Kako se rešiti urinarne infekcije u pet koraka?

by | decembar 21, 2022
kako se rešiti urinarne infekcije

Ukoliko osećate peckanje pri mokrenju, nagon za čestim odlaskom u toalet, bol u karlici – vreme je da se zapitate: Kako se rešiti urinarne infekcije?

 

Šta je urinarna infekcija?

Infekcija urinarnog trakta (UTI)  ili urinarna infekcija jeste akutna bolest nekog dela urinarnog sistema: bubrega, uretre ili bešike. Većina urinarnih infekcija uključuje donji urinarni trakt – bešiku i uretru, a njihovi izazivači su uglavnom bakterije (najpoznatija je svakako ešerihija koli ) ili gljivice (kandida).

Žene su u većem riziku od razvoja urinarne infekcije nego muškarci. Ako je infekcija ograničena na bešiku, može biti bolna i dosadna, ometati svakodnevni život. Ali, zaista ozbiljne zdravstvene probleme možete očekivati ukoliko urinarnu infekciju ne zaustavite na vreme: ako se ona proširi na bubrege.

 

Koji su simptomi urinarne infekcije?

Nažalost, urinarne infekcije kod odraslih nekada uopšte ne pokazuju simptome dok ne uznapreduju, zato je izuzetno važno reagovati čim osetite sledeće:

 • Snažan nagon za mokrenjem koji ne nestaje
 • Osećaj pečenja prilikom mokrenja
 • Često mokrenje i male količine urina
 • Urin koji izgleda zamućeno
 • Urin koji je svetlo roze ili boje kole – znaci krvi u urinu
 • Urin jakog mirisa
 • Bol u karlici, kod žena – posebno u centru karlice i oko područja pubične kosti

 

Kako se rešiti urinarne infekcije?

Jako je važno da reagujete čim posumnjate da je vaš problem urinarna infekcija. Da li osećate bol ili peckanje dok mokrite i stalnu potrebu da trčite u kupatilo? Ako je tako, onda bi trebalo da razmislite kako se rešiti urinarne infekcije u nastajanju. Možete pokušati da je suzbijete kod kuće, ali zapamtite: ako primenite sve ove savete i nakon 24 sata i dalje osećate jake simptome, vreme je da posetite lekara.

 

Suzbijanje urinarne infekcije u 5 koraka

Pre svega, neophodan vam je slobodan dan u kome ćete se u potpunosti posvetiti svom zdravlju i rešenost.

 

Korak 1: Pijte vodu!

Kada prvi put primetite peckanje dok koristite toalet, u velikom ste iskušenju da smanjite unos vode. Što manje pijete – manje mokrite. Na kraju krajeva, to će sprečiti bol, zar ne?

Pogrešno! Deluje nelogično, ali ono što vama treba jeste  najmanje 2 do 2,5 litra vode u danu. Zašto? Kada ne praznite bešiku, vi pravite idealnu atmosferu da bakterije koje su napale vaš urinarni sistem nastave da se razmnožavaju. Naravno, to će pogoršati vaše simptome. Ali, ako nastavite da pijete vodu i morkite, vi ćete ispraznite svoj mokraćni sistem i izbaciti priličnu količinu bakterija. Dakle, zaista je ključno da nastavite da se hidrirate.

 

Korak 2: Suplementi na prirodnoj bazi

Antibiotike ne možete uzeti bez detaljnog pregleda kod lekara i nalaze urinokulture sa antibiogramom. Ali, zato postoje suplementi na biljnoj bazi dizajnirani posebno kako bi suzbili urinarnu infekciju i njeno širenje.

 

L&Z preporuka

Naturoplex® je biljni preparata na bazi 5 lekovitih biljaka čija je efikasnost u tretmanu infekcija urotrakta potvrđena u mnogobrojnim kliničkim istraživanjima. Ova jedinstvena formulacija efikasno deluje protiv E. Coli i drugih uzročnika infekcije – ometa vezivanje bakterija za zid urotrakta, a dodatnim ispiranjem kanala ubrzava njihovu eliminaciju. Naturoplex® već na početku primene doprinosi ublažavanju tegoba – bola, nelagode, učestalog mokrenja i drugih pratećih simptome urinarnih infekcija. Naturoplex ® prirodno jača imunitet sluznice urinarnih puteva i bešike, i pomaže da se infekcije ne ponavljaju. Može se  koristiti samostalno za početne simptome infekcije, ili u kombinaciji sa antibiotikom.

 

Korak 3: Podignite imunitet

U svakoj borbi protiv bolesti imunitet ima izuzetnu ulogu. Zato je važno da mu posvetite dovoljno pažnje i sada. Prvi korak u svakoj borbi protiv infekcije je, svakako, vitamin C.  On može pomoći u uništavanju loših bakterija zbog svoje kiselosti. Takođe će vam pomoći da se zaštitite od budućih infekcija, pa počnite da povećavate unos odmah.

 

Korak 4: Održavajte higijenu

Istraživanja pokazuju da će više od polovine žena bar jednom tokom života doživeti urinarnu infekciju. Jednostavno, žene su građene tako da je prilično teško pravilno održavati higijenu i da čak i najmanje nemarnosti mogu da doprinesu zagađenju urinarnog sistema. Mnoge od nas nisu ni svesne važnosti nekih navika dok se ne suoče sa prvom urinarnom infekcijom. U trenutku kada jednom počnete da se borite sa bakterijama u svom mokraćnom sistemu, još je važnije da pripazite na intimnu higijenu, kako vam se infekcije ne bi ponavljale.

Da biste sprečile zagađenje urinarnog trakta, pridržavajte se nekoliko važnih pravila:

 1. redovno se brišite nakon mokrenja i to uvek u istom pravcu – od prednje strane tela ka zadnjoj.
 2.  ispraznite bešiku nakon seksa
 3. izbegavajte kupke sa mehurićima
 4. izbegavajte spermicide, odaberite neku drugu vrstu kontracepcije

 

Korak 5: Odmarajte

Ako se fokusirate na ove savete u borbi protiv urinarne infekcije, onda vam definitivno treba najmanje jedan dan odmora. Pre svega, ako budete pili više vode, onda očekujte da ćete ići u toalet često – zaista često. Konfornije je da ostanete kod kuće. Takođe, u kućnim uslovima biće vam lakše da održavate higijenu, kao i da se opustite.

Naturoplex

mi-viri/gettyimagesplus