Akne na licu: 8 ne tako očiglednih uzroka pojave akni i bubuljica

by | oktobar 24, 2022
Akne na licu

Za akne na licu, pored hormona, krivi su i brojni drugi faktori. A evo kako ih sprečiti!

Tinejdžeri se najčešće suočavaju sa aknama, jer je glavni uzrok upale prekomerni rad lojnih žlezda, što je izazvano polnim hormonima. Međutim, akne se mogu pojaviti i u odraslom dobu. Razlozi mogu biti različiti: od nagle promene načina života do nedostatka odgovarajuće nege.

Akne na licu- uzroci

Promena načina života

Akne se mogu pojaviti ako iznenada pređete na zdravu ishranu. A osip može biti jak kao u tinejdžerskom dobu.

Članak se nastavlja posle reklama

Činjenica je da je svaka oštra promena nečega u životu: navike, ishrana, ritam… stresna za telo. Ta promena takođe uzrokuje disbalans normalne hormonske pozadine i, kao rezultat, aktiviraju se lojne žlezde. Inače, promena mesta stanovanja, boravak u različitim zemljama, pa i kontinentima je takođe stresna situacija.

Ulja u nezi kože

Najveći problem u pokretanju ovog procesa i za pacijente sa aknama i za one koji ne pate od njih su ulja ili kreme za lice koje se obično koriste za masažu. Ove kreme sadrže i ulja koja formiraju film na površini kože. Pod njim, sve vrste bakterija aktivno rastu i razvijaju se. Zbog toga je neophodno skinuti proizvod s lica, nakon masaže.

Akne na licu i prljava kosa

Kosa privlači nečistoće, koje potom ostaju na jastuku. Zbog toga je bolje da pred spavanje upletete kosu u pletenicu, kako pramenovi ne bi dodirivali lice, a jastučnicu menjajte nekoliko puta nedeljno.

Članak se nastavlja posle reklama

Preporučuje se češće pranje kose, jer je ona sve vreme u kontaktu sa kožom lica. Pitanje brzine zagađenja kose je direktno povezano sa aktivnošću lojnih žlezda, a ne sa učestalošću pranja ili sa korišćenjem agresivnih šampona.

Hrana

Sama po sebi, ishrana ne utiče na akne. Mala deca jedu sve i ne pate od akni. Najvažniji uzrok upale je lojna žlezda, koja luči toliko sekreta da jedan ili drugi tip kože jednostavno ne može da se nosi sa njegovim izlučivanjem. Pitanje ishrane treba uzeti u obzir ako je pacijent već imao akne sa velikim brojem gnojnih elemenata – onda, naravno, za vreme lečenja, trebalo bi da ograničite konzumaciju slatkiša, jer glukoza služi kao odlično tlo za razmnožavanje piogenih bakterija.

Članak se nastavlja posle reklama

Začinjenu hranu u vreme lečenja takođe treba ukloniti, jer će njeno prisustvo u ishrani otežati rad i sa aknama i sa post-aknama. Upala će se povećati, tako da će se vreme za borbu protiv post-akni jednostavno povećati.

Loše navike i akne na licu

Pušenje, nedostatak sna i sedentarni način života narušavaju metabolizam, zasićenje kiseonikom i povećavaju vreme za postizanje pozitivnog rezultata.

Članak se nastavlja posle reklama

Pušenje takođe provocira razgradnju kolagena i elastina, što je prepuno preranog starenja i zamućenog tena. Karcinogeni koji se nalaze u dimu mogu iritirati kožu i izazvati dehidraciju, u kom slučaju koža počinje da proizvodi više sebuma.

Nepravilna higijena nakon sporta

Ova tačka se odnosi i na akne na telu. Ostaci znoja, sebuma i šminke nakon sporta mogu dovesti do začepljenih pora i izbijanja ako se ne leče. Takođe treba izbegavati da budete dugo u sportskoj odeći ili da je nosite nekoliko puta zaredom: što duže tkanina ostaje na telu, veća je verovatnoća da će koža postati povoljno okruženje za rast bakterija.

Članak se nastavlja posle reklama

Akne na licu i pogrešna nega

Ova greška se može desiti ako sami birate negu. Najvažnija preporuka u lečenju: pronaći specijalistu sa širokom praksom u oblasti ovog uskog fokusa i dobrim rezultatima u lečenju pacijenata. Nema potrebe da pokušavate sami da se izborite.

Manjak brige o koži

Naravno, postoje slučajevi kada akne spontano nestaju, ali to se dešava veoma retko. Čak i ako akne nestanu, post-akne ne. Možda bi se problemi sa tragovima i ožiljcima mogli izbeći da pacijent nije čekao da teška upala nestane sama.

Obično, kada pacijent izbegava lečenje, njegova bolest ima talasast karakter: akne se pojavljuju pa nestaju, osip ponekad jak, ponekad veoma intenzivan. Ne dolazi do potpune remisije, kao što se dešava nakon tretmana. Osim toga, tokom čitavog ovog perioda formiraju se ožiljci, koji će ga, nažalost, podsećati na probleme kože sa kojima se već duže vreme suočava.

Članak se nastavlja posle reklama

Suva koža i akne- Sve što bi trebalo da znate!

Lepota i zdravljejacoblund/iStock/Getty Images Plus via Getty Images