Categories POKLONI I AKCIJE

L&Z čitaonica: Fenomen Ferante

Da li ste i vi jedva dočekali da iz štampe izađe i četvrta, završna knjiga iz serijala Napuljskih priča zagonetne spisateljice Elene Ferante? Ukoliko je još niste pročitali, evo prilike da je dobijete na poklon!

Cilj L&Z čitaonice je da razmenimo mišljenja, pa vas pozivamo da se uključite (u komentarima ispod) i napišete čime vas je osvojio ovaj roman o dve prijateljice ili, ako niste čitali prva tri dela, da li vas je zaintrigirala čitava fama o Eleni Ferante. Ili ste, možda, ostali ravnodušni?

Pišite na tu temu ispod, a za jedan komentar, po izboru žirija redakcije, u saradnji sa izdavačkom kućom Booka, pripremili smo ovaj roman na poklon. Ime dobitnice biće objavljeno u petak, 19. oktobra, takođe u komentarima ovog maila.

U međuvremenu, za sve zaražene groznicom Ferante imamo dve važne informacije (poređane hronološki 🙂

1. DOKUMENTARAC GROZNICA FERANTE

U Beogradu, Novom Sadu i Subotici, tokom Nedelje italijanskog jezika, možete pogledati specijalne projekcije dokumentarca Groznica Ferante, u organizaciji distributerske kuće Five Stars, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i izdavačke kuće Booka. Publika će u sva tri grada na premijeri imati priliku da se druži i razgovara sa rediteljem Đakomom Durzijem, kao i da uz poseban popust od 20% kupi knjige Elene Ferante. Raspored projekcija je sledeći:

Dvorana Kulturnog centra Beograda, subota 20.10.
18.00 h Prva projekcija
19.30 h Razgovor sa rediteljem
20.00 h Druga projekcija

Eurocinema Subotica, nedelja 21.10.
19.00 h Projekcija i razgovor sa rediteljem

Kulturni centar Novog Sada, ponedeljak 22.10.
19.00h Projekcija i razgovor sa rediteljem

2. SERIJA MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA

Serija italijanskog reditelja Savijera Konstanca pod nazivom Moja genijalna prijateljica, koja prati radnju istoimenog, prvog dela napuljske tetralogije, počinje da se emituje 19. novembra u 20 h na kanalu HBO, a istog dana će moći da se gleda i na platformi HBO Go.

15 komentara

 1. Prvi deo knjige poklonila mi je moja draga prijateljica sa posvetom: “Mojoj genijalnoj prijateljici”. Ostavio me je taj gest bez teksta. A onda sam pročitala knjigu. Mnogo čitam ali me skoro neka knjiga nije tako oduševila. Iz tog razloga odlucile smo da naše genijalno prijateljstvo nastavimo da negujemo, izmedju ostalog, i tako što ćemo jedna drugoj za rodjendan kupovati nastavke knjige o dvema nerazdvojnim prijateljicama. Dakle, da zaključim, knjiga nas je obe, pored divnog štiva koje smo imali na raspolaganju za čitanje, navela da još više cenimo i negujemo naše jedinstveno i neprocenjivo prijateljstvo.

 2. Čitala sam, i da kažem kažem svoje mišljenje odn. svako je imao svoju genijalnu prijateljicu, a ona naša genijalna prijateljica opet neku svoju genijalnu prijateljicu i tako ukrug. Ja mislim da svako može da napiše roman, mada manje ili više uspešan, (samo po mišljenju drugih), ali definitivno može i to je dobar motiv, da se “odmore” misli i da se prisetimo nekih događaja iz detinjstva i zato svima prijaju ove knjige , bez obzira na ponekad vrlo teške trenutke koji su opisani u njima.

 3. Ja sam tek prvi deo procitala, i to letos, dok sam bila najblize Napulju ikada – u Rimu! 🙂 Naravno da me je ova knjiga ocarala, kao i mnoge druge pre mene, tako da nameravam sve cetiri da procitam!

 4. Ovde sam u Norveskoj i na polici sa knjigama moje cerke ugledala sam knjigu ” Moja genijalna prijateljica”. Knjigu sam procitala sa uzivanjem bas onako kao kada ispujate kafu koja vam prija: u malim gutljajima, sa zeljom da dozivite sve ukuse. Na kraju sam shvatila da ne posedujem hrabrost jedne Lile i mudrost Elene ali imam zelju da to promenim. Nikad nije kasno za nove pocetke….

 5. Nastavak koji sam dugo cekala i potajno mu se nadala,jer serijal Napuljske price nikog ne ostavlja ravnodusnim.
  Lila i Elena,junakinje poput svih nas,bore se da pobegnu iz zagrljaja siromasna,zivota u bedi.
  Vode svoje bitke u moru mogucnosti i svaku priliku koriste na neverovatan nacin!
  Ono sto je posebno jeste cinjenica koliko su zapravo njih dve povezane,neraskidivim nitima iako cesto dolazi do rivalstva.
  Prica u kojima se sve zene pronalaze,jer koja zena se nije svadjala sa najboljom drugaricom?
  Na osnovu njih dve imamo siru sliku o gradu,odnosima medju ljudima,dualizam ljubavi i mrzenje…

  Za one koji nisu citali preporucijem da krenu od pocetka.

 6. Nisam još uvek čitala a rado bih jer intuitivno osećam ( a i recenzije kažu) da je ovo priča koja nas vraća ljudima koji treba da su u našem životu iako ih tu i tamo gubimo. Priča o onima kojima smo i koji su nam potrebni. Prijateljice.

 7. Prošle godine mi je najbolja drugarica poklonila prvi deo za rođendan.
  Uživala sam u čitanju ove knjige a kada sam došla do dela o datumu Lilinog i Eleninog rođendana (11. avgust i 25. avgust), bila sam, malo je reći iznenađena i oduševljena. Jer ovo su i datumi naših rođendana!!!

 8. Kao i svaki knjiški moljac, stalno njuškam u potrazi za novim blagom zvanim knjige, novim naslovima i novim autorima. Zaintrigirana tolikim pozitivnim komentarima, ovu knjigu i ostale delove sam odavno “snimila”, ali na moju veliku žalost još uvek nisu stigli do mojih ruku. Tako se radujem kada vidim da moja kućna biblioteka polako raste, i mnogo bih volela da i Elena čini deo iste! Pa eto, možda mi se posreći.

 9. Ja sam dobila na poklon drugi roman Elene Ferante – Priča o novom prezimenu.U ovom romanu Elena i Lila su u dvadesetim godinama.. Opisuje složenu uzajamnu vezu dve prijateljice koje su nekad udeljene jedna od druge a povremeno i vrlo bliske. Kao i kod svih vrsta ljubavi razna osećanja se prepliću i zaista Elena Ferante je napisala divnu knjigu gde možemo često prepoznati elemente odnosa sa našim prijateljicama.Nadam se da je nastavila da piše u svom stilu, otvorenog srca za toliko mnogo stvari…

 10. Priznajem da nisam čitala prve tru knjige, ali mi stoje na vrhu spiska knjiga koje cu kupiti na Sajmu knjiga. Pratim na instagramu dosta ljubitelja knjiga i podigla se čitava fama oko ovih knjiga. Neki je kude ali vise je onih koji su odusevljeni, ali niko ne ostaje ravnodusan, i to je odlican znak.Otud i ovi naslovi na mom spisku za kupovinu, jer ja verujem sudu mojih knjigoljubaca a i veoma sam zaintrigirana. Jedva cekam da se upustim u ovu avanturu!

 11. Radujem se novom nastavku koji nisam procitala kao i dokumentarcu koji cu obavezno pogledati a ka ovom serijalu privukla me je ljubav ka lepoj i neznoj knjizevnosti kaoi spisateljica iz Italije posto sam profesorka italijanskog jezika.Uzivanje uz ovako dobre knjige je neprocenjivo i dragoceno iskustvo

 12. Drage naše, hvala svima na komentarima! <3
  Ovoga puta knjiga će stići na Tanjinu adresu – javićemo joj se mailom.
  Nastavljamo druženje sledeće nedelje uz neke nove naslove!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA