Makeup trick and tips: Kako skinuti maskaru sa odeće?

by | 22 januara, 2023
Kako skinuti maskaru sa odeće

Otkrivamo vam trikove kako skinuti maskaru sa odeće, bez bojazni od oštećenja tkanine i trajnih fleka. 

Svi smo bili tamo: možda ste nanosili maskaru kada je iznenadni slučaj doveo do toga da četkica poleti direktno na belu košulju. Ili vam je četkica ispala i isprljala omiljeni par farmerica…

Kada maskara dođe u kontakt sa tkaninom, neizbežno nastaje mrlja, ali to, srećom, ne znači da će biti trajna. Način na koji tretirate mrlje od maskare ima manje veze sa formulom maskare (budući da su sve maskare visoko pigmentisane i sadrže emolijense), a više od toga da li možete da operete i osušite tkaninu. Evo kako da uklonite maskaru sa odeće, bez obzira na tkaninu.

Kako skinuti maskaru sa odeće

Jednako tretirajte većinu mrlja od maskare

Tip formule maskare neće stvarno uticati na proces uklanjanja mrlja, sam po sebi. Jedini izuzetak od ovog pravila su formule zasnovane na vlaknima. „a maskare od vlakana, možda bi bilo preporučljivo ostaviti mrlju da se malo osuši kako biste lakše sastrugali ostatke neurednih vlakana pre pranja u mašini.

Da bi sastrugali mrlju od maskare, koristite tupu ivicu, poput ivice kreditne kartice ili stolnog noža, da biste uklonili sve čvrste materije koje sede na površini tkanine.

Koristite rastvor za fleke

Mrlje od maskare klasifikovane kao kombinovane mrlje. One mogu zahtevati drugačiji tretman jer sadrže mešavinu emolijenata i pigmenata, poput maskare i kremastih rumenila ili senki.

Rastvori za mrlje su poput visoko koncentrovanih verzija deterdženta, specijalno formulisanih da uklone fleke od bojaa. Prednost upotrebe rastvora za mrlje za razliku od običnog deterdženta je koncentrovana formula, dizajnirana da zaista pomogne da se ukloni promena boje pre pranja. Još jedna prednost je to što rastvori za mrlje mogu podjednako da rade na starim i novim mrljama. Tako da je u redu ostaviti mrlju od šminke na tkanini neko vreme ako ne možete odmah da dođete do nje. Izaberite proizvod koji je bezbedan za sve tkanine koje se mogu prati.

Nanesite rastvor na fleku i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim komad odeće ili ubacite u mašinu za pranje veša ili isperite ručno pod mlazom tople vode.

Koristite četku za ribanje

Četke su fantastičan način da deterdžent dodatno prodre u tkaninu, omogućavajući da visokokoncentrovana formula deluje efikasno bez oštećenja tkanja tkanine. Izaberite četku sa mekim vlaknima dizajniranu da se koristi na svim tkaninama koje se mogu prati, uključujući svilu.

Kako skinuti maskaru sa odeće- Koristite tupi nož za struganje

Ako dobijete maskaru na tkanini koju ne možete da operete, poput tapacirunga ili tepiha, još uvek možete da je uklonite. Prvo, lagano ostružite sav višak osušenog proizvoda tupim nožem ili kartonom. Nakon što se osušena maskara podigne, preporučuje se nanošenje odgovarajućeg sredstva za uklanjanje mrlja prema vrsti fleka. Kao što je gore navedeno, obradite mrlju četkom za mrlje. Kada mrlja počne da se skida sa tkanine, isperite četku ili nanesite malo vode na tkaninu i počnite da izvlačite penu i mrlju sa tkanine četkom ili navlaženom krpom-

Izbegavajte trljanje

Trljanje mrlje od maskare može da pogorša stanje i rizikuje da ošteti integritet tkanine. Maskara će se razmazati, a trljanje fleku samo dublje uvlači u tkaninu. Umesto trljanja,fleku uklonite nežno, kružnim pokretima navlaženom četkom ili prstima.

Kako skinuti maskaru sa odeće- Koristite alternative za izbeljivanje

Za teške mrlje od maskare na izdržljivim tkaninama kao što su pamuk ili lan, predlaže se da poboljšate tretman mrlja alternativom za izbeljivanje koja je bezbedna za tkaninu u boji, ali preskočite ovaj korak za sve vrste svile, vune, delikatne, suvo čiste tkanine i tamne boje. Kada nanesete alternativu izbeljivača bezbednog za boju na tkaninu, obradite je četkom za mrlje ili prstima da biste bili sigurni da zasićuje tkaninu. Zatim, potopite predme u kadu ili lavabo napunjenu toplom vodom 15-20 minuta. Možete da nanesete rastvor za mrlje pre pranja kao i obično.

Izbegavajte rastvor sode i soli

Soda i so mogu imati svojstva uklanjanja mrlja, najbolje je izbegavati ovaj „uradi sam“ tretman. Ni jedno ni drugo nije dizajnirano niti testirano za upotrebu na tkanini, posebno na finim tkaninama poput svile ili čipke. Budite veoma oprezni ako prolivenu mrlju ili malu fleku natapkate vodom ili sodom, jer to ponekad može nenamerno da poveća zaprljano područje. U zavisnosti od procesa farbanja vaše odeće, so takođe može da podigne boju ili obezboji tkaninu.

Uklanjanje mrlja nije uvek egzaktna nauka, tako da je najbolje da se držite isprobanih rešenja koja su posebno formulisana i dermatološki testirana kako bi se na najbolji način brinula o vašim tkaninama i vašoj koži.

Kako skinuti maskaru sa odeće- Operite predmet kao i obično

Važno je napomenuti da je tretiranje mrlja na mestu ili prethodno tretiranje mrlje od maskare prva linija napada i trebalo bi da je pratite tako što ćete oprati i osušiti predmet kao i obično. Idealno za većinu odevnih predmeta, preporučili bismo pranje ili natapanje predmeta kako biste temeljno isprali mrlju sa tkanine nakon tretmana mrlja.

Imajte na umu da je od vitalnog značaja da se uverite da su mrlje potpuno rastvorene nakon pranja. U suprotnom, ponovite proces uklanjanja mrlja pre nego što nastavite sa sušenjem, jer toplota može da unese mrlje dublje u tkaninu.

Koristite najtopliju moguću vodu

Temperatura pranja je skoro uvek diktirana tipom tkanine. Obično je preporučljivo koristiti najtopliju vodu koju tkanina može tolerisati za uklanjanje bilo koje mrlje za najbolje rezultate.

Kada perete pamuk, lan i izdržljive sintetičke tkanine, preporučujemo toplu do toplu vodu za bele i svetle boje, a trajnu presa ili hladnu vodu za bogate i tamne boje. Delikante tkanine kao što su vuna, svila, čipka i sintetika sa oznakom „hemijsko čišćenje“ uvek treba da se peru u hladnoj vodi i suši na vazduhu.“

 

Lepota i zdravljeProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.