Iskoristite maslačak za prolećnu detoksikaciju organizma

by | maj 6, 2013

Svi delovi maslačka su lekoviti – cvetovi, listovi i koren, ali ih upotrebljavamo na razlilčite načine,u različite svrhe. Cvetovi maslačka se beru dok cvetaju (u periodu od marta do maja), listove beremo i pre nego maslačak počne da cvetati, dok se korenje vadi u rano proleće ili ranu jesen. Listovi i korenje se suše na hladnom i suvom mestu, ili u rerni na 40 stepeni.

maslacak

Koren maslačka pročišćava i jača telo: pospešuje znojenje, uklanja toksine, pročišćava disajne puteve i pruža vam snagu. Osim toga, koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, gojaznosti, povišenog holesterola, malokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Članak se nastavlja posle reklama

Od cvetova maslačka se pravi sirup, koji možete kasnije koristiti za zaslađivanje čaja, ili ga uzimati na kašiku. Da biste pripremili ovaj sirup, potrebno vam je osam punih šaka cvetova maslačka, koje ćete prokuvati u dve litre vode. Kada prokuvaju, procedite ih i vrućem soku od maslačka dodajte 1,5 kg šećera, i sok od dva limuna. Smesu vratite na vatru, te kuvajte uz stalno mešanje, sve dok ne nastane gusta smesa, poput sirupa. Sirup sipajte u flašice i držite ga na hladnom i suvommestu.

Osobama koje pate od čestih upala mokraćne bešike preporučuje se čaj od listova maslačka. Čaj od listova maslačka priprema se tako što kašičicu sušenih listova maslačka prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim procedite. Pola sata pre obroka, barem 2-3 puta dnevno, stavite 3-5 grama korena u mlaku vodu. Kuvajte oko 10 minuta, procedite, i vaš čaj od maslačka  je spreman!

Tekt: Life Content
Izvor: Covermagazin.com

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: