Alkoholizam – rastući problem među ženama

by | oktobar 7, 2010

U Nemačkoj je 1,3 miliona ljudi zavisno od alkohola, od toga 370.000 žena, rezultat je studije urađene po narudžbini poverenice nemačke vlade za bolesti zavisnosti Mehtild Dikmans.

Alkoholizam

U studiji je prvi put detaljnije istražen udeo ženske populacije među ljudima zavisnim od alkohola, a autori su zaključili da to više nikako nije pretežno „muški problem“ kako se do sada smatralo.

Autori studije su „zastrašujućim“ nazvali porast potrošnje alkohola među ženama u dobi između 40 i 59 godina, kao i među devojčicama i devojkama do 20 godina.

 

Tako je 2008. u medicinskim ustanovama zbrinuto više od 2.400 devojčica u uzrastu od 10 do 15 godina koje su imale trovanje alkoholom. Među dečacima istog uzrasta bilo je oko 2.100 ovakvih slučajeva.

 

U Nemačkoj već godinama načelno opada potrošnja alkohola, ali raste broj onih koji se, kako se navodi, „ekscesivno napijaju“. Dok je 2000. godine u bolnicama završilo 9.500 mladih u dobi između 10 i 20 godina koji su imali trovanje alkoholom, 2008. ih je već bilo 25.700, što je porast od 170 odsto.

 

I u toj grupi je udeo devojčica i devojaka znatno porastao. Pri tome se navodi da kampanja protiv alkohola Saveznog ministarstva za zdravlje među njima, kao i načelno među mladom generacijom, ima malo uspeha.

 

Alkoholizam je rastući problem i među starijim ženama. Tako svaka peta žena u dobi između 45 i 54 godine pije previše – više od 12 grama čistog alkohola dnevno.

 

Za autore studije je „posebno začuđujuće“ da su među ženama koje previše piju znatno više zastupljene one koje imaju visoko obrazovanje, a manje one iz loše obrazovanih društvenih slojeva.

 

Vladina poverenica Dikmans najavila je da će ovaj fenomen biti detaljnije ispitan, kao i da će ženama ubuduće biti posvećeno više pažnje kada je reč o lečenju i sprečavanju zavisnosti od alkohola.

 

Izvor: Beta

Tagovi: