Žaklina Kenedi je bila ikona stila: I danas je inspiracija mnogima

by | avgust 20, 2023
Žaklina Kenedi je bila ikona stila

Uvek u centru pažnje, Žaklina Kenedi je izgleda mogla da pretvori u trend sve što dotakne. Daleko je najuticajnija politička figura u modnoj industriji.

Novinari su je s pravom nazivali „glavnim komandantom američke modne industrije“. Toliko je bivša domaćica Bele kuće uticala na razvoj mode u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Jedan snimak paparaca bio je dovoljan da stvari „poput Džekine” momentalno nestanu sa polica prodavnica. Ali šta je tačno gospođa Žaklina Kenedi ovekovečila zauvek?

Žaklina Kenedi: Stvari koje je učinila ikoničnim

Gucci hobo torba

Članak se nastavlja posle reklama

Šifra modela G1244 je u liniji modne kuće Gucci od 1947. godine, ali je kasnije dobila novo ime „Džeki“ u čast svoje najpoznatije obožavateljke. Tokom 1970-ih, Žaklina je većinu svog vremena posvetila montaži i usavršila opušteniji stil nego tokom svog života u Beloj kući.

Hobo torba je bila svojevrsni štit za gospođu Onazis, kojom se ogradila od agresivne pažnje paparaca. Danas, sledbenici stila Džeki O i dalje mogu da kupe njen omiljeni model torbe u Gucci prodavnicama. „Džeki“ se vratio u asortiman brenda za vreme Toma Forda, ponovo bljesnuo pod Fridom Đanini, a 2020. godine Alesandro Mikele je redizajnirao model i nazvao ga „Džeki 1961“.

Leopard kaput

Članak se nastavlja posle reklama

Čudno, jedna od najuzdržanijih prvih dama Sjedinjenih Država uvela je modu za animal print kapute. Godine 1962. Oleg Kasini je kreirao kaput od prirodnog krzna sa leopardovim printom za gospođu Kenedi. Avaj, posledice Džekinog grandioznog pojavljivanja u javnosti bile su žalosne. Nastradalo je 250 hiljada leoparda da bi se zadovoljilo modno tržište. Nakon toga, Kasini više nikada nije koristio pravo krzno u svom radu, čime je praktično postao pionir u oblasti sintetičkog krzna. Danas se kaput sa leopard šarom pravi od vune i kašmira, filigranski imitirajući prirodni otisak.

François Pinton sunčane naočare

Članak se nastavlja posle reklama

Francuski dizajner naočara François Pinton kreirao je dva modela posebno za Žaklinu Kenedi kasnih 1960-ih. Prva opcija se zvala Spa 2, to je veliki ovalni plastični okvir sa gradijentom sočiva.

Članak se nastavlja posle reklama

Drugi je danas poznat kao Jackie 1. Preveliki okvir od kornjačevine i braon sočiva postali su ikona. Drugi luksuzni brendovi su inspirisali stil naočara za sunce Jackie O, ali original François Pintona je i dalje dostupan za kupovinu.

Večernja haljina bez naramenica

Članak se nastavlja posle reklama

Žaklina Kenedi je izražene ključne kosti smatrala jednom od svojih glavnih vrlina. Obično skromna domaćica Bele kuće se nekoliko puta pojavljivala na večernjim događajima u haljinama bez bretela, pokazujući svoja nežna ramena.

Jack Rogers sandale

Jack Rogers sandale se danas smatraju američkim klasikom, ali njihovo poreklo ne bi bilo moguće bez Džeki. Nakon paparaca dokumentovanog putovanja prve dame na Kapri 1961. godine, vratila se kući u sandalama koje je kupila u lokalnoj radnji. Obućar u Palm Biču replicirao je njihove dizajne za gospođu Kenedi u različitim bojama, i rođen je njegov sopstveni brend. Isti model se zvao Classic Jack i sada ga proizvodi brend Florida u različitim nijansama.

Članak se nastavlja posle reklama

Printovi koji ne izlaze iz mode: Zavirite u bakin ormar

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Hulton Archive/Staff/GettyImages