7 neobičnih načina kako možete poboljšati ukus hrane

by | septembar 11, 2013

Na ukus hrane prevashodno utiču kulinarske veštine onoga koji hranu priprema. Ukoliko želite da vaši obroci budu još ukusniji, pripazite na načina na koji ih servirate. Verovali ili ne, na ukus hrane utiče i pribor za jelo, posuđe, kao i mali rituali za stolom.

ukus

Rituali

Psihološkinja Ketlin Voz ističe kako održavanje malih rituala prilikom obedovanja obrok čini ukusnijim. Ona je sprovela malo istraživanje – učesnicima je rečeno je da čokoladicu prepolove na pola i svaku polovinu posebno otvore. Ispostavilo se da je čokolada njima bila znatno ukusnija, te su u njoj više uživali – nego grupa ljudi koja je čokoladicu pojela bez ovog malog rituala. Naime, ovakvi i slični mali rituali iprilikom konzumiranja hrane zapravo prebacuju fokus na hranu i samim tom ukus više dolazi do izražaja.

„Instagram“ predjelo

Pre nego što „navalite“ na tanjir kelja ili brokolija, pogledajte fotografiju nekog obroka od kojega vam doslovno ide voda na usta. Pica, pecivo, kotleti, nije važno, samo da je vrlo kalorično. Naime, švajcarska studija pokazala je da ljudi u neutralnim ukusima uživaju više nakon gledanja fotografije masne i kalorične hrane.

Promenite pribor za jelo

Tanak i jednostavan pribor za jelo zamenite čvrstim, teškim i nerđajućim escajgom. Tako ćete više uživati u hrani – tvrdi istraživanje na Univerziteta Oksford. Prema rečima stručnjaka, teže posuđe i pribor za jelo čini se luksuznijim i skupljim, a zbog toga i samo jelo postaje znatno ukusnije.

Materijal posuđa

Ako volite malo izraženije i začinjenije ukuse, birajte posuđe napravljeno od bakra i cinka. Ti, relativno nestabilni metali, pojačavaju dominantan ukus hrane, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oksford. Rezultat? Slana hrana činiće se još slanijom nego kada je jedete iz posuđa od uobičajenog nerđajućeg čelika.

Zasladite bez šećera

Hrana se može činiti slađom i bogatijom nego što zaista jeste zahvaljujući obliku, veličini i boji posuđa u kojem je služite. Na primer, ako jedete iz okruglog posuđa, sladak ukus će biti još jači zbog osećaja ‘kognitivne jednostavnosti’, pokazala je kineska studija. U suštini, uvek je bolje birati svetle boje. Tako na primer posuđe tamnih boja hranu može učiniti pomalo gorkom i nedovoljno slatkom. I za kraj, topli kakao servirajte u tamnim krem šoljicama – činiće vam se slađim kada je serviran u nijansi sirovog smeđeg šećera.

Pravila geometrije

Postoji teorija da posude iz kojih jedemo takođe utiču na ukus hrane. Naime, oštre ivice najčešće povezujemo s jačim ili pak gorkim ukusima. Na primer, kada se hrana služi na tanjiru u obliku zvezde, ukus će se činiti znatno oštrijim i jačim nego kada je ta ista hrana poslužena na okruglim tanjirima. A ukoliko jedete samo nožem, hrana će biti slanija nego kada koristite kašiku, viljušku ili čačkalicu.

Hladna i topla jela

Poznato je da zagrevanje hrane pojačava njen ukus. No, temperatura takođe može uticati na percepciju slatkog, slanog i kiselog, pokazala je jedna studija. Ukoliko na vrh nosa stavite bilo šta vruće, osetićete sladak ukus, a ukoliko na jezik stavite nešto hladno, osetićete kiseli ili pak slatkasti ukus.

Izvor: tportal.hr

Tagovi: