Uvrstite kelj u svakodnevnu ishranu

by | februar 13, 2013

Kelj pripada porodici kupusnjača, baš kao i prokelj, kupus i karfiol. Danas je kelj mnogima omiljeno povrće zbog svojih nutritivnih vrednosti i posebnog ukusa. Donosimo vam nekoliko razloga zašto bi ovo povrće trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom meniju.

Obiluje vitaminima, a nije skup. Konzumiranjem kelja, obezbedićete svom organizmu potrebne doze vitamina C, kao i minerala kalijuma i kalcijuma.

Kelj je niskokalorična namirnica – 100 grama sadrži samo 50 kalorija.

Dostupan je tokom cele godine.

Kada kupujete kelj, obratite pažnju na izgled listova koji trebaju biti tamnozeleni i mekaniji. Izbegavajte kelj koji ima žućkasto-smeđe listove jer to znači da nije svež.

Izaberite teže glavice s manjim listovima i nemojte kupovati odsečene polovine jer, bez obzira na zaštitu prozirnom folijom, sečeni listovi vrlo brzo gube vitamin C.

Kelj možete jesti sirov, ili ga kratko kuvati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine i izgubiti gorak ukus koji neki ne vole.

Tekst: Life Content

Tagovi: