Zavirite u martovski broj LEPOTE I ZDRAVLJA! Evo koje teme vas čekaju!

by | februar 21, 2023

Zavirite sa nama u prvi prolećni, martovski broj Lepote i zdravlja, koji vas čeka na kioscima – sa svoje specijalne, dve naslovnice, do 19. marta. Evo šta još možete očekivati da pronađete u njemu…

#1 Gde smo zaista na mapi zagađenja

Da otvorimo prozor ili ne? Smemo li da džogiramo? Da li je prečišćivač u dečjoj sobi neophodan? A personalni prečišćivač? Afilter za vodu? Da li uopšte da dišemo ili bolje ne, pitamo se ovih dana.

Prateći svakodnevno vesti svima je jasno da se naša zemlja svrstava u vrh najzagađenijih na svatu po kvalitetu vazduha. Što se zemljišta tiče, odnosno namirnica, kao i vode, imamo bolje vesti. U želji da saznamo kakva je realna situacija što se zagađenosti tiče, kontaktirali smo troje srpskih stručnjaka koji su nam objasnili kakvo je stanje i podelili sa nama korisne savete.

#2 Modna agenda: 15 trendova sa pista…

martovski broj

… koje ćete poželeti da ponesete. Najbolje od svega? Ne, nije sve potrebno kupiti! Pri izboru smo se rukovodili načelom slow fashion ili spore mode pa donosimo i trendove koje slobodno možete reciklirati iz neke od prethodnih sezona.

#3 Zombi ćelije i kako ih eliminisati

Životna činjenica je da – ako budete imali sreće – vaše telo će, u jednom trenutku, pokazati znake starenja. Istraživanja koja pokušavaju da utvrde šta tačno stoji iza tog procesa u toku su, a naučnici su povezali proces starenja sa jednim biološkim faktorom – starim ćelijama koje su nazvane zombi ćelije.

martovski broj

Nedavne studije iz strukturne i molekularne biologije pokazuju vezu između zombi ćelija i bolesti koje imaju veze sa starenjem, kao što su rak, demencija i srčane bolesti. Studije su otkrile da oksidativno oštećenje zaštitnih krajeva hromozoma – telomera – može da stvori zombi ćelije. Naučnici istražuju njihovu ulogu u procesu starenja već više godina, ali je i dalje mnogo pitanja o tome šta su one zapravo i koju tačno ulogu imaju u starenju.

#4 Snovi na javi

Naša najpoznatija travel blogerka Katarina Batuta predstavlja svoj top izbor svetskih lokacija. Na tim tačkama Zemljine kugle odsanjala je najneverovatnije snove na javi, koje nam prepričava i rečima i okom kamere.

Nakon listanja ovih stranica, verujemo da ćete ove destinacije upisati na svoju bucket  listu.

#5 Predstavljamo novo Pantene lice (plus: saveti za kosu kakvu ste oduvek želeli)

Model i influenserka Anita Rašević izabrana je za zaštitno lice na konkursu brenda Pantene, a otkriva kako joj je Repair&Protect linija pomogla da povrati bujnu kosu, ali i samopouzdanje.

martovski broj

„Uvek dva puta šamponiram kosu Pantene Repair&Protect šamponom“, kaže Anita za martovski broj Lepote i zdravlja. „Najpre isperem krajeve, pa onda koren. Kosu ispiram hladnom vodom, da bih dobila dodatni sjaj vlasi.“

 

ASphotowed / iStock via Getty; Katarina Batuta