Vreme je za ešarpe: Kako se šalovi i marame nose ove jeseni?

by | septembar 28, 2022
šal, marama, top

Glavni dodatak svake jesenje i zimske sezone jesu šalovi i marame.  Uz pomoć šala možete dodati svetao akcenat odeći, učiniti je ženstvenijom i prijatnijom. Ali izbor pravog aksesoara je pola posla, pa i više. Jednako je važno izabrati trendi ešarpu, ali i  naučiti kako je stilski nositi. Evo nekoliko ideja koje za ovu jesen predlažu modni stilisti.

 

Predimenzionirani šal

 

Članak se nastavlja posle reklama

Volumen je lajtmotiv mnogih jesensko-zimskih kolekcija. Kaputi, pantalone, džemperi – lista predimenzioniranih predmeta se tu ne završava. Dizajneri i stilisti insistiraju na tome da šal mora biti veliki, kako bi izgledao elegantno. Ako ne želite da kupite još jedan šal, samo ga zavežite kako treba.

Obimni čvor je vrlo jednostavan: široki šal od fine vune obmotajte oko vrata u nekoliko slojeva, a zatim zavežite krajeve ispod  mase tkanine. Glavni trik je da ne stegnete previše krajeve, ako preterate efekat volumena će nestati.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Svilena marama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Nemarno nošenje je jedan od najneobičnijih i najjedinstvenijih, a izuzetno elegantnih načina da maramom stilizujete svoj autfit ove jeseni. Olivija Palermo pretvorila je običnu široku maramu u ukras i podigla izgled svog kardigana. Model je dobio nemaran, a stlizovan prizvuk.

Ovaj dodatak dobro se kombinuje i sa klasičnim blejzerima i sa dugim jaknama. Jedini nedostatak je što ovako nameštena ešarpa uopšte ne pruža toplinu, pa je bolje da je kombinjete sa komadima koji imaju visoku kragnu ili čija kragna može da se podigne.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šal – ogrlica

 

Snood šal, ili, drugim rečima, šal – ogrlica, već nekoliko sezona za redom ne gubi svoju popularnost. Nošenje je jednostavno: samo treba da ga što čvršće obmotate oko vrata. Međutim, nedavno su influenserke širom sveta, a među njima i Dakota Faning, odlučile da ga nose bukvalno kao ogrlicu koja slobodno visi oko vrata i služi samo za ukras.

Ako na ovaj način vežete šal, dobijate opušten i namerno ležeran izgled. Ovratnik će izgledati posebno impresivno sa višeslojnom zimskom odećom: i toplo i moderno!

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dugački marama ili šal

 

Članak se nastavlja posle reklama

Klasičan kašmir je pomalo zastareo, ali ako izaberete onaj specijalno dug i samo ga prebacite oko vrata – dobijate sasvim novi, trendi efekat. Dugačka, široka džinovska marama savršena je kandidatkinja za vrhunski dodatak ove sezone.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Vunena marama

 

Da li želite strogost i sažetost? Iskopirajte onda omča vezivanje.  Da biste to uradili, potrebna vam je tanja vunena ešarpa (šal neće postići isti efekat, jer je uži) , preklopite je na pola i uvijete krajeve u petlju, a zatim zategnete šal oko vrata.

Nije ni čudo što ovaj metod toliko vole muškarci i devojke koji više vole lakonski stil. Šal sa petljama je savršena dopuna poslovnoj odeći.

CentralTAlliance/GettyImagesplus