Kako da prepoznate da se partner igra s vašim emocijama?

by | 2 juna, 2023
igra s vašim emocijama

Svi znamo da je veoma bolno kad se neko igra s vašim emocijama. Međutim, nismo uvek u stanju da to prepoznamo na vreme. Evo o čemu se radi.

 Šta podrazumeva igra s vašim emocijama?

Juče vam je partner poklonio cveće, odveo vas na večeru i govorio o budućim planovima, a danas je već nestao, ne odgovara na pozive i ne znate da li će to ikada učiniti. A posle par dana će se pojaviti i pretvarati se da se ništa nije dogodilo i tako u krug. Ovakvo ponašanje je pogubno po vas jer utiče na vaše samopouzdanje i stvara anksioznost i osećaj krivice.

L&Z Instagram nagradni foto konkurs – „Mladenci“

Zašto to osobe rade?

Razlozi su veoma jednostavni. Takve osobe podižu samopouzdanje tako što zahtevaju stalno dopunjavanje. Narcisoidne ličnosti uživaju u moći nad žrtvom i pričinjava mu zadovoljstvo kada vide da je njihov ljubavnik u zavisnom položaju. Ovo su surove igre u kojima nema ljubavi.

Znaci da se partner igra s vašim emocijama

Ovakve veze počinju burno, obasipaju vas poklonim i komplimentima, a onda pažnja naglo prestaje. A veza sa ovakvom osobom izgleda ovako:

  • Partner nestaje, pa se pojavljuje, smenjuje vatrene manifestacije ljubavi sa hladnoćom i ravnodušnošću bez ikakvog razloga za to.
  • Partner vas kritikuje i upoređuje sa drugima ponižavajući vas.
  • Partner vam konstantno nameće osećaj krivice. Razmislite koliko često osećate krivicu i da li je to počelo otkad poznajete ovu osobu.
  • Imate osećaj stalne patnje i osećaj da ne možete uticati ni na šta.
  • Zaboravili ste svoja interesovanje i stalno ste u strahu da će te izgubiti voljenu osobu.

 

Kako ovakav odnos utiče na vas?

Ovakav odnos će učiniti da se postanete opsednuti ovom osobom. Kontrastne emocije vas drže u stalnij neizvesnosti, a momenti kada je vaš partner nežan su vaš jedini cilj i potreba. Posledice ovakve veze čine da nastaju problemi sa analiziranjem situacije, donošenjem informisanih odluka i vrlo lako pristaju na tuđe zahteve, zanemarujući sopstvene potrebe.  Ovi traumatski događaji utiču na mozak, uključujući i pogoršanje rada leve hemisfere koja je odgovorna za logičko razmišljanje.

Kako se izvući iz ovakvog odnosa?

Veoma je važno da prepoznate manipulatora. Ukoliko ste se prepoznali u ovoj situaciji, onda je to definitivno alarm da nešto nije kako treba. Ako se toplo-hladno dogodi više od tri puta, bolje je da odmah prekinete vezu jer teško da ćete išta moći da promenite. Postavite granice i ne dozvolite da budete izmanipulisani. Sa vama je sve u redu i treba da vodite računa o tome da se dobro osećate. Jasno stavite do znanja partneru da ako se problematična situacija pojavi, onda je veza gotova. Ako mu je zaista stalo, pokušaće to da promeni.

Veoma je važno da svoje mentalno zdravlje stavite na prvo mesto. Svejedno da li je u pitanju ovakav problem, ljubomora ili nešto sasvim drugo. Osim toga, koliko god bolno bilo ponekad, važno je da budete iskreni prema sebi.

 

fizkes/GettyImagesPlus