Kako da razvijamo svoj talenat otkriva MAJA KOVAČEVIĆ, tekstopisac i ambasadorka brenda COMMA

by | decembar 21, 2022
Maja Kovačević

Sinonim za profesionalni život Maje Kovačević, tekstopisca i ambasadorke brenda Comma je – kreativnost. Maja Kovačević radi kao dizajnerka i urednica izdanja, a u slobodno vreme piše tekstove za komponovanje.

Razgovarala: Lidija Ćulibrk

  • Kada ste prepoznali kod sebe talenat za pisanje?

Maja Kovačević: Kada sam naučila azbuku. Oduvek mi je bilo interesantno da se igram rečima. Odluku da svoje stihove i objavim donela sam prvi put 2016. godine (zbirka Ćutanje), a 2021. sam objavila i drugu, shvativši da to što izranja iz mene više nema smisla skrivati, jer ova krila u kavezu nikad ne bi mogla leteti (zbirka Ptice u kavezu ne lete).

Članak se nastavlja posle reklama
  • Da li pišete tekstove za određene osobe, ili na određene teme, ili su oni pak najviše vezani za ono što ste sami proživeli?

Pišem iz dubine svog bića, tog skrivenog mesta u kome čuvam ono najvrednije što imam. Odatle crpim inspiraciju, odatle naviru reči. Moji tekstovi su autentične priče iz mog ili života meni dragih ljudi, na razne teme. Neizmernu zahvalnost da se intenzivno posvetim pisanju tekstova za komponovanje i ne odustanem od toga dugujem našem renomiranom, multitalentovanom estradnom umetniku i kompozitoru, koji je u meni otkrio uspavani talenat uradivši dve kompozicije na moje tekstove. Nakon toga usledio je čitav niz kontakata sa novim kompozitorima: (Maximum Music, Bixy Music, HB Studio), a broj prijavljenih autorskih dela na SOKOJ platformi svakodnevno se povećava. Duboko verujem u ovo što radim, jer moji tekstovi su iskreni, a to se jednostavno ne može lažirati.

  • Šta je najveća prepreka koju ste morali savladati na vašem životnom putu?

Sama sebi sam bila najveća prepreka. Sa sobom osvaneš, provodiš dan i uveče legneš. Od sebe dalje ne možeš. Onog trenutka kada sam shvatila ko je zapravo Maja, postalo mi je jako prijatno u sopstvenom društvu. Samo, imperativ je ne odustati od brušenja tog dijamanta.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Koja je to lekcija koju ste naučili, a vredna je da se podeli s drugima?

Svako od nas rođen je da bi ispunio svoj zadatak na ovoj planeti, ali treba zaviriti duboko u sebe i istraživati. Mukotrpan je to posao, ali vredan svake potrošene sekunde. Jer tek onda kada shvatiš da kopaš po sopstvenom dvorištu, možeš i da utičeš na to da li će u njemu cvetati ruže ili korov! Mali savet za sve čitateljke: Verujte mi na reč, nije tuđe dvorište nikad zelenije, samo niste dovoljno zalivali svoje.

  • Koliko vam je važna moda i kakav stil oblačenja negujete?

Moda je stav koji ističe moje sopstvo, ono što ja uistinu i jesam. Kao ambasador modnog brenda Comma, koji promoviše snažne ličnosti, a koji je u meni prepoznao ženu koja se celim bićem trudi da uspe, Comma me je podigla na pijedestal – vidljiv i opipljiv. Modni komadi ovog brenda, osim što ističu moju ženstvenost, izražavaju snagu žene koja nikada ne odustaje od svojih ambicija i snova. Donekle me moda podseća i na moje tekstove. Ni previše, ni premalo, bitna je srž.

Članak se nastavlja posle reklama

Maja Kovačević: Ovo su moje lekcije

  • Kako otkriti i razvijati svoj talenat i odvažiti se da se od njega napravi poziv?

Kažu, talenat se rađa – i to je tačno, ali ga treba razvijati i na njemu raditi svakodnevno. Ja stihove ne forsiram, oni naviru sami od sebe. Ima li jačeg dokaza da sam na pravom putu? Ipak, poziv direktorke marketinga brenda Comma da postanem njihov ambasador možda je bio presudan u čitavoj ovoj priči, jer sam na taj način dobila jedinstvenu priliku da na Elle Active Talks Eventu, u Narodnom muzeju u Beogradu početkom oktobra prvi put javno nastupim sa svojim stihovima (aktivizam – borba za ženska prava). Verujem da me adrenalin koji me pokreće dok pišem, kao i muzika što konstantno svira u mojoj glavi dok „slažem reči“, vode ka mom novom životnom pozivu tekstopisca. U mojoj arhivi nalazi se veliki broj kvalitetnih tekstova, koji mogu biti prilagođeni gotovo svim muzičkim žanrovima, a nekolicina njih nalazi se i na sajtu www.tekstopisac.com.

Članak se nastavlja posle reklama
  • S obzirom da ste se suočili sa razvodom, ali i hrabro nastavili dalje… šta biste na tom planu imali da kažete našim čitateljkama?

Život je satkan od početaka i završetaka, od uspona i promašaja. Kada osetiš da ne ide, kreneš dalje. Učiš u hodu, bez prekida, na nogama.

  • Šta je najveći izazov samohranog roditeljstva i kako se s njim izboriti?

To da preuzimaš i mušku ulogu u odgajanju deteta, onoliko koliko je u tvojoj moći. Ljubav prema sopstvenom detetu je najveći motiv da daš najbolje od sebe u njegovom odgajanju, vaspitanju i procesu odrastanja.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Da li verujete da se sudbina igra sa nama i kako joj doskočiti, jer kažete na primer: Nemam gene kockara, a gubim...

Svakome od nas na početku život dodeli iste karte, ali ako ne znaš špilove da podeliš one karte što gube uvek ti se vrate. Kad god mi se put prepreči, ja dobijem inspiraciju za novi stih, novu rimu. To što imam da podelim sa ovim svetom snažna je i upečatljiva poruka za koju sam sigurna da će pronaći svoj put.

Mladen Sekulić