Kako se obući za hajking?

by | novembar 12, 2021
Kako se obući za hajking

Kako se obući za hajking pitanje je koje je prošlo kroz glavu svakome od nas, ko je odlučio (ili planira) da se upusti u ovu avanturu.

Prema ljubiteljima pešačenja, za hajking ne postoje loši vremenski uslovi – ako je garderoba odgovarajuća. Baš zato, da bismo bili sigurni da nam pešačenje neće biti neprijatno, otrkivamo vam savete kako da se pravilno obučete.

Kako se obući za hajking?

Pamuk zadržava vodu, pa kada se prilikom pešačenja oznojimo, može nam biti hladno. Samim tim, rizikujemo i da se prehladimo.

Poliester, najlon ili merino vuna uklanjaju znoj s kože i brzo se suše. Stoga, ovi materijali su idealni, naročito pri odabiru potkošulja, čarapa, „podgaća“ ili donjeg veša.

Pantalone za planinarenje od specijalnog nepropuštajućeg materijala idealne su za hajking. S druge strane, izbegavajte helanke jer su previše tanke.

Kada su jakne u pitanju, pored poliestera koji se preporučuje, isprobajte i „pufnaste“ nepromočive jakne.

Kabanica je idealan izbor prilikom hajkinga u toplijim mesecima. Sprečiće prodiranje kiše na ostatak odeće i nalete vetra, a neće vam biti toplo.

Šešir za letnje mesece, odnosno kapa za hladnije vreme, obavezan je deo hajking opreme. Takođe, ne zaboravite i sunčane naočare.

Obuća za hajking bi trebalo da bude udobna i stabilna (da ne osetite kamenčiće pod stopalima), a takođe, trebalo bi da greje stopala i da bude nepromočiva.

Donji veš: Bilo da su u pitanju bokserice, gaćice ili nešto drugo, za hajking izbegavajte donji veš od pamuka. Što se tiče brushaltera, birajte sportski koji će vam biti najudobniji. Isto tako, u hladnijim mesecima, možete obući i „podgaće“. One dolaze u raznim gustinama materijala, a na vama je koje debljine ćete ih izabrati ( u zavisnosti od vremenskih uslova). Naravno, u obzir dolaze i deblje dugačke čarape ili helanke.

Rukavice: Birajte materijale koji su topli i nepromočivi (poliester, vuna ili koža).

Pročitajte i… Razlozi zbog kojih je hajking idealna fizička aktivnost

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cindy🔹Coach Sportif (@cinsfitandtravel)

Saveti  za hajking

Pre odlaska u šetnju, uzmite u obzir sledeće faktore prilikom odevanja

  1. Slojevito oblačenje je obavezno. Takođe, uvek nosite par čarapa viška, nekoliko majica i duks.
  2. Odevanje planirajte u skladu s vremenskim uslovima. Naročito ukoliko idete na višednevni hajking.
  3. Bitna je funkcija odeće, a ne stajling. Za početak, odeća i obuća treba da bude udobna.
  4. Investirajte u dobru, kvalitetnu i udobnu odeću. To je ključno.

Izbor materijala

  1. Vuna, naročito merino vuna, nije tako gruba i neće vas svrbeti koža. Za uzvrat, biće vam toplo i koža će moći da diše ispod nje.
  2. Poliester je pristupačniji od vune, a ovaj sintetički materijal se lako suši.
  3. S druge strane, izbegavajte svilene majice, jer vas neće grejati. Uz to, ovaj materijal nije toliko otporan na neprijatne mirise.
  4. Kao što smo već naznačili, izbegavajte pamuk. Ovaj materijal se sporo suši, a rizikujete da dobijete hipotermiju jer vas neće zaštiti od hladnoće.

Savet plus: ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom bilo da je zima ili leto. Takođe, sa sobom ponesite repelent protiv insekata.

I za kraj: uživajte u hajkingu!

lepotaizdravlje.rs Everste/iStock via Getty Images