Manja PROIZVODNJA MESA bi poboljšalo zdravlje planete

by | novembar 26, 2009

Smanjenje proizvodnje i konzumacije mesa za 30 odsto smanjilo bi emisiju ugljen dioksida i unapredilo zdravlje u zemljama u kojima se jede najviše mesa.

suhomesnato, meso, salama


Pomoću računarskog modela britanski i američki naučnici predviđaju da povećanje efikasnosti i smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima u poljoprivredi neće biti dovoljno da se ostvare ciljevi koji se odnose na smanjivanje emisije CO2.


Međutim, kombinovanje ovih koraka s 30-postotnim smanjenjem stočarstva u zemljama koje proizvode mnogo mesa i odgovarajuće smanjenje konzumacije mesa, vodilo bi do „znatne koristi za javno zdravlje“, kažu naučnici.


Studija je ustanovila da bi u Britaniji ovakvo smanjenje zasićenih masnih kiselina životinjskog porekla kod odraslih smanjilo i broj iznenadnih smrtnih slučajeva od srčanih bolesti za 17 odsto, što odgovara broju od 18.000 ljudi.


U Sao Paulu u Brazilu to bi značilo 1.000 smrtnih slučajeva manje za godinu dana.

Tagovi: