Da li je preljuba moguća i u srećnoj vezi?

by | 21 februara, 2019

Prema naučnim istraživanjima oko 25 posto muškaraca i 14 posto žena načinilo je preljubu barem jednom u životu. Skloni smo verovanju da do ovog postotka dovodi nesređen i zapostavljen odnos u vezi ili braku.

Međutim, stručnjaci za emotivne odnose opovrgavaju ovaj stav i tvrde da su i srećne emotivne veze podjednako podložne preljubi kao i nesrećne.

Esther Perel, poznata belgijska psihoterapeutkinja napisala je knjigu „The State of Affairs“ u kojoj je fenomenu preljube pristupila iz tri različite perspektive:

  • Perspektive osobe koja vara
  • Perspektive prevarene osobe
  • Perspektive neutralnog posmatrača

Esther tvrdi da nisu sve preljube simptom problematičnih veza ili braka, kao i da ih ne uzrokuju uvek problematični ljudi. Vrlo često osobe koje su započele aferu tvrde da prema svom emotivnom partneru idalje gaje jake emocije, pa čak i ljubav.

Pročitajte i…10 znakova da ste mu slomili srce

Kao jedan od glavnih uzroka prevare ona navodi otuđenje u vezi, naročito kod supružnika sa decom. Iako živimo u jako stresnom vremenu, u  kome je sve više vremena potrošeno na posao i decu, prema svom emotivnom partenru imamo obavezu i dužni smo da mu posvetimo pažnju. I dok smo sve više opterećeni poslom i svakodnevnim obavezama partnera zapostavljamo, ali zato od njega sve više očekujemo. Da bi se predupredio porast preljube, potrebno je promeniti ovaj model ponašanja.

Ponekad je preljuba način da jedan od partnera izbegne nametnuti i započne život koji za sebe želi. Za nekog kome je u  životu potreban izazov veza može postati suviše monotona.Takvim ljudima potrebna je vrsta izazova i impulsivnosti kako bi se osećali živim.

Mogu li veza i brak opstati nakon preljube? Ukoliko pitate strušnjake, oni jednoglasno kažu: da!

Kriza će ponekad uništiti vezu koja je izgubila svoj potencijal i ljudi će iskoristiti povoljnu priliku da iz takvog odnosa izađu. Pa ipak, ukoliko je ljubav jaka, sama sumnja na moguću preljubu trgnuće partnera iz kolotečine. Svest o mogućstvu da voljena osoba bude izgubljena probudiće ih iz stanja ušuškanosti i daće sve od sebe da zagašenu ljubav ponovo rasplamsaju, a svoj odnos sačuvaju od definitivnog kraha.

Pročitajte i…Zašto neke žene privlače zauzete muškarce?!

 

nd3000/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

top