Ljuta PAPRIČICA za rashlađivanje

by | avgust 21, 2010

Kad na trideset i nešto u hladu počne da se topi asfalt, mnogi se žale na nepodnošljivu vrelinu, često ne razmišljajući o tome da postoje jednostavni načini da se rashlade.
U većini zemalja Južne Amerike, zatim u Indiji, na Tajlandu, područjima gde se beleže najviše temeperature, zastupljena je kuhinja sa mnogo ljutih začina.

Naučnici su godinama pokušavali da otkriju razlog što se po vrelom danu ljudi časte jelima sa ljutim papričicama ili velikim količinama bibera.

Ispostavilo se da je objašnjenje veoma jednostavno – ljuta hrana izaziva znojenje, a pri tome ne povećava telesnu temperaturu što znači da se telo prirodno hladi i čovek se posle oseća kao da je izašao ispod hladnog tuša.

 

 

Evo ješ nekoliko načina da se rashladite.

Pustite vodu iz česme i ispod hladnog mlaza jedan minut držite zapešće – deo ruke iznad dlana. To bi trebalo raditi na svakih sat vremena. Takođe, prijaće vam i ako ispljuskate lice i rashladite zadnji deo vrata i koren glave.

Ako ne možete da zaspite kada je vruće, sat vremena pre odlaska u krevet držite čaršav u zamrzivaču.

Drugi savet je da termoforom ili plastičnom bocom od dve litre, punom vode i tek izvađenom iz frižidera, rashladite zglobove na nogama, deo oko kolena i vrat.

Takođe je bitno i od čega vam je jastuk. Prirodni materijali su prijatniji za vruće letnje noći.

 

Izvor: Mondo

Tagovi: