HRKANJE skraćuje život?

by | avgust 25, 2009


Jako hrkanje nije samo izvor neprijatnih zvukova, već je često znak apneje, poremećaja koji može da skrati život, smatra profesor Den Gotlib sa univerziteta u Bostonu koji dugo proučava tu pojavu.


Neki od znakova da imate apneju je da vam partner kaže da tokom spavanja prestajete da dišete, da tokom noći zvučite kao da se borite za vazduh ili se, uprkos dobrog sna od sedam do osam sati, posle buđenja ipak ne osećate odmornim„, kaže dr. Gotlib.


Podaci kazuju da jedna od svakih sedam odraslih osoba ima najmanje blagi oblik apneje dok možda čak jedna od svakih 25 ima ozbiljnu vrstu tog poremećaja. Tokom višedecenijskog istraživanja, profesor Gotlib i njegove kolege su regrutovali više od 6000 muškaraca i žena starijih od 40 godina i zatražili od njih da se podvrgnu vrednovanju noćnog spavanja. Te evaluacije trajale su više godina.


Utvrdili smo da su pojedinci sa ozbiljnim oblikom tog poremećaja imali oko 50 odsto veću šansu da umru, tokom perioda posmatranja od nešto više od osam godina. To je posebno važilo za ispitanike koji su na početku studije imali manje od 70 godina i čiji je rizik od smrti bio dva puta veći nego kod onih koji nisu imali apneju„, otkriva dr. Gotlib.


On ukazuje da je taj ishod bio isti bez obzira na to da li je neka od tih osoba imala ili nije imala neko srčano oboljenje, dijabetes ili neke druge bolesti. Apneja je bila odgovorna za kraći život tih ljudi.


Doktor Gotlib, prenosi Glas Amerike, ističe da je gojaznost jedan od najrizičnijih faktora za pojavu apneje. Gojazne i debele osobe mogu da poprave svoj san gubitkom težine, vežbom i izbegavanjem alkohola pred spavanje. On takođe savetuje da je spavanje na boku najlakši način da se smanji hrkanje.


Tekst: Fonet

Tagovi: