LJUBOMORA utiče na ženino rasuđivanje

by | april 15, 2010

Ljubomora može da utiče na sposobnost žena da jasno sagledavaju stvari, tvrdi tim psihologa u studiji objavljenoj u časopisu „Emoušn“, koji izdaje Američko psihološko udruženje.

Žene kod kojih je podstaknuta ljubomora postaju tako rastrzane neprijatnim emocionalnim slikama da nisu u stanju da uoče ono što se od njih traži.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživači navode da rezultati do kojih su došli ukazuju na postojanje duboke veze između društvenih odnosa i percepcije. Poznato je da emocije u društvenom opštenju utiču na naše mentalno i fizičko zdravlje, ali je sada utvrđeno da emocije mogu bukvalno da iskrive sliku onog što vidimo.

 

ljubomoraProfesori psihologije Stiven Most i Žan-Filip Lorenso sa Univerziteta u Delaveru, izveli su zajedno sa kolegama laboratorijski eksperiment sa heteroseksualnim parovima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Partneri su sedeli jedan pored drugog ispred zasebnih kompjutera. Ženama je dat zadatak da uoče slike pejzaža među mnoštvom raznih fotografija koje su se velikom brzinom smenjivale na ekranu, a među kojima je bilo i veoma neprijatnih prizora.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Muškarcima je prvo rečeno da pejzaže koji su se pojavljivali na ekranu rangiraju po lepoti, a zatim da to isto učine sa ženama.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Na kraju su žene zamoljene da opišu kako su se osećale dok su njihovi partneri ocenjivali privlačnost drugih žena. Što su bile ljubomornije, to su neprijatne slike sa ekrana više pogađale žene, do te mere da nisu bile u stanju da uoče zadate slike.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Eksperiment je sproveden samo na ženama, pa istraživači još uvek ne znaju kako ljubomora u istim uslovima utiče na muškarce.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Tanjug

Tagovi: