Trčanje po parku korisnije od teretane

by | avgust 28, 2010

Trčanje po parku podiže nivo energije i popravlja raspoloženje bolje nego trčanje po betonu i daleko, daleko više nego odlazak u teretanu.

Šetnja po prirodi bolja je za um i telo nego trčanje po pokretnoj traci, tvrdi se u novom istraživanju sa Univerziteta Bangor.

 

Trcanje u parku

 

A oni koji sagore kalorije trčanjem po parku ili planinarenjem osećaju se srećnije nego oni koji se preznojavaju u teretanama. Ovi prvi imaju i više energije, pa se kasnije mogu lakše koncentrisati na posao.

 

Prirodno okruženje podstiče opuštanje uma, a pomeranje od gradske gužve može pomoći i u borbi protiv utučenosti. Razlog za osmeh može biti i sama činjenica da ste uštedeli na članarini.

 

Zaključak je potekao nakon pregledavanja 25 studija koje su upoređivale koristi od vežbanja u prirodnom okruženju ili u zatvorenom prostoru.

 

Trcanje u parku

 

Vežbanje na otvorenom ublažuje gnev, umor i tugu bolje nego vežbanje u zatvorenom, objavljeno je u listu BMC Pablik Helt.

 

Ali i otvoreni prostori se razlikuju po rezultatima tako da oni koji vežbaju u parku i drugom zelenom okruženju imaju više koristi nego oni koji trče po ulici.

 

Izvor: Net.hr

Tagovi: