Veganska pica sa leblebijama: Neodoljivi spoj začina

by | 16 oktobra, 2021
veganska pica sa leblebijama

Veganska pica sa leblebijama je recept koji nas je oborio s nogu, a u nastavku vam otkrivamo i zašto. 

Iako vam možda na prvu loptu ne zvuči tako, ali leblebije i pica se i te kako savršeno uklapaju. Razlog zašto se leblebije sve više koriste u ishrani krije se u njihovim nutritivnim vrednostima i blagodetima po naše zdravlje.

Ova mahunarka, poreklom iz istočnih kultura, sjajan je izvor proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma. Uz to, ne sadrži gluten, pa je pogodna za osobe koje su na njega alergične.

Jedna šolja ove namirnice  sadrži i 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom. Pored, toga leblebije sadrže vitamin K, fosfor, cink, bakar i mangan.

Verujemo da smo vas uverili u to da ovu mahunarku što češće uvrstite u dnevni meni. A pored klasičnog izdanja- humusa, leblebija ima ogromnu primenu u kulinarstvu. Ovog puta, mi smo se odlučili za picu.

Veganska pica sa leblebijama

Sastojci

1 kora za picu od heljdinog brašna
3 kašike sirćeta
1/2 manjeg crvenog luka, iseckanog na sitne kriške
450 g ispranih i osušenih leblebija
1/2 šolje pelata (ili soka od paradajza)
6 kašika roštilj sosa (BBQ sosa)
1 kašika ljutog kečapa
2 šolje naseckane veganske mocarele
origano, bosiljak po ukusu
maslinovo ulje
beli luk u prahu

Isprobajte i… Vegansku lazanju

Način pripreme

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na pleh stavite papir za pečenje.
  2. U maloj činiji pomešajte sirće i luk i ostavite da odstoji.
  3. U drugu činiju sipajte leblebije, prelijte roštilj sosom i ljutim kečapom i dobro promešajte. Ostavite sa strane.
  4. Koru za picu stavite na pleh i premažite maslinovim uljem.
  5. Na koru zatim nanesite pelat, pa sir, te leblebije. Pospite beli luk u prahu.
  6. Pecite između 14 i 17 minuta, dok se sir ne istopi, a kora ne dobije zlatnu boju.
  7. Na vruću picu stavite crni luk pomešan s sirćetom.
  8. Dodajte origano i bosiljak po ukusu.

Poslužite uz rukolu, paradajz ili salatu po želji.

Prijatno!

 

lepotaizdravlje.rs vaaseenaa/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.