Hronični umor – bolest modernog doba

by | decembar 24, 2013

Uprkos tome što je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila hronični umor u zvaničnu listu oboljenja od kojeg pate milioni ljudi širom planete, ova tegoba još uvek se ne shvata ozbiljno.

hronicni umor

Statistike pokazuju da neobjašnjiva iscrpljenost organizma koja ograničava svakodnevne aktivnosti i ne prolazi ni nakon odmora najviše pogađa žene, mada se u poslednje vreme sve češće javlja kod muškaraca, pa čak i dece.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo stanje prati ceo niz simptoma koji se pojavljuju i nestaju spontano: malaksalost, gubitak pamćenja i koncentracije, glavobolja, bolovi u grlu, uvećani i bolni limfni čvorovi na vratu ili ispod pazuha, neobjašnjiv bol u mišićima, kao i bol koja se ”premešta” od jednog do drugog zgloba (bez crvenila ili otoka), nesanica i ekstremna iscrpljenost koja traje više od 24 sata.

Osobe koje pate od hroničnog umora neretko imaju probavne tegobe u vidu bolova u stomaku, nadutosti i proliva. U nekim slučajevima javljaju se alergija ili preosetljivost na neke namirnice, mirise, hemikalije ili lekove, vrtoglavica, nesvestica, suva usta, bol u uhu, grudima ili vilici, aritmija, jutarnja ukočenost zglobova, mučnina i noćno znojenje. Među simptomima koji mogu da budu posledica hroničnog umora jesu i depresija, anksioznost, napadi panike, otežano disanje, zamagljen vid, osetljivosti na svetlo, bol u očima, kao i naglo mršavljenje ili debljanje.

Uzročnici

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci smatraju da su glavni uzročnici hroničnog umora stres, anemija, depresija, hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), razne alergije, virusne infekcije, nepravilno funkcionisanje imunološkog sistema, hormonalni poremećaj, nizak krvni pritisak i autoimune bolesti.

Ovo stanje može da se javi i kao pratilac nekih oboljenja kao što su artritis, poremećaj sna, hepatitis, leukemija i kancer, ili kao nuspojava određenih lekova.

Članak se nastavlja posle reklama

Hronični umor ponekad uzrokuju i toksini koji u organizam dospevaju putem hrane, vode i vazduha. Naime, kada pređu granicu koju organizam može da toleriše, dolazi do pada imuniteta, a upravo to je okidač za razne zdravstvene tegobe.

Baš zbog toga, preporučuje se da se najmanje jedanput godišnje sprovede čišćenje ili detoksikacija organizma.

Članak se nastavlja posle reklama

Opasna kandida

Nepravilna ishrana koja obiluje šećerom i proizvodima od belog brašna, kao i prekomerna upotreba antibiotika, doprinose rastu kandide, pa organizam mora da troši više energije kako bi se odbranio od gljivica. Usled toga javlja se hronični umor, a mnogi stručnjaci smatraju da kandida osim uobičajenih tegoba može uzrokovati alergiju, artritis, pa čak i rak.

Članak se nastavlja posle reklama

hrana

Lečenje

Oboljenje ponekad ima blage simptome koji minimalno remete normalan život i sposobnost za rad. Međutim, hronični umor može izazvati ozbiljne probleme, a tada je neophodno potražiti stručnu medicinsku pomoć. Dijagnoza se uspostavlja na osnovu prepoznavanja većeg broja karakterističnih simptoma, pre svega teške mentalne i fi zičke iscrpljenosti, koja traje najmanje šest meseci i pogoršava se posle telesnog ili umnog napora.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored toga, uvek prvo mora da se isključi mogućnost da je u pozadini ovih simptoma neka druga bolest.

Važnost ishrane

Nutricionisti savetuju konzumiranje hrane bogate biljnim vlaknima koja pospešuju metabolizam ugljenih hidrata i tako pomažu organizmu da troši manje energije. Takođe, vezuju i otrovne materije i produkte metabolizma, doprinoseći detoksikaciji tela i, posledično, otklanjajući umor (preporučena dnevna količina vlakana iznosi od 25 do 30 g).

Članak se nastavlja posle reklama

Na meniju bi trebalo da se nađu i neke od sledećih namirnica: cvekla, šargarepa, masline, borovnice, beli i crni luk, boranija, jabuke, kupine, avokado, ananas, integralni pirinač, jezgrasto voće, semenke bundeve i suncokreta, banane, paradajz, crvena paprika, kupus, karfiol, teleća džigerica, sardine, jogurt…

Korisna je upotreba ljutih začina – rena, bibera, karija i ljute paprike, koji podstiču prirodnu detoksikaciju organizma.

Poželjno je da se dan započne doručkom, a tokom dana treba konzumirati dva glavna obroka i dve lagane užine. Izbegavati masnu, prerađenu i konzervisanu hranu, rafinisane šećere, suhomesnate proizvode, pohovana jela i ona pržena u dubokom ulju, slane i slatke grickalice, brzu hranu i veću količinu kafe, dok alkohol treba potpuno izbaciti.

Članak se nastavlja posle reklama

S obzirom na to da osećaj iscrpljenosti može da se javi usled blage dehidratacije, svakodnevno treba piti najmanje dva litra tečnosti, najbolje vode ili limunade zaslađene medom.

Autor: Life Content

Tagovi: