Postani prava POSLOVNA ŽENA

by | jun 20, 2009

Da li si znala da je dovoljan samo minut da bi se stvorio utisak o nekoj osobi? Šta se o tebi može zaključiti na osnovu letimičnog pogleda „od glave do pete“? Treba da imaš u vidu činjenicu da u poslovnom svetu, osim garderobe, o tebi mnogo „govore“ boja kose i frizura, lak na noktima, brushalter koji se nazire na ivici predubokog dekoltea…
Ponekad, pogotovo u poslovnim kontaktima, i naizgled nevažan detalj može učiniti da „tas na vagi“ prevagne na određenu stranu. Ukoliko je u tvojoj firmi dozvoljeno ležernije oblačenje, to ne znači da na radno mesto treba da dolaziš obučena kao da si krenula na plažu ili na piće u noćni klub. Neki kiksevi naprosto se ne mogu tolerisati!

 

lepota i zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama


SANJA SPASOJEVIĆ, brand manager za women’s secret pokušala je da razreši dilemu da li i u kojoj meri odelo čini poslovnu ženu?

Duboki dekoltei & prekratke suknje – NO WAY!

PRVI UTISAK: Mlada poslovna žena treba da se oblači „ozbiljno“, ali u skladu sa svojim godinama. Elegantna suknja i bluza pastelne boje – uz čizme sa manjom štiklom, ostavljaju lep utisak na prvi pogled.
„Crno na belo“: Naš pravilnik o dress codu, u načelu, podrazumeva poslovan izgled, što isključuje farmerke i kratke majice.
NE, NIKAKO: Duboki dekoltei, prekratke suknje, drečave boje i napadna šminka.
SANJIN IZBOR: Tokom zime suknje nosim uz čizme – crne ili braon boje. Uz pantalone, koje kombinujem sa setom (majice & džemper) ili dužim džemperom, obuvam cipele sa visokom potpeticom. Kaputić i šal su obavezni.
GDE NABAVLJA GARDEROBU: Pošto često putujem, koristim priliku da garderobu za posao kupim u inostranstvu gde pronalazim stvari koje se kod nas ne viđaju često. Čitam modne časopise da bih bila u toku sa aktulenim trendovima.
KONAČNA ODLUKA: Sama odlučujem o odevnim kombinacijama, šminkanju i frizuri. Pri izboru garderobe vodim računa o tome da oblačim stvari u kojima ću se tokom celog dana osećati prijatno.
MODNI DETALJI: Kaiš koji se slaže sa obućom može da „osveži“ kombinaciju. Elegantan sat ostavlja utisak ozbiljnosti. Lepa ogrlica ističe ženstvenost.
TORBA: Poslovna torba ne bi trebalo da bude kao „džak“, već mora da bude definisanog oblika. Smatram da je torbi mesto na stolu, a ne na podu, i upravo zato što je „na oku“ treba da bude prikladna i nikako pretrpana. U suprotnom odaje utisak haotičnosti i žurbe.
„SLOBODAN PETAK“: Mislim da je to dobra ideja za poslednji radni dan u nedelji. Opuštena odevna kombinacija za muškarce podrazumeva farmerke i košulju, dok bi lep ženski outfit trebalo da izgleda ovako: crne bermude uz ravne čizme, sivi džemper sa kapuljačom, velike minđuše i „džak“ torba.
BOJE: Crno-bela kombinacija uvek je dobar izbor, ali zamislite ženu koja je stalno stilizovana na taj način! Uz pažljiv izbor boja može se napraviti lepa poslovna kombinacija. Zašto se ne „poigrati“ nijansama braon, sive, prljavoroze, tamnozelene…
POSLOVNI RUČAK: Poslovni sastanci odavno ne podrazumevaju „strogi“ stajling u vidu crne suknje i bele košulje. Dovoljno je da delujete ozbiljno i sveže, a važnu ulogu igraju frizura i šminka. I, još nešto: na radnom mestu uvek treba da budete adekvatno stilizovani i spremni čak i za neplanirane sastanke.
SVEČANA VEČERA SA POSLOVNIM PARTNERIMA: Ukoliko je reč o večeri u restoranu, prikladno je obući pantalone uz košulju ili bluzu. Za odlazak na koktel, crna haljina do kolena uvek je dobar izbor.
ZAMERKE: Dešavalo se da mi nadređeni skrenu pažnju na greške u odevanju, zbog čega sam se osećala veoma nelagodno. Ipak, na greškama se uči i uvek sam spremna da prihvatim dobronameran savet. I sama bih koleginici skrenula pažnju na propust, jer mi je važno da zaposleni izgledaju poslovno i reprezentativno. Znam da to ne bi bilo shvaćeno na pogrešan način, tim pre što na putovanjima često savetujemo jedna drugu šta bismo mogle da kupimo i šta bi nam lepo stajalo.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: