Intervju sa Darkom Cvetkovićem: „Kompromisi koje pravite su ono što vam remeti ostvarenje cilja“

by | decembar 24, 2019

Svako od nas u sebi nosi želju da ostvari uspeh u određenim životnim oblastima. I nije važno da li se radi o velikim životnim podvizima ili su to opet svakodnevne stvari, ono što postignemo na kraju okarakterisaćemo kao uspeh ili kao neuspeh. U skladu sa time ćemo stvoriti sliku o sebi, koliko vredimo i koliko možemo. Nakon toga će uslediti pohvale ili kritike, osećaj zadovoljstva ili osećaj krivice.

Ono što nas vodi do nekog uspeha, bio on po našem mišljenju mali ili veliki, iste su stvari. Motivacija i istrajnost koja nas održava na tom puta su ključ da od onoga što smo jednom postavili za svoj cilj dođemo do srećnog završetka. Pričali smo sa Darkom Cvetkovićem, Internacionalnim NLP Trenerom i Reiki Učiteljem, o tome šta je to što on koristi kao glavne alate i smernice u svojim edukacijama i svom životu da ostao motivisan i postigao uspeh.

Kako zadržati motivisanost u sebi i kako ostvariti uspeh u oblastima koje mi odaberemo?

Članak se nastavlja posle reklama

Ove dve teme su po mom mišljenju veoma povezane. Uspeh je usko povezan sa motivacijom jer kada nešto radimo, kada postavljamo ciljeve, važno je da istrajemo u svemu tome. Kada nešto mnogo želimo, često se usput dese neke stvari koje mogu da nas odvrate sa tog puta i da jednostavno odustanemo. Postoje stvari koje vi možete raditi da biste ostali motivisani.
Dobro postavite cilj. Ključna stvar kod mene jeste način na koji postavljam svoje ciljeve. Kada postavljam ciljeve razmišljam o tome „Da li je to za mene prava stvar? Da li je to nešto što je za mene istinski važno?“. Tada postavljam sebi jedno veoma važno pitanje „Šta dobijam postizanjem tog cilja i šta tada gubim?“ Ukoliko niste dobro postavili cilj, veoma brzo ćete izgubiti motivaciju. Šta za vas znači biti motivisan? Šta za vas znači ostvariti taj cilj? Ukoliko vam je ono što gubite ostvarenjem tog cilja mnogo veće od samog cilja vi ga nećete ostvariti i veoma brzo ćete izgubiti motivaciju. Veoma često ne proveravamo ekologiju kada postavljamo svoje ciljeve što može da dovede do gubitka motivacije.

Nađite modela za neku osobinu koja vama nedostaje za ostvarenje tog cilja. To može biti razumevanje, ukoliko vam je važno da se na taj način povežete sa nekim ljudima. Model vam u ovom slučaju može koristiti tako što ćete svaki put kada primetite da vam nedostaje ta osobina, a da vam je u tom trenutku potrebna, pomisliti „Šta bi sada taj model uradio?“.
Napravite svoj lični ritual. Šta je to što ćete raditi da bi motivacija bila na visokom nivou svakodnevno? Da li to neka afirmacija koja stoji zalepljena na vašem ogledalu? Ili je to vision board koji stoji preko puta vašeg kreveta. Nešto što će vas stalno podsećati na to koliko je vama ostvarenje tog cilja zapravo važno.

Šta je za vas lično uspeh i kako do njega dolazite?

Članak se nastavlja posle reklama

Za mene lično uspeh je osećaj koji imam kada se budim zadovoljan i sa tim osećajem idem i na spavanje. Taj osećaj zadovoljstva postižem ostvarenjem svojih svakodnevnih ciljeva. Za mene je uspeh da radim posao koji stvarno volim i koji predstavlja moj stil života. Osećaj zadovoljstva se u meni javio prvi put kada sam zaista prihvatio sebe. Prihvatanje sebe kao nesavršeno biće za mene je bilo nešto zbog čega sam se osećao slobodno i možda najveći uspeh u životu. Šta god da sam ranije radio u životu uvek sam težio tome da sve bude savršeno i najčešće ostajao razočaran jer toliko savršeno koliko bih ja to želeo da bude, nikada nije bilo. Međutim meni je sada potpuno u redu da stvari ne budu savršene jer sam svestan da ne mogu zadovoljiti sva očekivanja ljudi oko mene, a naročito ukoliko su to neizrečena očekivanja.

Šta bi za vas bio poslovni a šta životni uspeh?

Članak se nastavlja posle reklama

Moji poslovni uspesi su moji zadovoljni klijenti. Kada prođe modul neke od NLP edukacija koje držim u nekoliko gradova Srbije i regiona, i kada dobijem odlične feedback-ove da je ljudima ono o čemu sam govorio i čemu sam ih obučavao na kraju bilo korisno. Za mene nije uspeh kada mi neko kaže „Darko ti si super trener.“ Već je za mene uspeh kada neko kaže „Dobio sam korisne tehnike koje mogu upotrebiti već sutra.“

Moja najveći životni uspeh bila bi samostalnost u smislu prihvatanja odgovornosti za sopstveni život, za otvaranje firme, za započinjanje privatnog posla. Kao i moja hrabrost da sve to uradim. Ne mogu da kažem da je uspeh za mene zaraditi puno novca ili biti na nekoj velikoj poziciji. Sve to može biti kratkoročno. Bio sam direktor jedne velike korporacije i to jeste za mene uspeh, međutim ja se nisam budio srećan zato što nisam bio sa svojom porodicom, nisam bio sa svojom suprugom i decom. I odmah kada imate taj osećaj nezadovoljstva ne možete za sebe reći da ste doživeli neki uspeh.

Članak se nastavlja posle reklama

Na koji način posmatrate svoj napredak?

Uvek pravim retrospektivu dana šta je to što sam dobro uradio. To je ono što mi daje snagu i krila da se sutra budim srećan i znam da će sve aktivnosti koje budem obavljao u tom danu imati smisla i ispunjavaće moju životnu svrhu. Šta god da radite mnogo je važno da u tome uživate i da vam to daje ispunjenje na svim nivoima.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta smatrate najkorisnijim savetom koji u ovom trenutku možete dati LZ čitateljkama?

Kada postavljate ciljeve morate biti spremni na to da ćete nekih stvari možda morati da se oslobodite ili da ih izgubite kako biste se osamostalili i preuzeli odgovornost za sebe i sopstveni život. Interesantno je to kako onog trenutka kada rešite da se bavite svojim ciljevima počnu da se čiste određeni kompromisi koje ste do tada pravili. Kompromisi koje usput pravite su zapravo ono što vam remeti ostvarenje cilja i smanjuje vašu motivaciju.

Mi često prihvatamo stvari koje nam ne odgovaraju u potpunosti. Međutim, taj manji deo koji nam odgovara u ovom trenutku je razlog zbog koga pristajemo i na deo koji nam ne odgovara. Ukoliko neka stvar nije ono što mi u potpunosti želimo potrebno je da nastavimo da tražimo dok ne dođemo do onoga što nam odgovara u potpunosti. Kada niste niste sigurni u odluku koju bi trebalo da donesete, postavite sebi pitanje „Koji je minumum potreban da bude ispunjen da bih ja nešto prihvatio?“. Ukoliko neki odnos ne ispunjava minimum vaših očekivanja, ne ulazite u taj odnos, taj odnos za vas ne bi trebalo da bude prihvatljiv. Vi zapravo pravite kompromis onog trenutka kada takav odnos prihvatite jer će se pre ili kasnije pokazati da nije bilo u redu što ste napravili tu vrstu kompromisa. Kada napravite kompromis u jednom trenutku izgubićete motivaciju i izgubićete osećaj uspeha.

Članak se nastavlja posle reklama

Razgovarala: Tamara Radosavljević

Tagovi: