Letnji dvobroj Lepote i zdravlja donosi novi koncept: Evo koje teme vas očekuju!

by | jul 19, 2022

The Woman – samouverena i snažna! To je naziv naše nove rubrike i ujedno moto za letnji dvobroj, za koji smo posebno pažljivo odabrali sagovornice. Pronaći ćete ga u prodaji od 20. jula do 19. septembra!

Njih smo zamolili da nam za letnji dvobroj ispričaju svoju pravu priču o uspehu. True story. Pozivamo vas da pogledate satnicu ovih žena, prvenstveno – kad one ujutro ustaju. Zatim, njihov radni dan. On nije prepušten slučaju, sticaju okolnosti ili raspoloženju, već ima svoj kontrolisani tok, zacrtane obaveze, trenutke rada i trenutke odmora koji se promišljeno smenjuju. Već samo to uvešće vas u formulu uspeha ovih žena i postaće vam jasno da on nije slučajan.

Letnji L&Z dvobroj: Izdvajamo još 5 tema u kojima ćete uživati:

#1 Led u službi lepote

Industrija lepote sve više se oslanja na moći krioterapije, jedna je od tema u segmentu Beauty & Style koje obrađuje letnji dvobroj.

Letnji dvobroj

Ponekad, kada ujutru otvorite oči, vaša koža izgleda i dalje umorno. Pa čak i nakon uobičajenog režima nege i pokušaja prikrivanja umora, epilog nije slavan. Znajte da postoji novi način da „popravite štetu”, a on se krije u preparatima i alatima baziranim na efektu krioterapije. U osnovi, krioterapija je korišćenje hladnoće u cilju lečenja različitih kožnih oboljenja. Njena primena datira još iz 50-ih godina prošlog veka, ali je tokom vremena značajno evoluirala. Budući da i potrošači i kozmetički brendovi konstantno tragaju za inovativnim rešenjima, ne čudi što se industrija lepote sve više oslanja moći hlađenja. Predviđa se da će celokupno tržište krioterapije do 2030. godine dostići 392 miliona dolara. Znajte da postoji mnogo opcija inspirisanih krioterapijom, što će obezbediti svežinu vašem licu. U stvari, postoji velika šansa da ste već eksperimentisali sa kriom – barem na neki način – a da toga niste ni bili svesni. Zapravo, ako ste ikada čuvali kremu za negu područja oko očiju u frižideru, ili ste se opuštali uz nekoliko kolutova krastavca preko očiju – da, iskusili ste delić njenih moći.

 

#2 Okupana suncem: Saveti za vaš plažni stil

Kupaći koji privlači poglede, tamne naočare koje ih sakrivaju, zavodljiv nakit, damski šešir, senzualni komad veša… I ne zaboravite proizvod sa SPF faktorom!

Letnji dvobroj

Kako da spakujete samo najnužnije – a da se u svakom komadu ogleda vaš prepoznatljivi stil – te da se prepustite letnjim užicima, otkriva stilistkinja Vesna Stanković.

Pročitajte i… Letnji modni trendovi prema TikToku

#3 Moje telo, moj izbor

Odluka o prekidu trudnoće, za one žene koje su bile prinuđene da je donesu, jedna je od najtežih i najtraumatičnijih u životu. Ali koliko god emocionalnih, etičkih, moralnih i religioznih dilema uključivala, takva odluka – koja se tiče sopstvenog tela – mora ostati lična.
Svaka od nas mora imati slobodu da je donese iz svojih, intimnih razloga. Njih ne moramo, ukoliko to ne želimo, objašnjavati niti opravdavati ikome – osim samoj sebi.

Srećom, u našoj državi, zakon podržava pravo žene da sama donese odluku o svom telu. Međutim, nedavni događaji u svetu – pre svega, zabrana abortusa u velikom broju američkih država – navela nas je da se zabrinemo i potražimo odgovore na pitanja: Šta to znači za žene u Srbiji? Može li se desiti da naša prava ponovo budu ugrožena?

 

#4 Da li možete promeniti svoju ličnost (tek tako)?

Ekstrovertni ljudi su srećniji i zdraviji od introvertnih, kažu naučna istraživanja. Zapitali smo se mogu li, ipak, oni „zatvoreni” da steknu prednost ili bar da se izjednače? I koliko, zaista, možemo uticati na ključne osobine svoje ličnosti?

Ja sam osoba koja živi u svojoj „udobnoj ljušturi” i takva sam otkad znam za sebe, dakle mnogo duže nego što je u modi „pandemijska introverzija”. Kako su se ograničenja društvenih okupljanja u poslednje dve godine menjala, menjale su se i moje navike – ali sasvim drugačije od mojih očekivanja. Postala sam (još više) osoba koja živi za trenutak kad će – zatvoriti vrata za sobom i ostati sama u svojoj sobi. Nisam zavolela čak ni virtuelne sastanke, a moja ideja ludog provoda, i nakon što su mere prestale, bila je i dalje noć u krevetu, uz knjigu. Sve do jednog momenta…
… kad sam se zapitala da li je moja introvertnost zaista moja srećna formula.

#5 Iskoračite iz prošlosti

Integrisanje traume u životnu priču, u biografiju, pretvara je iz stalne pretnje u iskustvo iz prošlosti, reči su psihoterapeutkinje Ane Vlajković, koja nas zajedno sa našim sagovornicama savetuje kako da se okrenemo ka onom što donosi budućnost.

„Prošlost nikada ne nestaje. Nije čak ni prošlost“, pisao je Vilijam Fokner misleći kako davni negativni događaji često glasno odjekuju unutar naše psihičke arhitekture i određuju našu sadašnjost. Postoji evolucioni razlog za to: ako vas je tigar napao u  šumi, što se preživljavanja tiče, važno je da ne zaboravite na to, da ne biste ponovo krenuli u šumu nespremni. Pored toga, naš mozak je evoluirao tako da traži red u okruženju, kako bi shvatio stvari – jer smo manje ranjivi ako razumemo šta se dešava oko nas. Neželjeni događaji narušavaju postojeć i poredak, unose elemente haosa i besmisla. Naš mozak je zato primoran da se vrati na „mesto traume”, da pokuša da „reši slučaj“, sastavi „novu priču” i uspostavi red u našem svetu. Nije čudo, dakle, da je ljudima teško da izađu iz starih nevolja ili što terapeuti najčešće nastoje da pomognu klijentima da se nose s trenutnim problemima tako što ih povezuju s ranom traumom. Pripisivanje trenutnih poteškoća traumi iz prošlosti vraća „red u priču”, donoseći uveravajuć u jasnoću.

 

kobrin_photo, Photoboyko, master1305 / iStock via Getty, Mirko Tabašević