Održiva moda: Šta je važno da znate prilikom izbora materijala

by | avgust 31, 2021
Odrzivi materijali

U želji da podržimo brendove čija se delatnost zasniva na održivom poslovanju, zapitali smo se na što to zapravo treba da obratimo pažnju prilikom kupovine odevnih predmeta. Odgovor na pitanje koji su održivi materijali potražili smo u kompaniji Lindex, koja se i sama pridržava pravila održivog poslovanja.

Održivi materijali: Na šta je važno obratiti pažnju

Pamuk

Najčešće korišćen materijal u modnoj industriji je pamuk. To je prirodan, obnovljiv i biorazgradiv matrerijal, ali uzgajanje pamuka zahteva velike količine vode.

– Jedan od naših ciljeva jeste da budemo efikasni po pitanju potrošnje, da smanjimo rizik od nedostatka vode u oblastima povezanim s našim poslovanjem i da zajedno s partnerima obezbedimo pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima u fabrikama i obližnjim zajednicama – kažu u kompaniji Lindex.

Članak se nastavlja posle reklama

Pamučni materijal nastaje od biljke pamuka koja najbolje uspeva u toplim klimama. Da bi biljka pamuka rasla, potrebno joj je mnogo sunca i vode i zato je često neophodno veštačko navodnjavanje. Iz tog razloga se u toku uzgajanja koriste velike količine vode, kao i u procesu bojenja i pripreme tekstila.

Procenjuje se da je za proizvodnju obične majice potrebno 2.500 litara vode, a za par farmerki između 6.000 i 10.000 litara.

To što se uzgajanje pamuka vrši u zemljama koje nemaju čistu vodu predstavlja dodatni problem, jer iako biljke pamuka dobijaju vodu koja im je potrebna, nje možda nema dovoljno za ljude koji tamo žive.

Da bi biljka pamuka pravilno rasla, često se koriste veštačka đubriva, a zbog napada štetočina usevi pamuka se prskaju pesticidima. Nažalost, ove mere dovode do izumiranja vrsta i iscrpljivanja tla. Oslabljena sposobnost zemljišta da skladišti ugljen-dioksid negativno utiče na klimu. Da to ne bude sve, nekoliko hemikalija koje se koriste otrovne su za ljude i zagađuju životnu sredinu i vodu.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li bi onda kupac trebalo da izbegava kupovinu pamučne odeće?

U prethodnom pasusu opisano je kako se uzgaja standardni pamuk. Postoje alternative, tj. održivi materijali, kao što je organski pamuk, koji mnogo manje ugrožava ljude i životnu sredinu. Još bolji način da sačuvamo prirodne resurse, kao što je voda, jeste izbor odeće od recikliranog materijala.

Reciklirani pamuk

Umesto uzgajanja novog pamuka, možemo sačuvati mnogo prirodnih resursa ponovnim korišćenjem pamuka koji je već proizveden. Reciklirani pamuk je, zapravo, ostatak proizvodnje, ili je poreklom od korišćenih tekstila koji su cepanjem dobili novu namenu i zatim su pleteni, ispleteni ili utkani u nov materijal. Nažalost, dostupnost recikliranog pamuka je slaba, a njegova vlakna su kraća od sveže proizvedenog pamuka, te je danas važno da se reciklirani pamuk meša s novim pamukom kako bi odeća bila otpornija i trajala duže.

Članak se nastavlja posle reklama

Mi koristimo reciklirani pamuk za različite tipove odeće, a pogotovo u asortimanu odeće od teksas platna – kažu u kompaniji Lindex.

Sav reciklirani pamuk je sertifikovan prema standardima kojima je propisana obaveza recikliranja: Textile Exchange Global Recycling Standard ili Textile Exchange Recycled Claim Standard.

Članak se nastavlja posle reklama

Organski pamuk

Održivi materijali ubrajaju i organski pamuk, koji se gaji bez upotrebe veštačkih đubriva, hemijskih pesticida ili genetski modifikovanih semena pamuka. Takođe, proverava ga nezavisno telo i čuva se odvojeno, od branja do završnog proizvoda. Za razliku od pamuka uzgajanog na klasičan način, u toku uzgajanja organskog pamuka tlo se ne iscrpljuje, što poboljšava zemljište koje tada može da skladišti više ugljen-dioksida, što je povoljno za klimu. Organsko uzgajanje takođe podržava i biodiverzitet i doprinosi zdravlju ekosistema. Zdravlje poljoprivrednika na poljima pamuka i njihovih porodica poboljšava se kada nisu izloženi otrovnim hemikalijama, što je čest slučaj pri klasičnom gajenju pamuka. Seme pamuka koje nije genetski modifikovano zahteva veće investicije poljoprivrednika kako bi se prebacili na organsko uzgajanje. Iz tog razloga je samo mali deo proizvodnje pamuka (oko 1%) koji se gaji na svetu, organski.

Lindex je jedan od prvih deset svetskih korisnika organskog pamuka.

Članak se nastavlja posle reklama
– Danas je 78% našeg pamuka organskog porekla, a od njega je sačinjen celokupan asortiman za bebe”, kažu u Lindexu.

GOTS – Globalni standard za tekstil od organskog pamuka

Odeća sa odobrenjem standarda GOTS izrađena je od organskog pamuka, a počinje da se primenjuje od trenutka kada počinje uzgoj pamuka i traje sve do izrade gotovih proizvoda.

GOTS odobrava sve faze od uzgoja pamuka i to i u pogledu socijalnih, ali i zahteva prema zaštiti životne sredine. Na primer, upredanje niti, tkanje, drugi tretmani, bojenje i štampanje.

100% Lindex asortimana za bebe poseduje GOTS sertifikat.

Članak se nastavlja posle reklama

Inicijativa Better Cotton

Inicijativa Better Cotton („Za bolji pamuk“ – BCI) je neprofitna organizacija osnovana 2005. godine, a kompanija Lindex njen je deo od samog početka. To je veoma značajna inicijativa koja uvodi ogromne promene kada su u pitanju održivi materijali, pre svega u industriju pamuka tako što pomaže poljoprivrednicima da transformišu svoju proizvodnju sa konvencionalne na održiviju. Oni pomažu plantažerima da uvode metode kultivacije koje su bolje za zaštitu životne sredine, ali su istovremeno socijalno i ekonomski održive. Kao primer za to su smanjenje upotrebe vode, pesticida i prelazak sa veštačkih na prirodna đubriva.

Pročitajte i… Zašto volimo novu Lindex kolekciju za decu (Nagoveštaj: Ne SAMO zbog preslatkog dizajna)

održivi materijali

Poliester i poliamid

Poliester i poliamid su veštački materijali poreklom od fosilnih goriva koji poseduju dugotrajnu izdržljivost. Nakon pamuka, poliamid i poliester najčešći su materijali u Lindex proizvodima.

– Zbog toga što su poliester i poliamid na bazi ulja i proizvedeni od neobnovljivih izvora, radimo na tome da proširimo upotrebu recikliranog poliestera i poliamida. Održivi materijali će nam omogućiti da smanjimo negativan uticaj na prirodne resurse i klimu – smatraju u Lindexu.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta su to reciklirani poliester i poliamid?

Stara PET ambalaža najčešći je izvor sirovih materijala koji se koriste za reciklirani poliester. Zajedno sa dobavljačima, UNIFI,

Lindex je transformisao 16 miliona primeraka PET ambalaže u svoje proizvode.

– Recikliranjem plastične ambalaže dajemo joj novu svrhu umesto da završi u prirodi ili na deponijama. Na primer, reciklirani poliester koristimo u proizvodnji pantalona, haljina ili bluza. Reciklirani poliamid pretežno koristimo za donji veš, čarape i kupaće kostime. Sirovi materijal je uglavnom poreklom od otpada iz prerađivačke industrije – objašnjavaju u Lindex-u deo svojih stavova kada su u pitanju održivi materijali.

Prednosti poliestera i poliamida

Poliester i poliamid su izdržljivi materijali koji imaju dug rok trajanja. Drugi materijali često su pomešani sa poliesterom kako bi održali boju i bolje prianjali. Još jedna pogodnost odeće od poliestera jeste da joj nije potrebno peglanje što je prednost za vas koji ne želite da provedete previše vremena brinući se o svojoj odeći.

Članak se nastavlja posle reklama

Izazovi koje donose poliester i poliamid

Veliki izazov koji donose poliester i poliamid jeste da tokom proizvodnje mora biti ekstrahovano ulje, što doprinosi globalnom zagrevanju. Zato Lindex aktivno radi na tome da poveća upotrebu recikliranog poliestera i poliamida, pošto se na taj način produžava život već proizvedenih materijala dok se smanjuje negativan uticaj na klimu.

Mikroplastika

Još jedan veliki izazov kada se radi o veštačkim materijalima jeste da poliester i poliamid u toku pranja ispuštaju mikroplastiku, čije su čestice takvih dimenzija da prolaze kroz postrojenja za prečišćavanje i dospevaju do naših mora i ostalih vodenih ekosistema. Zooplankton kojim se hrane ribe, unosi mikroplastiku i ona na kraju lanca ishrane dospe do ljudi. Mikroplastika ne dolazi samo od poliestera i poliamida koji se nalaze u odeći već iz svih plastičnih predmeta koji se nađu u vodi. Zato je važno, pored ostalog, da recikliramo PET ambalažu.

Istraživanja koja se odnose na uticaj mikroplastike na ljude i životnu sredinu, kao i načina za sprečavanje emisije tih čestica, još su u povoju.

Lyocell i viskoza

Lyocell i viskoza su materijali proizvedeni od drvenih vlakana koja predstavljaju obnovljiv izvor. Za klimu i biološki diverzitet važno je da se za sirove materijale koriste resursi odgovorno uzgajanih šuma.

Lyocell

Lyocell se proizvodi od celuloze, drvene pulpe i od drveta eukaliptusa. Vlakna se proizvode preradom pulpe hemikalijama.

– U našim proizvodima pretežno koristimo TENCELTM ili Excel, koji se proizvodi u dve velike fabrike; Lenzing AG (TENCELTM) i Birla (Excel). Sirovine dolaze iz odgovorno tretiranih šuma, a proizvodnja zauzima mesto blisko krugu u kom oko 99% svih hemijskih procesa obavlja putem reciklaže. Na primer, TENCELTM i Excel mogu se naći u donjem vešu, pantalonama i gornjim delovima odeće – kažu u Lindex-u.

Viskoza

Kao i lyocell, viskoza je poreklom od celuloze, na primer, drvene pulpe, koja se hemijskim putem dovede do vlaknastog stanja. Lindex asortiman je izrađen od konvencionalne viskoze, ali i od dugotrajnije viskoze koja se zove LENZINGTM ECOVEROTM, viskoznih vlakana poreklom iz odgovornog šumarstva. Fabrike koje proizvode LENZINGTM ECOVEROTM su sertifikovane u skladu sa EU Ecolabel, zvaničnom eko-laboratorijom Evropske unije. To garantuje da je moguća proizvodnja uz dobre odnose prema zaštiti životne sredine, povoljna prema klimatskim promenama i uz pravilno upravljanje vodom i hemikalijama.

Prednosti lyocell materijala i viskoze

Lyocell i viskoza su prirodni materijali koji su udobni za nošenje i u kojima koža može da diše. Trajni su, mekani i daju odeći lep oblik, a napravljeni su od drvene celuloze koja je obnovljiv izvor i može da se razgradi u prirodi.

Izazovi koje donose lyocell i viskoza

Da bi bili održivi materijali, najveći izazov koji donose materijali poreklom od drveta je to što je potrebno obezbediti održivost šuma, što je između ostalog planska seča šume i količine koje se svakom sečom izvlače. Na žalost, deforestacija je sveprisutna činjenica. Svake godine se na svetu, za potrebe tekstilne industije, poseku milioni stabala, što ugrožava klimu i biodiverzitet.

– Shodno tome, u saradnji sa ostalim vodećim modnim kompanijama, angažujemo se sa organizacijom za zaštitu šuma CanopyStyle, koja radi na tome da se sirovine za viskozu ne uzimaju iz starih ili zaštićenih šuma. Sledeći izazov je da se postaramo da se proizvodnja lyocell-a i viskoze što više usmeri ka zaštiti klime, smanjenju emisija i upravljanju vodom i hemijskim sredstvima. Shodno tome, od važnosti je da se sarađuje sa fabrikama u kojima su proizvodni procesi u saglasnosti sa zaštitom životne sredine – kažu u Lindex-u.

Vlakna životinjskog porekla

Lindex podržava dobrobit životinja i radi na tome da je obezbedi u svakoj fazi proizvodnje svoje odeće.

– Svi naši dobavljači u obavezi su da se pridržavaju Politike o dobrobiti životinja kompanije Lindex.

Vuna

Vuna je prirodan materijal poreklom od životinjske dlake, najčešće ovce. Vuna je prirodan materijal sa puno prednosti, čuva nas od hladnoće, mekana je, ima lep sjaj, ne gužva se i poseduje prirodna svojstva čišćenja. Vunena tkanina reguliše temperaturu i zato se može koristiti i na niskim i na visokim temperaturama. Vunena odeća ima duži rok trajanja ako sa njom ispravno postupate i često je dovoljno da se samo izvetri umesto da se opere.

Da bismo obezbedili dobrobit ovaca i zemlje na kojoj one pasu, pretežno koristimo Standard o odgovornoj proizvodnji vune – RWS (Responsible Wool Standard) kojim su sertifikovani naši proizvodi. RWS propisuje zahteve o dobrobiti ovaca, ali i o prirodnim uslovima koji vladaju na farmama. Ovaj Standard propisuje da zemljište na kom ovce pasu i žive mora da bude odgovorno tretirano u smislu korišćenja pesticida i zaštite biodiverziteta. Naš cilj u Lindex-u je da do 2025. godine, sva naša vuna potiče iz odgovorne poljoprivredne proizvodnje koja se bazira na dobrobiti životinja i zaštiti životne sredine, kao i da bude sertifikovana od nezavisne spoljne organizacije.

Koža

Svi kožni materijali korišćeni za Lindex proizvode poreklom su od životinja koje se koriste u industriji hrane.

– Većina naših kožnih kaiševa se proizvodi u Švedskoj od kože koja dolazi iz Evropske unije. Koža u našim kaiševima se boji na bazi bilja, što znači da se u tom procesu ne koristi hrom, objašnjavaju u kompaniji Lindex.

Paperje

Paperje i perje korišćeno u Lindex proizvodima ne uzima se od živih ptica, niti odeća sadrži paperje poreklom od ugroženih ili divljih ptica. Kupuje se isključivo materijal koji je sertifikovan u skladu sa Standardom o odgovornoj proizvodnji perja – RDS (Responsible Down Standard), koji treba da obezbedi da perje i paperje dolazi sa odgovorno tretiranih ptica. U Lindex proizvodima paperje se pretežno koristi za punjenje zimske odeće.

Krzno

U Lindex-u se ne koristi pravo krzno, a ova kompanija se nalazi i na listi Udruženja protiv korišćenja krzna u slobodnoj trgovini.

Novu Lindex kolekciju pronaći ćete na sajtu lindex.rs.

PR/Lindex