Ne dozvolite da fleke upropaste vašu garderobu! Uklonite ih na ovaj način

by | 11 septembra, 2020

Kako najlakše i najbrže ukloniti fleke? Zavisi od toga kakve su. Najčešće, fleke potiču od hrana i piće, ali ne treba zaboraviti ni šminku, flomastere, travu, znoj, krv… Deterdžent za sudove je formulisan tako da efikasno uklanja masnoću i prljavštinu, tako da ga možete primeniti i za čišćenje fleka. Pa ipak, on nije uvek najbolji izbor. Imajte u vidu da osetljive materijale (svila, vuna, koža) ne smete tretirati agresivnim sredstvima jer možete oštetiti njihovu strukturu.

Masne fleke
Kada su u pitanju masne fleke, najvažnije je da ih ne kvasite i ne trljate. Garderobu položite na neku ravnu površinu i pospite debljim slojem talka. On će upiti i izvući masnoću, ali nemojte ga utrljavati u tkaninu. Talk istresite nakon pola sata, a zatim na fleku sipajte nerazređen deterdžent za sudove. Blago istrljajte, pa ponovo ostavite da stoji (oko pola sata). Na kraju, isflekani komad operite u mašini za veš.
Ako u kući nemate talk, poslužiće soda bikarbona, pouzdani saveznik za najrazličitije probleme. (Pročitaj: Oslobodite se neprijatnog mirisa cipela zauvek!)
Ukoliko nemate ni sodu bikarbonu, masnu fleku pospite običnim brašnom. Ono će apsorbovati ulje i umanjiti vidljivost fleke, a neće oštetiti tkaninu.
Prskanje ulja po kecelji nije jedini način za nastanak masnih fleka. One se pojavljuju i kada vam na suknju padne parče pice, komadić pite sa sirom, kao i bilo koja namirnica koja sadrži neki oblik masnoće.

Kako ukloniti fleke od vina i drugih alkoholnih pića?

Alkoholna pića jarkih boja (vino, liker, sangrija) neretko završe tamo gde ne treba – na garderobi i stolnjaku. Da ne biste morali da bacite isflekane stvari, naučite kako da sa njih odstranite nepoželjnu boju. Preko fleke sipajte belo vino ili kiselu vodu, pa ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Ukoliko je mrlja još uvek vidljiva, u nju utrljajte sodu bikarbonu, pa operite u mašini, na visokoj temperaturi. (Pročitaj: Veš je opran, ali uopšte ne miriše? Evo gde grešite)

Preostalo vino

Fleke od šminke
Čim na posteljini ili garderobi primetite fleku od pudera, prekrijte je penom za brijanje. Dobro istrljajte, pa isperite mlakom vodom. Što se tiče karmina, uklonite ga sredstvom za skidanje šminke, a možete upotrebiti i tečni sapun. Ukoliko čišćenje odložite za kasnije, fleku od šminke ćete teže skinuti.

Fleke od kafe
Kafa se svakodnevno pije, ali i prosipa. Da biste se rešili fleka koje nakon toga nastanu, upotrebite kiselu vodu ili deterdžent za sudove pomešan sa kašičicom soli. Ovu mešavinu samo sipajte na fleku, bez trljanja. Ako su vam pri ruci, korisne su i najobičnije vlažne maramice, koje uspešno uklanjaju većinu supstanci.

Fleke od krvi
Jedna od posledica posekotina je i manje ili veće krvarenje. Fleke od krvi operite čistom, što hladnijom vodom. To isto važi i za veš isprljan menstrualnom krvlju (pre uobičajenog pranja u mašini, treba ga oprati na ovaj način).

Savet plus
U slučaju da je isflekan vaš omiljeni odevni komad ili nešto što za vas ima posebnu vrednost, najbolje je da čišćenje poverite onima koji se time profesionalno bave – radnji za hemijsko čišćenje. Tako ćete izbeći rizik da se tkanina ošteti, izbledi ili promeni boju. (Pročitaj: Pet trikova za besprekorno organizovan garderober)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images