Povrće za snažniji imunitet
Povrće je važan deo ishrane svakog od nas jer sadrži niz važnih nutrijenata i vlakana. Ako svakodnevno pojedete preporučenu količinu povrća, od pet do devet porcija, izgradićete snažan imuni sistem, koji može odgovoriti na izazove svakodnevnog stresa.
1. Paradajz
Iako je paradajz zapravo voće, najčešće se priprema i servira kao povrće. Sadrži crveni pigment likopen – snažan antioksidans s blagotvornim dejstvom na zdravlje. Osim toga, paradajz obiluje vitaminima, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i snižava broj slobodnih radikala u telu.
2. Brokoli
Ovo povrće obiluje antioksidansima koji smanjuju rizik od raka želuca i pluća. Takođe, sadrži beta karoten i vitamin C, te jača imunitet kada nas ometaju prehlade i viroze.
3. Prokelj
Ovo malo zeleno povrće naročito je važno za trudnice jer sadrži folnu kiselinu i vitamin B. Osim toga, obiluje i vitaminima C i K, vlaknima, kalijumom i omega-3 masnim kiselinama.
4. Šargarepa
Narandžasto povrće poznato je po svom pozitivnom učinku na zdravlje očiju, kože i kose. Najbolji je izvor vitamina A, a zbog visoke koncentracije vitamina C štiti kardiovaskularni sistem od oštećenja.
5. Tikvica
Tikvice su dobar izvor nutrijenata koji sprečavaju upale u organizmu, poput vitamin C i beta karotena. Tikvice koje sazrevaju u leto pomoći će vam u borbi protiv astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, a odličan su izvor kalijuma, magnezijuma i vlakana.
6. Slatki krompir
Slatki krompir smanjuje rizik oboljevanja od raka jer sadrži mangan. Obiluje vitaminima A i C, kao i vlakanima i gvožđem, te će vašem organizmu pružiti potrebnu energiju.
7. Patlidžan
Dobar je za zdravlje srca, a sadrži i antioksidanse štiti moždane ćelije od oštećenja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i kalijuma, stručnjaci veruju da patlidžan smanjuje rizik od moždanog udara.
8. Paprika
Crvena, žuta ili narandžasta – koju god da izaberete, obezbedićete vašem organizmu nutrijente koji su dobri za srce, poput likopena i folne kiseline. Nedavna istraživanja pokazala su da svakodnevno konzumiranje paprike može sniziti rizik od razvoja raka pluća, debelog creva i pankreasa.
9. Spanać
Odličan izvor gotovo svih vitamina i nutrijenta koji su potrebni organizmu. Stručnjaci tvrde da, ukoliko redovno konzumirate ovo povrće, možete sebe zaštititi od svih bolesti – od srčanih oboljenja do raka debelog creva, artritisa i osteoporoze.
10. Luk
Luk je dobar za osobe koje boluju, ili imaju povećan rizik oboljevanja od artritisa. Naime, luk sadrži peptid GPCS koji usporava gubitak kalcijuma iz organizma. Ovo povrće je odličan saveznik i u borbi protiv bolesti srca i dijabetesa jer obiluje vitaminom C.
Tekst: Life Content
Izvor: Portal Oko