Harmonija u kuhinji – zdravlje u porodici

by | jun 5, 2009

Feng šui eksperti smatraju kuhinju srcem doma i veruju da održavanje harmonije u ovoj prostoriji pozitivno utiče na zdravlje i prosperitet ukućana. Primenom osnovnih principa ove drevne veštine možete poboljšati kvalitet života.

lepota i zdravlje feng shuiPoložaj prostorije
Ne možete uvek isplanirati položaj svake prostorije, ali morate znati da je kuhinju najbolje smestiti što dalje od ulaznih vrata, iza centralne linije kuće. Pošto je ona središte elementa vatre, bilo bi dobro da ne bude okrenuta ka severu, a ako jeste rešite to postavljanjem prozora prema zapadu. To će omogućiti dotok pozitivne energije. Važno je da vrata uvek budu zatvorena, pogotovo ako se nalaze preko puta ulaza u spavaću ili radnu sobu. Kuhinja ne bi trebalo da bude potpuno otvoren prostor ili prolaz kroz koji ljudi mogu slobodno da ulaze i ometaju vas dok kuvate. Ometanje kuvanja, znači uplitanje u pripremu hrane. Nedostatak pravilne ishrane ukazuje na nedostatak ljubavi, učenja i novca.


Članak se nastavlja posle reklama

Održavanje čistoće
Redovno održavanje higijene od izuzetnog je značaja i to ne samo kuhinje već i svih prostorija jer nečistoća stvara negativnu i „tešku“ energiju. Radne površine trebalo bi da budu besprekorno čiste i uredne. Uklonite sve ukrase i predmete koje ne koristite, a ostavite one koje svakodnevno upotrebljavate. Korpu za otpatke držite ispod sudopere i obavezno je poklopite.Članak se nastavlja posle reklama

Položaj štednjaka
Štednjak simbolizuje zdravlje, pa je njegov položaj izuzetno važan. Treba da bude postavljen tako da osoba koja kuva vidi vrata. Ne sme se nalazati ispod prozora, a ni duž zajedničkog zida sa kupatilom. Mora biti dobro osvetljen, a ukoliko postoji aspirator, ne bi trebalo da zaklanja pogled na radnu površinu. Najbolje je da bude smešten na centralanom delu prostorije. Osim što odgovara feng šui principima, ovo je i praktično jer na taj način možete da vodite računa o deci ili da komunicirate sa gostima. U slučaju da prilikom kuvanja ne vidite vrata, ili ste im okrenuti leđima, iznad radne površine i štednjaka stavite ogledalo ili metalni ukras. Veoma je važno da štednjak, kao element vatre, odvojite od sudopere i frižidera pomoću drvenih predmeta ili biljaka.


Članak se nastavlja posle reklama

Idealne boje i materijali
Kuhinja je mesto vatre i vode, pa je bela idealna boja koja posreduje između ta dva elementa. Preporučuju se i svetlozelena i svetloplava, a crvenu boju „zaobilazite u širokom luku“. Kada je reč o materijalima, uvek prednost dajte drvetu. Izbegavajte previše metalnih površina jer ubrzavaju protok energije, što dodatno iscrpljuje osobe koje u ovom prostoru provode vreme. Iz istog razloga dobro je da birate nameštaj bez oštrih uglova.

Moderne kuhinje se često nalaze u sklopu trpezarije i dovoljno su široke da omoguće neometano kretanje dveju osoba. Feng šui savetnici podržavaju trend grupnog kuvanja jer tako članovi porodice zajednički učestvuju u pripremanju hrane i provode vreme u ugodnom druženju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: