Alkoholizam – rastući problem među ženama

by | oktobar 7, 2010

U Nemačkoj je 1,3 miliona ljudi zavisno od alkohola, od toga 370.000 žena, rezultat je studije urađene po narudžbini poverenice nemačke vlade za bolesti zavisnosti Mehtild Dikmans.

Alkoholizam

U studiji je prvi put detaljnije istražen udeo ženske populacije među ljudima zavisnim od alkohola, a autori su zaključili da to više nikako nije pretežno „muški problem“ kako se do sada smatralo.

Autori studije su „zastrašujućim“ nazvali porast potrošnje alkohola među ženama u dobi između 40 i 59 godina, kao i među devojčicama i devojkama do 20 godina.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tako je 2008. u medicinskim ustanovama zbrinuto više od 2.400 devojčica u uzrastu od 10 do 15 godina koje su imale trovanje alkoholom. Među dečacima istog uzrasta bilo je oko 2.100 ovakvih slučajeva.

 

Članak se nastavlja posle reklama

U Nemačkoj već godinama načelno opada potrošnja alkohola, ali raste broj onih koji se, kako se navodi, „ekscesivno napijaju“. Dok je 2000. godine u bolnicama završilo 9.500 mladih u dobi između 10 i 20 godina koji su imali trovanje alkoholom, 2008. ih je već bilo 25.700, što je porast od 170 odsto.

 

Članak se nastavlja posle reklama

I u toj grupi je udeo devojčica i devojaka znatno porastao. Pri tome se navodi da kampanja protiv alkohola Saveznog ministarstva za zdravlje među njima, kao i načelno među mladom generacijom, ima malo uspeha.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Alkoholizam je rastući problem i među starijim ženama. Tako svaka peta žena u dobi između 45 i 54 godine pije previše – više od 12 grama čistog alkohola dnevno.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za autore studije je „posebno začuđujuće“ da su među ženama koje previše piju znatno više zastupljene one koje imaju visoko obrazovanje, a manje one iz loše obrazovanih društvenih slojeva.

 

Vladina poverenica Dikmans najavila je da će ovaj fenomen biti detaljnije ispitan, kao i da će ženama ubuduće biti posvećeno više pažnje kada je reč o lečenju i sprečavanju zavisnosti od alkohola.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izvor: Beta

Tagovi: