zelena i plava boja. Ova prostorija služi za odmaranje i prikupljanje energije, pa treba koristiti umirujuće i nežne nijanse. Ukoliko je u pitanju soba u kojoj spavaju bračni partneri, treba dodati i neke crvene detalje, kao što su jastučići ili lampe, kako bi stalno „podgrevali” strast. Međutim, ukoliko u spavaćoj sobi dominira crvena, može da izazove ozbiljne sukobe među partnerima.

STRANE SVETA

Pored toga, u feng šuiju boje za uređenje prostorija određuju se i prema stranama sveta. Naime, južnu stranu doma simboliše vatra, pa se za taj deo preporučuju nijanse crvene, žute i narandžaste. U pitanju su jang boje koje se odlično slažu sa oker i smeđim nijansama, ali se za taj sektor ne preporučuje bela.

Članak se nastavlja posle reklama

Za severnu stranu (voda) savetuju se sve nijanse plave u kombinaciju sa crnom. Njih u ovom sektoru ne treba mešati sa crvenom bojom jer “voda gasi vatru”, pa može da deluje veoma štetno na ukućane.

Istok stana (drvo) treba osvežiti nijansama zelene i smeđe boje, koje podstiču rast i u kombinaciji sa crvenom uvećavaju njenu moć, pa doprinose prosperitetu.

Sve nijanse zlatne, srebrne i bele veoma su pogodne za zapadni i jugozapadni deo stana (metal) i veoma se dobro slažu sa vodenim bojama, kao što je ljubičasta. Metalne boje nikada ne treba kombinovati sa zemljanim jer usporavaju napredak ukućana.

Članak se nastavlja posle reklama

Za jugozapadni, centralni i severoistočni sektor stana (zemlja) treba upotrebljavati sve nijanse oker, bež i smeđe boje.

Stoga, kompas u ruke, pustite mašti na volju i izvucite maksimum iz prostora u kojem živite!

Autor: Life Content

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: