10 efikasnih načina da se brzo oslobodite podočnjaka

by | januar 3, 2023
efikasna sredstva protiv podočnjaka

Smežurana koža, tamne fleke oko očiju, podočnjaci… sve su ovo neprijatni saputnici naših godina ili nasleđa. Sve što nam treba su proverena, efikasna sredstva protiv podočnjaka

Glavni krivci za naše izražene podočnjake su  faktor starosti (koža gubi elastičnost, a otok se češće formira) i genetika (ćelije vaše kože mogu jednostavno biti sklone gustim masnim naslagama). Na njih teško da možete da utičete, ali zato sekundarne uzroke svakako možete da stavite pod kontrolu. To su: dehidracija, nedostatak sna, alergijske reakcije, hormonska neravnoteža, neuhranjenost, loše navike. Uopšteno govoreći, čak i one među nama koje obično ne vode rat sa kesama ispod očiju lako mogu da ih dobiju tokom prehlade ili sezonske bolesti.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Efikasna sredstva protiv podočnjaka

 

Umivanje hladnom vodom

Toplota pogoršava natečenost i naglašava podočnjake. Ako ste prilično tolerantni na niske temperature, koristite kocku leda za toniranje lica i područja oko očiju (ako na licu postoje vaskularne mreže i popucali kapilari, umotajte led prozirnom folijom). Da biste uklonili šminku, koristite proizvode na bazi ulja: oni brzo rastvaraju ajlajner, maskaru i senke bez iritacije kože.

Proverite svoj proizvod za negu područja oko očiju

Ponekad proizvodi za negu očiju izazivaju nadutost ili vaše antiage sredstvo može izazvati alergije. Ako postoji i najmanja sumnja da je otok povezan sa novom kremom ili gelom, nemojte je koristiti najmanje 4-5 dana i pogledajte da li postoji razlika.

Članak se nastavlja posle reklama

Retinol

Koristite kremu za oči sa retinolom, koja povećava proizvodnju kolagena i zaglađuje kožu. Svi preparati sa vitaminom A i njegovim derivatima povećavaju dotok krvi u tkiva, zgušnjavajući ih i na taj način čineći „zone zamračenja“ manje uočljivim. Nanesite malu količinu ispod očiju i nežno utapkajte u kožu. Imajte na umu da retinol ne deluje odmah, ponekad je potrebno 10 do 12 nedelja da se pojave vidljivi rezultati.

Kofein

Birajte proizvode sa kofeinom za smanjenje nadutosti ispod očiju ─ smiruje krvne sudove i pomaže u uklanjanju viška tečnosti. Lakša opcija je da nakratko nanesete ohlađene kesice čaja na oči (dve kesice crnog čaja ─ sadrži kofein i tanine ─ navlažite vodom i stavite u zamrzivač na nekoliko minuta).

Članak se nastavlja posle reklama

Manje alkohola

Smanjite unos alkohola i slane hrane, što izaziva zadržavanje tečnosti i edem. S druge strane, jedan od uzroka tamnih krugova ispod očiju može biti dehidracija, pa je bolje dopuniti normu čiste vode za piće dnevno (oko 1-1,5 litara).

Sunce

„Modrice“ ispod očiju mogu biti izazvane hiperpigmentacijom, prevelikom dozom sunca ili hormonskim poremećajima. Koristite kremu za posvetljivanje periorbitalnog područja, ali je nemojte nanositi preblizu sluzokože ─ takvi proizvodi obično sadrže moćne aktivne sastojke.

Članak se nastavlja posle reklama

Laserska terapija

Ako su potrebne efikasne mere za suzbijanje podočnjaka, može se isprobati laserska terapija. Ovim postupkom se razbijaju masne naslage ispod očiju i zaglađuje koža, koja je kao rezultat znatno svetlija.

Fototerapija

Još jedno efikasno sredstvo protiv podočnjaka  jeste intenzivna fototerapija. Zasnovana je na aktivnom uticaju na problematična područja impulsima filtrirane svetlosti visokog intenziteta, usled čega se masne naslage razbijaju i koža zaglađuje.

Članak se nastavlja posle reklama

San

Normalizujte svoj san. Dobar odmor nije samo osmočasovni odmor, već i pravilan položaj tela u krevetu. Kada spavate na boku ili na stomaku, gravitacija povlači tečnost ispod očiju i to stvara tamne krugove. Pokušajte da se naučite da spavate na leđima. Drugi način da poboljšate kvalitet sna je da uzmete dodatni jastuk da biste podigli glavu i pomogli tečnosti da se ne zadržava na licu,

Hijaluronska kiselina

Konačno, struktura lica, kao što su duboko usađene oči, može biti uzrok tamnih krugova. Ovaj problem se može rešiti uz pomoć filera hijaluronske kiseline (popunjavanjem „praznina“ ujednačavaju površinu i nestaju bolne senke) ili maskiranjem kozmetikom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako podočnjake sakriti šminkom?

Kada šminkate gornji kapak, izaberite tamnu olovku za oči: ona će skrenuti pažnju sa problematičnih trenutaka i učiniti oči svetlim i živahnim.

Znakove umora i nedostatka odmora možete prikriti uz pomoć korektora. Najbolje je koristiti proizvode kremaste teksture: oni su otporniji i pružaju gustu pokrivenost. Izaberite korektor na bazi žute ako su tamni krugovi ispod očiju ljubičasti, a na bazi breskve kada su braonkasti. Nanesite korektor na trouglasto područje ispod očiju i laganim tapkanjem utapkajte u kožu. Bolje je početi od najtamnijeg mesta, polako se krećite ka svetlijim predelima. Ne približavajte se previše donjoj liniji trepavica – blizu linije trepavica, svako ima bore koje će se začepiti korektorom i postati mnogo uočljivije.

strelciuc dumitru/gettyimagesplus