NE GRICKAJTE ispred televizora!

by | avgust 28, 2009

 

lepota i zdravlje grickalice dijeta

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ako televiziju gledate do 10 sati nedeljno, izbacite „grickalice“ dok je gledate, redovno radite vežbe i hodate bar 30 minuta dnevno, možete smanjiti rizik od zdravstvenih problema koje nosi višak kilograma.


Veoma je važno da ljudi shvate da su izloženi ovoj vrsti opasnosti, a da to zapravo i ne primećuju„, izjavio je u Njujorku dr Frank Hu sa univerziteta Harvard.

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživanje pokazuje da stajanje ili dvočasovno dnevno hodanje po kući utiče na smanjenje opasnosti od gojaznosti za devet procenata, a od dijabetesa za 12 odsto. Svaki sat brzog hoda u toku dana smanju rizik od gojaznosti za 24, a od dijabetesa za 34 odsto.


Članak se nastavlja posle reklama

Prema istraživanjima iz 2007. godine, u SAD muškarci provedu oko 29 sati nedeljno ispred TV, a žene oko 34 sata.
„Osoba čiji je BMI indeks težine veći od 30 smatra se gojaznom. Reč je o indeksu koji označava odnos telesne težine u kilogramima i visine. što se više vremena provodi sedeći ispred TV prijemnika, to je veći BMI“, kaže dr Hu.


Članak se nastavlja posle reklama

Na udaru gojaznosti prouzrokovane pasivnosću, uglavnom vremenom provedenim ispred televizora, nisu samo odrasli već i deca. Po rečima dr Suzan Janovski, eksperta Nacionalnog instituta za zdravlje, broj dece i adolescenata u SAD, čija je težina veća od normalne, tri puta je veći u odnosu na stanje iz 1960. godine. S tim u vezi je i porast broja obolelih od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, poremećaja u radu jetre, nesanice.


Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Fonet

Tagovi: