Alergija na kozmetiku: Zašto se javlja, šta je izaziva i koji su simptomi?

by | jun 26, 2023
alergija na kozmetiku

Naneli su novu kremu na lice i umesto blistave, hidrirane kože, ona crveni, suši se i osipa? Scenario nije baš najprijatniji, ali se dešava. Otkrivamo vam kako izgleda alergija na kozmetiku, zašto se javlja i koje komponente izazivaju reakciju.

Alergija je prekomerna reakcija imunog sistema na uslovno siguran spoljašnji iritant, a to su najčešće proteini životinjskog i biljnog porekla. Stoga je alergija na kozmetiku najčešće imunološka reakcija na prirodne komponente u njenom sastavu.

Alergija na kozmetiku

Najčešće se javlja alergija na vodootpornu maskaru, tačnije na pčelinji vosak, biljne smole i lanolin koji ove maskare imaju u svom sastavu. Malo ređe, alergije se javljaju i na dugotrajne ruževe, šampone i balzame,  kao i agresivne boje za kosu.

Članak se nastavlja posle reklama

Neželjene reakcije se mogu javiti kada koristite kreme ili druge proizvode koji sadrže:

 1. ekstrakte eteričnih ulja (lavande, eukaliptusa, mente, ruže, ruzmarina, citrusa, ekstrakta četinara);
 2. mineralna ulja;
 3. konzervanse (parabeni, natrijum benzoat, diazolidinil urea i drugi);
 4. mirise (označeni kao „miris“ i „parfem“);
 5. boje (označene kao „FD&C“ ili „D&C“);
 6. antibakterijske sastojke;
 7. ugljovodonike;
 8. metale poput nikla i kobalta;
 9. alergije se mogu javiti na omiljeni serum sa visoko koncentrovanim vitaminom C.

U EU odobrena je lista od 26 potencijalnih alergena-parfema, čije prisustvo mora biti naznačeno na pakovanju proizvoda. Još oko 90 mirisnih jedinjenja dodato je na listu 2005. godine, od kojih su oko ⅓ prirodni ekstrakti.

Najjači alergeni u parfemima i mirisima

 1. Ekstrakt hrastove mahovine
 2. Ekstrakt mahovine drveta
 3. Metil 2-oktinoat
 4. Cinnamal
 5. Isoeugenol

Znajte da vaša alergija nije argument da prodavac vrati kozmetički proizvod koji mu nije odgovarao ako mu rok trajanja još nije istekao i kvalitet proizvoda zadovoljava sve standarde.

Članak se nastavlja posle reklama

Alergija na kozmetiku i simptomi

Na mestu nanošenja proizvoda može doći do crvenila, blagog peckanja, koža postaje suva, svrbi, ljušti se, pojavljuju se male crvene bubuljice ili vezikule. Ređe se primećuje otok, posebno u predelu očiju i usana, tamni krugovi ispod očiju, kao i suzenje očiju.

Body slugging: Novi viralni trend nege kože tela

Članak se nastavlja posle reklama

Mere predostrožnosti

Pre kupovine pažljivo pročitajte uputstva i etiketu, posebno ako znate za svoju predispoziciju za alergijske reakcije.

Obavezno testirajte novu šminku pre nego što je nanesete na lice. Prvo „eksperimentišite“ na pregibu lakta i sačekajte dan ili dva. Ukoliko ne dođe do reakcije, šminka je bezbedna za upotrebu.

Članak se nastavlja posle reklama

Nemojte zanemariti pravila skladištenja kozmetike: oni su posebno važni za ljude sa preosetljivošću na komponente proizvoda. Bacite čak i neiskorišćene tegle i drugu ambalažu čim istekne rok trajanja.

Pročitajte preporuke proizvođača i ne držite masku na licu predugo. Kreme nanosite pravilno, izbegavajući kontakt sa sluzokožom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako dođe do alergijske reakcije, prvo što treba da uradite je da isperete kozmetički proizvod sa kože čistom vodom. Pronađite uputstva i proverite datum isteka. Ako je kozmetika u roku, pazite na kožu sat i po. Zatim uzmite antihistaminik (Fenistil, Zodak, Zirtek), a ako to ne pomogne, obratite se lekaru.

Ako oči postanu crvene, otečene ili suzne, isperite ih odvarom kamilice.

Lepota i zdravljeSuzi Media Production/iStock/Getty Images Plus via Getty Images