Šef me izluđuje!

by | avgust 3, 2009

Pre svega, svog partnera ili prijatelje, nemojte da uvlačite u beskonačne razgovore o radnom mestu i šefu koji je „ovakav ili onakav“. Oni će pre pomisliti da ste nesposobni da izađete na kraj sa svojim problemima ili da ste postali strašno dosadna osoba nego što će vam pomoći. Takvi maratonski razgovori neće vam doneti velike koristi, niti vas približiti rešenju vašeg problema.
Pokušajte da to rešite na licu mesta, dakle na radnom mestu i u kontaktu sa samim izvorom problema – šefom.

 

Lepota i Zdravlje - Šef me izludjuje

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šefica mi često šalje mejl u sitne sate ili, još gore, zove me telefonom. Znam da ću se osećati kao poslušno kuče ako odgovorim ali plašim se za svoje mesto u firmi. Šta da radim?
Neki šefovi na taj način proveravaju lojalnosti posvećenost poslu svojih podređenih. Ko zna, možda ta osoba najbolje funkcioniše i smišlja najbolje poslovne strategije u zlo doba noći. Možda joj je samo dosadno ili čeka emitovanje noćnog programa na TV-u. Šta god da je pravi razlog, predlažemo kratak i direktan odgovor na telefonski poziv tipa: „Slažem se sa vašom idejom. No, dozvolite mi prvo da pogledam dokumentaciju i malo razmislim o tome čim stignem ujutro na posao“.


Pozvana sam na venčanje direktorove kćerke. Da li zaista moram da se odazovem?

Verujemo da vam je na vrh jezika: „Volela bih ali tetka mi je slomila kuk i nema ko da je pazi“. Međutim, ako je vaš direktor procenio da treba da vas pozove, bilo bi dobro da se odazovete. A kada je reč o odabiru poklona, nemojte da kupujete nešto zbog čega ćete morati da stavite stan pod hipoteku ili tražiti povišicu plate odmah posle svadbe – neka praktična sitnica ili ukrasni predmet biće sasvim u redu.I, postarajte se da vaš partner ne popije koju čašu više i iščepa vas dok plešete (još gore, gazdinu suprugu) ili izgovori neki neumesni komentar na račun organizacije svadbei posluženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Prilično sam mlada, ali nekoliko meseci sam na šefovskom mestu i moram da otpustim prvog radnika. Kako to da uradim?
Za početak, neka još neko bude u prostoriji dok budete davali otkaz, najbolje iz kadrovske službe. Sasvim je prirodno da budete nervozni, ali znajte da će osoba kojoj dajete otkaz biti u mnogo gorem položaju. Savetujemo vam da budete kratki i direktni. Izbegnite tugaljive fraze, banalne izjave (ovo je najgore!) izgovore: „Ovo mi teško pada“. Umesto svega toga, oslovite dotičnu osobu imenom i jednostavno recite: „Našoj firmi više nije potrebna osoba za to radno mesto. Poslednji dan vam je u petak, a kolega iz kadrovske službe obavestiće vas o otkaznom roku i vašim pravima“. Iako je u redu ponuditi, veoma sažeto, razloge koji su uslovili otkaz: restrukturiranje firme, pad zarade, neprilično ponašanje pred važnim klijentom… najbolje je da obrazloženje bude što kraće.

Osoba koja mi je direktno nadređena napustila je firmu zbog drugog posla, a ja sam „po rangu“ iza nje. Ranije su me direktori često hvalilii pitam se zbog čega mi još uvek nije ponuđeno to mesto?
Onima koji čekaju ne dešavaju se dobre stvari. Njima se obično dešava da… samo čekaju! S druge strane, postoje i šefovi kojima ne pada na pamet da poguraju svoje radnike na više pozicije dok oni to sami ne zatraže. Vaš pristup ne treba da bude u stilu: „Znači, sada je na mene red, je l’ tako?“, već: „Pošto je Dragana (na primer) otišla u drugu firmu, verujem da sam sposobna da preuzmem njene dužnosti“ . Takođe, pre razgovora saznajte iznos plate vašeg prethodnika i budite spremni da pitate koliko ćete vi biti plaćeni.
Ako vas direktor preduhitri ponudom, verovatno ćete prihvatiti izrečeni iznos. Zato verujemo da je bolje da vi prvi postavite to pitanje. Recite: „Znam da biste za ovaj posao nekome sa strane platili X. Ja ne tražim X, ali verujem da zaslužujem Y“.

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom proslave u firmi šef je počeo otvoreno da mi pokazuje svoju naklonost. Ne kažem da je to bilo traumatično iskustvo, ali takvo ponašanje nije bilo primereno mestu i situaciji. Zanima me kako dalje da se ponašam?
Jedna od mogućnosti je da mu se diskretno obratite, da mu objasnite zbog čega vam je neprijatno i da ne želite da se takvo ponašanje ponovi. On bi trebalo da shvati vašu poruku. Takođe, možete da se obratite višim instancama u firmi, ili direktoru, ali treba da znate da u tom slučaju vaša privatnost neće biti zaštićena. A, što se tiče flerta, seksa ili, možda, ozbiljne veze na poslu – nije zabranjeno ali najbolje je da to ostvarite sa nekim ko nije zaposlen u istoj firmi. Manje priča, ogovaranja i pomnog posmatranja kolega – dakle, manje problema!

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: